Росли тропічні рослини був тир і літній театр: чи знали ви, яким був Старий парк 125 років тому

Росли тропічні рослини був тир і літній театр: чи знали ви, яким був Старий парк 125 років тому
  • Ми розповімо вам історію найстарішого з парків Тернополя. Чи справді всім звичний земляний насип був призначений для Вічного вогню?

  • Як виглядав Старий парк більш, ніж 100 років тому? Буде цікаво!

  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів про історію нашого міста і бути незалежними!

Із цікавим запитанням-посилом у редакцію «20 хвилин» звернулася активістка однієї із громадських організацій міста Мар’яна Янчук. Жінка написала:  «Готую календар для  ГО «Сильна Галичина» і натрапила на дуже цікаве фото. Здається, – це насип-курган у Старому парку, де зараз Вічний вогонь. Було би цікаво дізнатися більше про нього і про історію парку загалом».

До 300-річчя Берестейської унії

Журналістка «20 хвилин», покопавшись у місцевих архівах, натрапила на надзвичайну цікаву інформацію.

Так, 29 вересня 1896 року – у міському парку Тернополя «Новому Саді» (тепер – Старий парк) відкрито курган із хрестом на відзначення 300-річчя Берестейської унії. Йому судилося пережити вже більше як сто років. Тепер він становить основу сучасного пагорбу «Слави», де радянська влада встановила Вічний вогонь.

Відео дня

У середині XIX сторіччя, не дивлячись на вічну нестачу грошових коштів у скарбниці міста і докори з боку скептиків, зусиллям волі лише однієї людини – тодішнього бургомістра Володимира Мандль (1820 – 1886) – у Тернополі на місці семигектарного яристого пустиря під керівництвом талановитого майстра садово-паркового мистецтва зі Львова К.Бауера почала з’являтися зелена перлина, яка отримала назву Нового саду. Спорудження її було закінчено у 1960-му році.

Слава про екзотичний на той час парк поширилася далеко за межі рідного краю. 

Фото: надала Мар'яна Янчук,  курган із хрестом на відзначення 300-річчя Берестейської унії

Виставки і закордонні гості

Місцем організації пер­ших виставок у Тернополі, що отримав громадський резонанс, став Міський (нині Старий) парк. 

26 вересня–2 жовтня 1884 р. на території парку відбувалася Крайова бджільничо-городницька виставка, для якої спорудили спеціальний павільйон; у липні 1887 р. в Міському парку – друга Крайова етнографічна виставка, ініціатором якої став В.Лучаківський. На виставці були представлені знаряддя та обладнання, їжа й напої, одяг і взуття, предмети, пов’язані з народними обрядами та звичаями, вироби народного мистецтва. На відкриття виставки приїхав архікнязь Рудольф Габсбург – спадкоємець австрійського престолу, який високо оцінив культуру, побут і традиції українців.

Забута історія

Міський чи Новий парк («новий город», «сад») став гордістю тернополян. У 1881 р. тут були збудовані швейцарський павільйон, кеглярню й тир, а з часом й оранжерею: у діжках росли такі тропічні рослини, як банани, агави, пальми, кипариси. Вхід на той час був платним. У 1897 р. у парку було встановлено бюст його засновника В. Мандля, а у 1901 р. відкрито літній театр. У парку відбувалися також різні виставки (бджільнича, городнича, етнографічна тощо).

А в 1896 році паркові простори доповнилися першим меморіалом, до 300-річного ювілею підписання Брестської унії. Тут був насипаний курган.

Аж до подій Другої світової війни парк залишався улюбленим місцем проведення дозвілля городян, де можна було насолодитися не тільки первозданною красою природи, облагородженою рукою людини, а й весело провести час на часто влаштовуваних ярмарках та концертах, чи задовольнити естетичні вимоги у залі Літнього театру, який був організований місцевими любителями лицедійного мистецтва під час вистав, де на мить оживали персонажі з пожовклих сторінок класиків.

3 квiтня 1944 року на території майбутнього Старого парку було захоронено дев’ятнадцять могил (шість з яких братські) радянських воїнів, які склали свої голови в боях за Тернопіль.

Сильно постраждалий під час бойових дій зелений острівець тиші на десятиліття занепадає, перетворюючись в гущавину, поки на честь 35-річчя Перемоги у Другій світовій його не вирішено було під ім’ям парку Слави реконструювати в меморіальний комплекс. Закінченням робіт з благоустрою території стало загальноміське святкування на його просторах 9 травня 1970 року. Про це дізнаємось із офіційного сайту Старого парку. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Алла Селюк

    Старий парк біля обл лікарні
  • Алла Селюк

    Старий парк біля обл лікарні

keyboard_arrow_up