Молодий науковець – уродженець Тернопілля уклав і видав збірку фольклору з бабусиних розповідей

Молодий науковець – уродженець Тернопілля уклав і видав збірку фольклору з бабусиних розповідей

Свою нову книжку «Моя бабуся приповідала… Фольклор села Летяче» 9 вересня представив у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї кандидат історичних наук, уродженець села Летяче Заліщицького району Тернопільської області Віталій Гайсенюк. Презентації також відбудуться 10 вересня о 15.00 у  Заліщицькій центральній районній бібліотеці та 12 вересня о 14.00 у бібліотеці с. Летяче.

Фольклорна збірка містить тисячі позицій з різних жанрів усної народної творчості Летячого за останні кілька сторіч: ліричні та прозові жанри, паремії, дитячий фольклор, пісні, коломийки, прислів'я, примовки, перекази, казки тощо. Усі вони записані Віталієм Гайсенюком із уст його покійної бабусі Михайліни Кащак (1928-2015). Вона проживала у селі Летяче до 1998 року. За цей час встигла побувати громадянкою Польщі, Радянського Союзу та незалежної України.

  • Автором цієї книжки є моя бабуся, бо цей фольклор я записав з її голови, – каже Віталій Гайсенюк. – Більшу частину свого життя вона працювала на фермі. Мала чудовий співучий голос і гарну пам'ять. Ще з дитинства я чув від бабусі різноманітні приповідки, пісні, бувальщин про жителів села. Коли мені було 11 років, я захотів записати це все на папері і потім видати книжку. Розпочав у 2002 році і за три роки записав аж 8 товстих зошитів.

Укладач збірки оцифрував зібрані матеріали у 2016 році, у 2017-19 роках їх опрацьовували наукові консультанти кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету ім. Т. Шевченка  – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри Олена Івановська, кандидат філологічних наук, доцент Олеся Наумовська, кандидат філологічних наук, асистент Світлана Лещинська, провідний спеціаліст Центру фольклору та етнографії Ярина Закальська, вокаліста гурту «Гуляйгород», провідний спеціаліст Центру фольклору та етнографії Ірина Барамба. Також окремі тексти доповнила жителька села Летяче Параска Бесащук.

Відео дня
  • Мова текстів – летяцький діалект, – розповідає упорядник. – Лексика наближена до тієї говірки, якою оповідала бабуся Михайліна. Стилістику та орфографію мовлення збережено. Де є складнощі з розумінням змісту чи слів – подані примітки. Фольклорні позиції польською та російською мовами я подав в українській транскрипції.

Збірка присвячена бабусі Віталія Гайсенюка та його рідному селу. Унікальність її в тому, що народна творчість одного маленького села, записана з уст однієї людини.

Видання припаде до смаку фольклористам, філологам, працівникам закладів культури, освітянам та всім, хто цікавиться усною народною творчістю українського народу, галицьким колоритом, австрійським та польським періодами історії західноукраїнських земель.

Придати книгу можна безпосередньо в автора, написавши йому на «Фейсбук» – Vitalii Haiseniuk. Невдовзі він викладе електронний варіант цієї збірки на своїй сторінці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up