Родичам вояків ОУН-УПА передадуть нагороди, які чекали їх 70 років

Родичам вояків ОУН-УПА передадуть нагороди, які чекали їх 70 років

За ініціативи волонтерів родичі загиблих воїнів ОУН-УПА отримають нагороди, які не були вручені в 1944-1953 рр. На Тернопільщині в нагородних списках 525 чоловік.

 

В період боротьби Української повстанської армії із радянськими окупантами близько тисячі вояків по всій Україні отримали медалі та ордени різних ступенів. В період інтенсивних боїв керівництво УПА не мало можливості нагороджувати бійців реальними відзнаками. Натомість їх, перед строєм, нагороджували тимчасовими посвідками, в яких зазначалося, яку нагороду повинен отримати повстанець за кращих часів. В результаті, маса загиблих воїнів так і не дочекалися заслужених нагород і  полягли під час боїв або в загинули в застінках радянських спецслужб.

Проблема в тому, що в багатьох випадках неможливо встановити справжнє прізвище людини, адже в УПА з метою конспірації було прийнято використовувати псевдоніми. Тепер це ускладнює роботу дослідників по ідентифікації повстанських героїв. Дослідники повстанського руху та меценати створили "Координаційну раду з вшанування памяті нагороджених лицарів ОУН і УПА", щоб виправити історичну несправедливість. За сприяння спонсорів виготовлять точні копії нагород ОУН-УПА і передадуть потомкам героїв повстанської війни. 

 - Ми долучили до роботи 40 істориків та краєзнавців, завдання яких встановити справжнє прізвище нагородженого, його місце проживання та адресу його нащадків, яким будуть передавати нагороди, - говорить голова Координаційної ради Михайло Посівнич. -  Додатковою проблемою є те, що частина вояків та командирів УПА, народилися в одній області, воювали в іншій, а осіли після закінчення війн в третій. Це ускладнює пошуки і потребує додаткових зусиль по роботі в архівах. Не завжди зберігались і списки нагороджених. 

За словами організаторів, вони планують  влаштувати урочисте нагородження по районних центрах і селах до 18 жовтня - Покрови та Дня захисника України.

Відео дня

 - Ми виступили з проханням в 75-ту річницю УПА помістити на бігбордах міста та області місцевих учасників повстанського руху. - продовжує Михайло Посівнич. -  Тоді українці будуть знати в лице не лише Бандеру і Шухевича, але героїв, які жили на  сусідній вулиці.  Крім того плануємо видати книгу „Лицарі УПА”, в якій зберемо усі доступні на сьогоднішній день матеріали про нагороджених вояків. 

Всі нагороди запевняють організатори акції номерні, мають чітко встановлену кількість і тому не потраплять в руки спекулянтів і не піддадуться фальшуванню.

 - На Тернопільщині 525 людей потрапили в нагородні списки і повинні були отримати заслужені відзнаки.  - каже історик Сергій Волянюк. - 176 із них мали отримати Золотий хрест заслуги та Золотий Хрест бойової заслуги - найпочесніші нагороди УПА. Із власного досвіду знаю, наскільки важко ідентифікувати нагороджених: за 10 років, що я досліджую цю проблематику встановив лише 30 % справжніх імен. Але ми не втрачаємо надії відновити пам'ять про всіх заслужених бійців.  

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up