Для вчителів Тернопільщини закуплять ноутбуки. Кому пощастить та хто за це платить?

Для вчителів Тернопільщини закуплять ноутбуки. Кому пощастить та хто за це платить?

Вже у новому навчальному році вчителі Тернопільщини зможуть отримати ноутбуки для комфортної роботи. Скільки вчителів зможуть отримати їх та за які кошти придбають – читайте у матеріалі.

– Два роки триває пандемія коронавірусу, – розповів очільник області Володимир Труш. – Через це система освіти час від часу переходить до дистанційної форми навчання. Але, як показала практика, для цього усім вчителям потрібні потужні та якісні комп’ютери, щоб можна було проводити навчання. Проблема є у техніці, проблема є у доступі до швидкісного інтернету. Але цього року кабінет міністрів виділив субвенцію для Тернопільської області для закупівлі ноутбуків вчителям.

Загалом з державного бюджету для області виділили 26 млн. гривень. Ще близько 5,5 млн гривень виділять з місцевих бюджетів, оскільки техніку купуватимуть на умовах співфінансування. Загалом придбають 1592 ноутбуки – розповів очільник області.

Однак отримати ноутбуки зможуть не всі вчителі. Їх нададуть лише вчителям, які працюють в опорних школах, де навчається понад 250 учнів.

Відео дня

Що це за ноутбуки

Загалом, вартість одного ноутбука становитиме майже 20 тис. гривень, якщо врахувати виділені кошти та необхідну кількість техніки. Однак ця сума може бути і меншою, оскільки оголосять проведення тендеру.

– Всі ноутбуки будуть однакові, від одного виробника та з однаковими характеристиками, – розповів Володимир Труш. – Щодо характеристик – їх надає Мінцифра, оскільки це відбувається під їх патронатом.

Загалом вже 31 громада виявила бажання взяти участь у цій програмі.

– Вчителі та учні через пандемію були вимушені пристосуватися до нових методів навчання. Тернопільська громада бере участь в цій програмі, оскільки це вигідні для нас умови. Тому на сесії міської ради 23 липня ми виділили 3,2 млн гривень для співфінансування програми, – каже міський голова Тернополя Сергій Надал.

Як розповідає директор школи №6 Олександр Остапчук, спершу до цієї новини ставились скептично, адже не сподівалися, що дійсно на такі потреби виділять кошти.

– Ноутбуки потрібні не лише для дистанційного навчання, а і для роботи вчителів загалом. Змінюються форми навчання, підходи до освіти. Комп’ютери безумовно потрібні. Вони полегшать роботу вчителям та дадуть більше можливостей.

Є проблеми у школах

У відділі освіти ОДА також кажуть, що у закладах освіти зіштовхнулися з деякими проблемами. Кількість ноутбуків, які зможе отримати заклад, залежить і від того, скільки комп’ютерів має школа.

– Багато закладів мають застарілі та не робочі комп’ютери, які вже варто було списати, але цього не було зроблено, – каже начальниця управління Ольга Хома. – Обіцяють, що наступного року також виділять кошти на придбання ноутбуків, тому керівники закладів можуть попіклуватися про те, щоб неробочу техніку списали.

А як ви ставитеся до такої ініціативи? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Melisa melisa

    Чому тільки для опорних шкіл?! А  в дев'ятирічних і чотирічних школах вчителям не потрібні ноутбуки?!

keyboard_arrow_up