У місті були пам’ятники кривавим вождям та мілітаризму: як виглядав Тернопіль до декомунізації

У місті були пам’ятники кривавим вождям та мілітаризму: як виглядав Тернопіль до декомунізації
  • У Тернополі після здобуття Україною незалежності одразу почали декомунізацію. З площ та вулиць зникли пам’ятники кривавим радянським диктаторам, зникли мілітаристські радянські монументи, а вулиці відновили свої історичні назви або отримали нові.
  • Тепер почалась нова хвиля декомунізації та дерусифікації міста. Давайте згадаємо, які пам’ятники раніше були у Тернополі Тепер їх можна побачити лише на ретро фотографіях.

Один з перших радянських пам’ятників міста найкривавішому диктатору Сталіну, який винищував український народ та організував голодомор, стояв у самому центрі. Після Другої світової війни почали відбудовувати місто.

Автор численних спогадів про місто Олександр Столяров розповідав, що у 50 роки повним ходом йшла відбудова нашого Тернополя. На теперішньому бульварі Шевченка бу дерев’яний павільйон, де продавались цукерки (перше фото). Зараз на цьому місці стоїть тристоронній годинник. Далі до теперішнього театрального майдану була цегляна арка. Деякий час там стояв монумент «вождю народів» Й. Сталіну, який згодом перенесли праворуч теперішнього драмтеатру (тоді він ще не був побудований).

Відео дня

А це вже фото монумента після перенесення:

У старому парку у 50–х роках. Був ще один пам’ятник – Леніну та Сталіну. Ось як він виглядав:

На жаль, нам не вдалося знайти інформацію, коли ці монументи демонтували. Імовірно, зняли їх у хрущовський період під час розвіювання культу особистості Сталіна.

Був і бюст Карлу Марксу. Він стояв блія Драмтеатру.

Ще один пам’ятник Леніну встановлений 5 листопада 1967 на сучасному майдані Волі. Він стояв на місці сучасного монумента Данилу Галицькому. Біля нього фотографувалися тернопільські піонери та клали квіти молодята. Демонтували його 8 серпня 1990. Тернопіль став першим містом в Україні, де прийняли рішення про демонтаж.

Ось як виглядав монумент у 70–х роках.

Герой матрос стояв на набережній Ставу. Це середина 70–х років. Його перенесли на нове місце – біля готелю «Чайка». Він стоїть там і нині серед зарослів та кущів.

Було багато радянської техніки. На місці сучасного «Макдоналдсу» був танк.

А це пам'ятник героям-артилеристам, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни. Тернополяни пригадують, що на місці гармати збудували БК «Текстильник». Згодом будинок культури плавно перетворився в салон меблів «Нова».

У «Топільче» була встановлена радянська військова техніка. На неї любили вилазити діти.

А пам’ятник радянським льотчикам визволителям на «Східному» демонтували лише після початку пономасштабної російсько–української війни. До цього серед тернополян було чимало суперечок – чи варто лишати радянський літак. Все ж, на його місці лишився постамент та український прапор.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Teren Teren

    На місці сучасного Макдональдсу БУВ СКВЕР! Гарний такий сквер, який наше ненаситне бидло тупо знищило, щоб там ту харчевню збудувати. Танк то таке, забрали вже давним давно, а от сквер за часів Надала знищили, бо ж нажертись ніяк не можуть. І сквер знищили, і перехрестя засрали, був там круговий рух і ніяких тобі світлофорів по 2-3 хвилини, але ж маємо Надала, Заставного ну і інших "патрійотів". Цікаво, що вони ще натворять тепер під шумок. Скільки парків і скверів ми втратимо, скільки хатинок там вліплять.
  • Читач30

    А московська комуняцька влада яка ще тепер хоче тут управляти.за коментарстидно  за незнання історії  як москаль після війни керував Україною і викручував руки  бачите як на війні але в тюрмах .на постах сиділи керівники проросійські і тільки щось за україну і тебе нема  .Галина  бура це вам відповідь
  • Галина Бура

    А хто ті памятники понаставляв, ну точно не москалі

keyboard_arrow_up