Для учнів 1-4 класів навчання через день відміняється. Що буде зі старшокласниками

Для учнів 1-4 класів навчання через день відміняється. Що буде зі старшокласниками

Навчальний рік у Тернополі, як і загалом в Україні, почався у новому форматі. Поділ класів на групи, навчання через день, різний розклад початку уроків та перерв… Не встигли за два дні звикнути до такого режиму роботи, як уже є зміни.

Нагадаємо, що класи поділили на підгрупи, кожна з яких мала відвідувати школу через день. Тож частину матеріалів діти мали опрацьовувати самостійно. Вхід батькам у заклади освіти заборонений. У новому форматі в Тернополі провели і 1 вересня - День знань. Лінійки були лише для першокласників і одинадцятикласників, і то з певними обмеженнями.

Читайте також: Карантинне 1 вересня: як школи у Тернополі розпочали навчальний рік. Репортаж "20 хвилин".

Початкова школа – щодня

2 вересня на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом учням 1-4 класів дозволили відвідувати заняття цілими класами . Цитуємо: "За умови запровадження двозмінного навчання, розмежування часу щодо початку занять, тривалості перерв, уникаючи скупчення учасників освітнього процесу з дотриманням протиепідемічних заходів".

Відео дня

Що означає – за умови двозмінного навчання? Про це ми запитали у керівника міського відділу освіти Ольги Похиляк.

- Мова йде про різні зміни, тобто розмежування часу початку занять для різних класів. Бо є дуже великі школи, де поза 1000 учнів, і щоб вони не перетиналися в коридорах, у закладах мають так організувати робочий день, щоб уникнути скупчення. Загалом же наймолодші школярі зможуть відвідувати школу щодня, - уточнює вона.

Напередодні навчального року Постановою державного санітарного лікаря №50 від 22 серпня було передбачене послаблення карантинних вимог для початкової школи. Їм дозволили заходити до школи та пересуватися нею без захисних масок чи респіраторів.

- Ми керувалися саме цією Постановою. До того ж, отримали числення звернення батьків з проханням переглянути режим роботи учнів початкової ланки. Батьки працюють, і їм нема з ким залишити дитину вдома, ми мусили реагувати відповідно, - наголошує Ольга Похиляк.

Привели хвору дитину на 1 вересня

Тим часом, головна освітянка міста апелює до батьків, аби ті були свідомими і дотримувалися всіх протиепідемічних вимог.

- Чи не кожен з нас – тато чи мамо, і кожен хоче, аби його син чи донька були здоровими та в безпеці. Тому ми маємо поважати один одного. Якщо дитина має хоча б якісь прояви захворювання – залишайте її вдома. Не ведіть в організований шкільний колектив, - наголошує вона.

Один із прикрих випадків, який, до речі, трапився у День знань, 1 вересня. В одній із тернопільських шкіл батьки привели на свято ученицю, яка за два дні до того пройшла ПЛР-тестування. І якраз очікувала на його результат. Чи пішов увесь клас на карантин? 

- Ми радилися з інфекціоністами. З'ясувалося, що діти були на вулиці, на свіжому повітрі. У приміщення не заходили. І близько один з одним впродовж 15 хвилин не контактували. Тому наразі клас на вимушений карантин не відправили, - уточнює вона.

Як буде з 5-11 класами

Для учнів старших класів і надалі поки що буде змішана форма навчання – через день з поділом класів. Наповнюваність групи має бути – не більше 20 осіб.

У той же час, в управлінні наразі думають над тим, як організувати повноцінне щоденне навчання і для старшокласників.

- Ми розглядаємо різні варіанти. Якщо епідемічна ситуація буде сприятлива - будемо переходити на звичний формат навчання, звісно, із дотриманням всіх обмежень та рекомендацій, - говорить Ольга Похиляк.

Що кажуть батьки?

На те, що діти ходитимуть у школи щодня, батьки відреагували здебільшого позитивно. Особливо - мами першачків. Хоча є і негативні думки з цього приводу.

- Нарешті! Я працюю, чоловік також, донька пішла в перший клас. Бабусь, дідусів нема. З ким її залишити саму? Це була велика проблема - навчання через день, - говорить Ольга Покотило.

Та і ще один бонус - навчальну програму зможуть подавати повноцінно - у школі.

- Я не знаю, як така маленька дитина може самостійно опанувати матеріал, - продовжує жінка. - Поки є можливість навчатися - хай вчаться, аби не хворіли. 

Дехто з батьків не розуміє, для чого було "морочити голову".

- А що таке рішення не можна було прийняти ще до 1 вересня? Щоб одразу повідомити батьків і не плутати ні вчителів, ні батьків, ні дітей. День повчилися - і вже зміни. У нас як завжди... - обурюється пан Петро.

Декотрі батьки старшокласників також хочуть, аби для дітей відновили повноцінне навчання.

- Я не розумію - день в школі, а день - що має вдома робити? А одинадцятикласники, а репетитори, якщо дні навчання щотижня міняються? Як підлаштуватися? - запитує Ольга Кривоніс. 

Тож мають надію, що і старша школа буде навчатися щодня. Принаймні, якщо Тернопіль не потрапить в червону зону. А судячи зі статистики, усі передумови для цього є. 

Але частині батьків ця ідея не подобається.

- У маленькому приміщенні - 30 дітей, а то й більше. Можна одразу йти на карантин, - говорить пані Олександра. - Ми не повинні забувати - далі осінь, усі почнуть хворіти, і буде хаос.

Чи пришвидшить таке рішення знову перехід на дистанційну форму навчання? Місцеві лікарі кажуть - усе залежить від того, як у школах та вдома дотримуватимуться усіх рекомендацій. Але попереду - осінь, ГРВІ будуть циркулювати, тому треба вже дбати про зміцнення імунітету. 

Як вберегти дітей: поради лікаря

Планування та вдала організація навчального процесу у закладах освіти передбачає розмежування потоків та зменшення контакту дітей у шкільних коридорах. Це нелегко зробити, але такі заходи доцільні задля запобігання поширення не тільки коронавірусу, а й будь-яких інших інфекцій.

Читайте також: "Вакцинуватися від грипу тепер ще актуальніше". Як зберегти здоров'я дітей восени та взимку: радить лікар.

- Забезпечення миючими засобами, дезінфекторами, одноразовими рушниками дозволить дотримуватися всіх санітарно-гігієнічних вимог та працювати в умовах адаптивного карантину. Але, окрім того, що школи забезпечать учнів антисептиками, правильною організацією харчування, батьки повинні ще й навчити своїх дітей слідувати всім правилам, - розповідає завідувачка відділення з організації медичної допомоги дітям загальноосвітніх навчальних закладів КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Світлана Козак.

Правильне миття рук – дуже важливе. Важливо пояснити, що це потрібно робити регулярно, та ще й довше, ніж вони звикли, продовжує лікарка.

- Саме тому закликаю всіх батьків власним прикладом, особливо після відвідування магазинів та громадських місць, показувати, що руки потрібно мити з милом. Якщо мило і вода недоступні, дайте дезінфікуючий засіб для рук з вмістом спирту не менше 60%. А ще – важливо мити руки, перш ніж торкатися ними очей, носа або рота. Миття рук знижує кількість респіраторних вірусів, які можуть поширюватися. Варто навчити дітей завжди прикривати рот під час кашлю і чхання. Переконайтеся, що діти прикривають ніс і рот серветкою, коли вони кашляють або чхають. Попросіть їх викинути використану серветку і негайно вимити руки. Це допомагає запобігти поширенню вірусу через повітря і на руках здорових людей, - говорить вона.

Якщо у дитини є підвищена температура тіла чи інші скарги, то обов’язково потрібно спочатку зателефонувати (!) до педіатра.

 - Лікар достеменно вивчає ситуацію, враховує показник температури тіла дитини, анамнез, зважає на всі фактори, які зараз можуть насторожувати. І в подальшому діє за розробленим раніше алгоритмом дій, - додає пані Козак.

Вакцинація від грипу

Найважче буде пережити осінній та зимовий періоди, продовжує співрозмовниця. Адже, окрім коронавірусу, відбудеться нашарування ще й респіраторної вірусної інфекції, а можливо, і грипу. Тому профілактику потрібно починати завчасно. А починаючи з жовтня, варто задуматися і про вакцинацію від грипу. Тоді вже буде відомо, які штами грипу циркулюватимуть цьогоріч.

- Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно. Вакцинуватися треба до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень-жовтень), щоб утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу, - говорить Світлана Козак.

Крім того, потрібно постійно зміцнювати імунітет дитини.

Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі вбережуть дитину від численних хвороб, зроблять її бадьорою і уважною.

Харчування та здоровий сон

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Тому в домашньому меню зробіть основою раціону овочі і бобові. Стежте, щоб дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Готуйте рибу 2-3 рази на тиждень і м’ясо (переважно птиці і кролика).

Також мінімізуйте кількість солі та цукру. Дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

- Психологічний комфорт дуже важливий як для дітей, так і для батьків. Тому бережіть своїх рідних, мисліть позитивно та будьте здоровими! – завершує Світлана Козак.

 

Читайте також:

Класи поділять, до школи - у масках та обмеження у їдальнях. Як навчатимуться діти в Тернополі (ГРАФІКА)

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Vitalii Vitalii

    Маски на все лице натягуйте (разом з носом), а то вічно будете на карантині.
  • Игорь Малов

    вирус е и буде мы все будем сидеть дома на завжди планеты земля вже что була ранийше не будэ готуйтесь это факт всё люди это крах.
  • Светлана Ревтюх

    Рабы должны быть тупыми,всех закрыть дома.Наши слуги так решили.А мы все подчиняемся и теряем, то работу,то свободу.Нас уничтожают и наших детей.
  • Galyna Gulunova

    Все ) ніхто нікуди не піде ( вдома вчимося
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up