Цей день в історії, 5 червня: Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Цей день в історії, 5 червня: Всесвітній день охорони навколишнього середовища
  • Всесвітній день охорони довкілля є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

     

Святкування цього Дня спрямоване на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони довкілля; дати народам світу можливість активно сприяти стійкому й справедливому розвитку; сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади; а також роз'яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більше безпечне й благополучне майбутнє.

З незвичайних свят 5 червня відзначають День бігу та День повітряних кульок.

Події:

Відео дня

1849 — Данія стала конституційною монархією

1882 — у Парижі відкрито Музей Гревен

1894 — у Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка

1910 — В Києві відбувся перший в історії політ вітчизняного літака (пілот літака — автор його конструкції професор Олександр Кудашев)

1919 — В ході українсько-польської війни розпочалася Чортківська операція Української Галицької Армії (УГА), в ході якої від поляків визволили Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни

1945 — Воєначальники союзних держав підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини й прийняття верховної влади в ній урядами СРСР, США, Великої Британії та Франції

1977 — У продажу з'явився перший персональний комп'ютер Apple II. Комп'ютер був вперше представлений у 1977 році на виставці West Coast Computer Fair і став одним з найперших і найуспішніших персональних комп'ютерів того часу. Вироблялося кілька моделей Apple II, і найпопулярніша з них, з відносно невеликими змінами, продавалася до 1990-х. Всього було виготовлено від 5 до 6 мільйонів екземплярів Apple II[

1990 — Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

 

Народились:

1723 — Адам Сміт, британський філософ, економіст, автор теорії трудової вартості

1805 — Клодт Петро Карлович, російський скульптор, автор постаті князя Володимира до Пам'ятника князю Володимиру у Києві. Був у дружніх стосунках з Тарасом Шевченком.

1819 — Джон Кауч Адамс, англійський астроном, математик і механік

1883 — Джон Мейнард Кейнс, англійський економіст

1895 — Михайло Яловий, український письменник (†1937).

1898 — Федеріко Гарсія Лорка, іспанський поет і драматург

1941 — Марта Аргерих, аргентинська піаністка

1941 — Анатолій Пузач, український футболіст і тренер

1941 — Барбара Брильська, польська актриса.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up