Партнер рубрики Події

Їх робили видатні скульптори та в’язні: дізналися, що стало з дерев’яними фігурами в «Топільче» (ФОТО)

Їх робили видатні скульптори та в’язні: дізналися, що стало з дерев’яними фігурами в «Топільче» (ФОТО)
  • Дід, Баба та Курочка Ряба, Котигорошко, Буратіно та багато інших героїв дитячих казок прикрашали гідропарк «Топільче». Деяким фігурам уже понад 40 років.
  • Ми продовжуємо серію публікацій «З одного ракурсу», де відтворюємо старі фотографії міста. Дивіться, як вони змінились!

«Топільче» – наймолодший парк міста. Спершу він звався «Піонерським». Його почали створювати у першій половині 1970–х років. У 1983 році відкрили першу чергу гідропарку, який назвали «Піонерським». У 1985—1987 роках парк був реконструйований. За досить коротких термін на площі у 66 гектарів посадили дерева, проклали нові алеї, викопали яри для річок та ставків. Уздовж центральної алеї збудували фонтани, які віддалено нагадують водограї, що на бульварі Шевченка в центрі міста. На острівцях одного з озер створили козацьке містечко. Недалеко від нього — комплекс на космічну тематику.

Своєрідною родзинкою стали дерев’яні фігури казкових героїв. З того часу минуло вже понад 40 років, але деякі ще збереглися.

Хто подарував тернополянам казку

33 Богатирі, Червона Шапочка, Курочка Ряба, Білосніжка та сім гномів, Буратіно, Котигорошко – створив ці фігури видатний лемківський скульптор Іван Мердак.

Відео дня

– Багато поколінь тернополян виросло з відчуттям, що знають, де живуть казки – адже у парку "Топільче" на дітей чекали дерев’яні казкові герої, – пише тернополянин Віктор Мадрі. – Курочка Ряба, дід та баба, Буратіно на острівку, веселі гноми на галявинці. Але мало хто знає, що автор цих робіт – славетний відомий на увесь світ лемківський скульптор Іван Мердак. З 1965 року він жив та працював у Тернополі. На посаді художника обласного виробничо-художнього комбінату талановито втілив завдання на виготовлення паркової скульптури. На жаль, час працює проти дерева…

Іван Мердак народився 26 листопада 1933. Український скульптор, член Національної Спілки художників України, заслужений майстер народної творчості України. З 1965 р. жив у Тернополі, працював художником обласного виробничо-художнього комбінату. Спочатку творив у техніці тонованого гіпсу, а з 1972 р. займався різьбою по дереву і коренепластикою, звернувшись до народних лемківських традицій.

Низка робіт І. Мердака зберігається в музеях і приватних збірках. 21 липня 1989 р. удостоєний звання «Заслужений майстер народної творчості України». Був номінований на Національну премію України імені Тараса Шевченка в галузі візуального мистецтва.

Що залишилось від фігур

Це фігури богатирів. Це одне з перших фото новоствореного парку. На фоні можна побачити будинки мікрорайону «Дружба». Тепер дерева виросли, побачити будинки з парку тепер не вдасться. А от богатирів майже не залишилось. Чотири фігури стоять біля водойми, неподалік головної алеї. Дерево потріскалось, його понищили шкідники. В багатьох місцях воно майже струхлявіло.

А це Дядько Черномор – вітязь, що живе в морських водах, персонаж поеми А. С. Пушкіна «Руслан і Людмила», ще новенький в парку Топільче в 80-их роках. Він ще зберігся, однак без списа. Лишилось лише металеве кріплення, яке тримало його.

В «Зоокуточку» залишилась голова одного з богатирів. Решта фігури струхлявіла, тому залишок перенесли за загорожу.

Від композиції «Білосніжка та сім гномів» теж майже нічого не залишилось. Вони стоять біля водяного млина. Лишилось лише три гноми. Та й ті вже в поганому стані. Це фото 1982 року:

Ось як час понищив деревину:

А це Котигорошко. Одна з найгарніших фігур, яка прикрашала парк. На старому фото добре видно, як Іван Мердак зміг передати фігурі всі людські риси.  Його вже давно немає. Як розповів один з робітників парку – Котигорошко, як і Змій–Горинич, вже давно струхлявіли. Вони були в жахливому стані. Вже понад 15 років, як їх забрали.

Дід, баба та курочка Ряба залишились. Вони теж не в кращому стані, адже деревині понад 40 років. Щоб захистити їх від руйнування – їх пофарбували.

Раніше Дід та Баба сиділи ближче один до одного.

А Буратіно ще вцілів, однак помилуватись ним не вдасться. Він заріс диким виноградом. Його ледь помітно.

А цей корабель був на Козацькому острові. На ньому дуже любили бавитися діти. 

Деякі фігури зробили в’язні

Однак не всі фігури в парку створив Іван Мердак. На початку алеї на вході в парк є нові фігури, яким вже 10 років. 8 фігур зробили з сухих тополь, які колись росли в парку. Виготовили фігури засуджені з Копичинецької виправної колонії.

Ось як вони виглядали після встановлення і в наші дні. На жаль, збереглися не всі…

Фігури руйнуються

На Козацькому острові є три дерев’янні фігури. Їх виготовив у 2001 році Іван Мердак. На двох з них вирізано «Дажбог» та «Ярило», а от кого зображає третя скульптура? Напис не зберігся, частина деревини згнила. Всередині пустота. Можливо ви знаєте, чий це тотем? Пишіть в коментарях!

Вовк та Червона Шапочка одні з найстаріших фігур, але вони добре збереглися.

В парку є і сучасніші скульптури. Їх вирізали на сухих деревах. Для цього їх не зрубували. Вони стоять з коренем. Це три фігури козаків та два стовбури з висіченими гербами українських гетьманів.

А ви б хотіли, щоб в парку встановили нові фігури казкових героїв? Хто вам подобався найбільше? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up