Школа має дати учням не знання, а компетентності. Директор опорної школи про освітню реформу

Школа має дати учням не знання, а компетентності. Директор опорної школи про освітню реформу

Про перспективи та проблеми оптимізованої мережі навчальних закладів, а також як готуватись першачкам до нових реалій, журналісти «20 хвилин» дізнались у директора Хоростківської опорної школи Галини Ворони. Заклад вже понад рік втілює освітню реформу. Розповіла пані Галина й про значення терміну "компетентності".

На Тернопільщині Хоростківський навчально-виховний заклад «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2» стала першопрохідцем. Зараз заклад має 4 філії-початкових школи.

- Процес об’єднання був не надто складним, а всі вчителі закладів тепер курсують у спільному напрямку створення комфортних умов для успішного навчання, - розповідає пані Галина – натомість фінансування закладу кардинально змінилось. У школі отримують інвестиції на технічне забезпечення, субвенції з державного бюджету.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

За словами директорки, зараз усі  вчителі в школі проходять курси кваліфікації, семінари та тренінги, передбачені освітньою реформою і навіть набираються досвіду за кордоном.

- Найголовніше для нас – розвивати творчий потенціал учнів, – каже директорка. -Саме на це спрямовує вчителів концепція нової української школи. З першого вересня вже  усі учні перших класів будуть навчатись за новою освітньою програмою. До цього ми повинні перш за все підготувати вчителів.

Концепція Нової української школи повинна забезпечити учнів якісним вмінням застосовувати знання у щоденному житті. Тому уроки будуть наповненні ігровими формами навчання. 

- Нова школа має на меті перейти від школи знань - до школи, де навчають використовувати знання на практиці - це і є компетентності - пояснює пані Галина. - Зараз іде перша хвиля реформи, на цьому етапі ми реформуємо початкову освіту. Забезпечуємо технічно-матеріальне обладнання класів та дидактичного матеріалу.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    В першу чергу школа має знайти у учня якісь навички до якоїсь професії ,а не забивати міски 11 роківі всяким шлаком . В кінці 11 класу маємо те ,що учні не знають ким вони хочуть бути ,і куда поступати ,а ще з нашим ЗНО то взагалі вибір без вибору ,і вся така х...... в освіті тому , що дітей годують гуманітарними предметами ,а не технічними . Більше б розказували за техніку , прилади ,як виготовляються ті чи інші речі то і учні б скоріше визначалися б з спеціальністю і можливо  збільшився б рівень фахівців, а так маємо що учні поступають в педагогічні інститути ,а потім сидять на біржі праці . Ще інститути роблять ставку на шкільні предмети при поступлені в інститут це взагалі дурка. Замість того щоб приймати на навчання учнів по навичкам вони роблять ставку на шкільні предмети ,котрі на спеціальність аж ніяк не впливають. Ну куда не плюнь всюди педагоги .Кого не спитай куда поступає відповід одна- в педагогічний .Кого не спитай ,що закінчував відповідь одна -педагогічний .Ну прям країна педагогів ,а хто буде продукцію випускати ,хто буде техніку для військови розробляти і виготовляти . Чесно скажу міністерство освіти взагалі відірване від наших реалій .Вони навіть не хочуть аналізувати , що технарю в інститутах нах... нужно філософія ,педагогіка,соціологія ,політологія ,маркетин ,менжмент,економіка ,і ще по другому колу шкільні предмети типу правознавство,історія України , всесвітня культура , математика ,хімія ,фізика. І ось усе це б.......о триває аж 3 роки ,то які фахівці у нас можуть бути .
  • Петро Білецький

    У всьому винні батьки. Вони самі вчились в школі і в інституті і тепер їздять на заробітки в Європу. Потім свою дитину туда пхають зі всіх сил і ше й росказують шо "Вчися добре і будеш мати гарну роботу і зарплату". Брешуть самі собі і своїм дітям. Це не має значення як ти вчишся в школі, все вирішують звязки і бабки, а якщо цього нема тоді потрібно не розказувати ці всі казочки, а шукати певні здібності в дитини(методики вже є) і розвивати в ній якийсь талант чи готовити до відповідної професії ше з 6-го 7-го класу. Тоді така дитина при досягненні 20-ти річного віку вже буде мати якісь результати в житті. А наша школа вирощує рабів які потім будуть робити за копійки на наших заводах, підприємствах, або на заробітках за кордоном.
  • Діонісій

    будеш компетентним , але читати і писати не будеш вміти, а потім одна дорога в Європу, або батрачити в Польші, або зади підтирати по Португаліях і іншим високорозвинутим країнам. Ви своє зробіть, адаптоване під нашу країну, а не робіть те, що навязує Європа та штати.
  • Герасимчук Ростислав

    А після цієї промови всім здати по 700 грн голові батьківського комітету, добровільно, хто нездасть, того дитина отримає утиски.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up