Дитину відмовляються залишити ще на рік в садку: чи законно і що робити

Дитину відмовляються залишити ще на рік в садку: чи законно і що робити
  • Мама дошкільнятка нарікає на керівництво дитсадка, яке відмовляє їм у праві залишити шестирічку ще на рік у закладі.
  • Хоча батьки бачать, що дитина до школи не готова.

В управлінні освіти міськради запевнили: залишити ще на рік малечу в садочку можна. Проте наголошують, що програма змінилась і відтепер діти навчаються, граючись. Тому навчатись значно легше.  

- Моїй дитині 1 вересня вже виповниться 6 років, - пише в одній з груп у "Фейсбук" тернополянка Тетяна Мартюк. - До школи, за різними показниками, дитина не готова. Завідуюча, керуючись новим Законом "Про освіту", відмовляється залишати дитину ще на один рік в садку.

Садок чи школа, коли дитина не готова?

Жінка цікавиться, чи зіштовхувались з подібними проблемами батьки. І чи варто таки за таких умов давати дитину до школи.

Відео дня

«Я теж віддала в школу в 7 років, - пише у коментарях тернополянка Людила Лукіян. -  Після випускного з садочку в 6 років занесли документи в школу. Але я побачила, що варто рік почекати. І віддала в приватний садок. Небо і земля в порівнянні з державним".

 "Я перепрошую, але моя дитина вереснева, - пише Наталія Алексевич. - Я теж не хотіла давати її з 6 років в школу. Хоча вихователі моєї групи наполягали на школі. Порівнюючи з іншими дітками, він не був так розумово розвинутий. Коли я ще лишила дитину на 1 рік, то вихователька вже цієї групи сказала, що правильно зробили".

Садок переповнений і діти, які залишаються на наступний рік, їм не потрібні, припускає мама дошкільняти.

- Якщо ви наполягаєте, то мусять залишити, - переконана жінка. - Я не жалію, що залишила. Дитина гарно вчиться, стала самостійною. Як на мене, цей рік грає важливу роль! Але це все індивідуально.

В 7 – обов’язково. В 6 – як нема застережень

Ще на рік у садочку дошкільня залишити можливо, каже заступник начальника - начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти міськради Ірина Сум.

- У Законі немає прописаної чіткої вказівки віддавати дитину до школи в 6 років, - каже Ірина Сум. – Відповідно до п. 4. ст. 12 Закону України «Про освіту», «початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року».

Якщо станом на 1 вересня дошкільняті виповниться 7 років, завідуюча садком має підстави відмовити, пояснили в управлінні освіти і науки міськради.

- Якщо батьки вважають, що дитина не готова до школи і такої ж думки фахівці тернопільської міської психолого-медико-педагогічної консультації, але завідуюча наполягає – нехай батьки звернуться до управління освіти і науки. Назвуть заклад. Ми предметно розберемось в ситуації і вирішуватимемо питання індивідуально.

Освітяни наголошують: віднедавна навчальний матеріал першачки пізнають у грі. Тобто, навчатись значно легше, аніж колись. Окрім того, якщо дитина піде до школи в 7 років, закінчить її в 19 – а це вже буде досить доросла людина.

- Є діти, які в неповні 6 років йдуть до школи і успішні, але таких одиниці, - каже Ірина Сум. – Це ж стосується і шести, і семирічок. Все індивідуально і залежить від багатьох чинників.  

Щодо готовності дошкільнят до навчання у школі, читайте згодом.

Довідка

Управління освіти і науки облдержадміністрації: (0352) 52-23-53

Управління освіти і науки міськради: (0352) 52-56-94.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up