Де стояв танк – тепер МакДональдс. Як змінилося місто за 45 років (З ОДНОГО РАКУРСУ)

Де стояв танк – тепер МакДональдс. Як змінилося місто за 45 років (З ОДНОГО РАКУРСУ)
  • Тернопіль постійно змінюється. Щось будують, а щось – знищують. Чимало будівель та вулиць змінились до невпізнаваності. Ми відтворили шість фотографій міста з одного ракурсу.
  • Авторизуйтесь та підпишіться на преміум матеріали «20 хвилин», щоб читати більше цікавих публікацій про історію нашого міста!

Фото, які ми відтворили – 1976 року. За 45 років місто значно змінилось. Будівля залізничного вокзалу майже не змінилася. На фасаді помітний портрет Карла Маркса. Коли Тернопіль був радянським – портрети комуністичних лідерів та вождів «прикрашали» залізничний вокзал, драмтеатр, міську раду.

Це вулиця В’ячеслава Чорновола. У 1976 вона звалась Червоноармійською. Частину вулиці оновили, там з’явилась ілюмінація, макети старого міста та бронзова мініатюра ратуші. За роки там висадили нові дерева – червонолисті клени.

Відео дня

Майдан Волі раніше звався площею Свободи. Там, де зараз пам’ятник Данилові Галицькому, раніше був Ленін. Однак в 1990–му році його забрали з площі. Тернопіль став другим містом після Червонограду (Львівська область), де зняли пам’ятник радянському вождю. Однак рішення про демонтаж серед українських міст все ж першим прийняли в Тернополі.

Читайте також: З0 років Незалежності на фото: як змінився Тернопіль

А так виглядали і виглядають Єлисейські поля – одне з улюблених місць відпочинку тернополян у парку ім. Шевченка. Тут відремонтували сходи, поклали бруківку. З’явилися МАФи з напоями та морозивом, металеві каркаси для вертикального озеленення. А як вам подобається більше? Пишіть у коментарях!

А це фото «дамби». Раніше навколо Тернопільського ставу була кам’яна огорожа. Тепер – металевий паркан. Навколо облаштували нові тротуари, поставили лавки. Побільшало дерев, як помітно та фото. Помітно – як у місті збільшилась кількість автівок. Раніше люди стояли в чергах на автомобіль роками. Пересувались тернополяни або громадським транспортом, або пішки. В наш час, коли автомобіль не є дефіцитом, місто потерпає від заторів.

На «Дружбі» раніше стояв танк Т–34. Однак його перенесли до Старого парку. Поруч була невелика зелена зона. На цьому місці тепер МакДональдс. Будинок на задньому фоні за роки змінився. Мешканці перебудували балкони. Ящо раніше вони всі були однакові, то тепер це різнокольорова «мозаїка». Хтось зробив собі закритий балкон. Хтось обшив металопрофілем. Біля вікон – супутникові тарілки. Поруч з’явились нові будівлі та чимало кіосків.

А ви пам’ятаєте, як виглядало місто раніше? Пишіть свої спогади у коментарях!  

Читайте також:

Їх робили видатні скульптори та в’язні: дізналися, що стало з дерев’яними фігурами в «Топільче» 

Як змінився Тернопіль за роки Незалежності. Ми відтворили унікальне ретро-відео!

Тут було казино і не тільки: які таємниці приховує будівля міськради в Тернополі. Унікальні фото

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Галина Колодій

    Мені здається, що якби нічого не міняли було б не цікаво жити.
  • thirtydollarsaday thirtydollarsaday

    Місто зовсім не змінилось. Було сірим і таким є до сьогодн(((і. Навіть через 500 років нічого не поміняється. Патріотизм зашкалює, це найважливіше. Головне бути патріотом в цій країні і скакати. Ось на що нація здібна. Путін мозок вкрав)). Добре що є кого винним зробити. Сліпий тільки стверджує що місто змінилось, ай людочки. Порівняйте Париж, Лондон, Москву, Дрезден, 1991-2021 роки,  і все поймете, яке ГЕ.... Україна. Які ваші досягнення мізерні.
  • Viktor Aleksandrovich Ka

    вам: мову,прапори,віру,собі все решта.
  • Сергій Явнюк

    А де зараз цей танк

    Игорь Гуменецкий reply Сергій Явнюк

    Сергій Явнюк в старому парку він ще поки стоїть. Хоча ще трохи часу, і завдяки нашому сонцесяйному меру ця техніка буде стояти посеред якихось новобудов.

    Олеся Лт reply Сергій Явнюк

    Сергій Явнюк перенесли в парк Слави. Чи до тепер є-незна

keyboard_arrow_up