Відомі тернополянки розкритикували міську раду за дискримінацію іногородніх дітей

Відомі тернополянки розкритикували міську раду за дискримінацію іногородніх дітей

Відомі тернопільські мамусі виступили на захист дітей, які незареєстровані в місті і для яких міська рада встановила додаткову плату за відвідування дитсадка, – 1215 грн/міс.

Нагадаємо, що в Тернополі більше, ніж рік тривають баталії між чиновниками та батьками за право дітей на вільне відвідування садочків, яке, до речі, гарантоване основним документом – Конституцією України. Є наказ міського управління освіти, згідно із яким батьки мають підписати договір про додаткову плату за надання освітніх послуг, інакше – погрожують відрахуванням.

Сайт «20 хвилин» ініціює флешмоб серед тернополян проти дискримінації дітей за місцем реєстрації. Якщо ви проти поділу дітей за принципом «є прописка чи немає», напишіть про це у коментарях на сайті «20 хвилин» чи в нашій групі у Фейсбуці.

Тим часом, до флешмобу долучилися відомі тернополянки, які розкритикували рішення чиновників. На їх думку, можна було б шукати інакші шляхи наповнення бюджету, ніж «тероризувати» дошкільнят.

Відео дня

Ірина ПАПУША, керівник літературно-драматичної частини Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка:

- Свого часу моїм дітям не поталанило потрапити в місцеві садки поруч з місцем проживання. Розумію, що освітня проблема досить багатогранна і її можна розглядати з різних боків. Хтось чесно потрапляє у садки, дехто – не дуже. По совісті і справедливості… можна багато говорити. Ситуація, яка склалася в Тернополі, - це втілення освітньої реформи на межі крайнощів, як на мене. Безумовно, систему треба міняти, але не таким шляхом.

Як мама, я розумію, що людям, котрі роками працюють в місті, але не можуть дозволити придбати власне житло, непросто викласти зі свого гаманця 1215 грн. А плюс є інші витрати. Раджу їм звертатися до суду та вирішувати питання в правовому руслі. Сподіваюсь, що юристи дадуть об’єктивну оцінку даному рішенню.

Ірина КРУПА,  помічник начальника Управління ДСНС у Тернопільській області з питань зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Ірина Крупа:

- Я категорично не підтримую такого рішення. Більше того, вважаю, що це відкритий шантаж міської ради, аби села, прилеглі до міста, приєдналися до Тернополя. Прийняте рішення – антиконституційне, адже воно свідчить про дискримінацію дітей за місцем реєстрації. До речі, інститут прописки в нашій країні вже давно скасували. А на практиці ми знову повертаємось в Радянський Союз.

Несправедливо і незаконно встановлювати додаткову плату дітям тільки за те, що вони не зареєстровані в Тернополі. Насправді 1215 плюс харчування – це страшна сума, а якщо в родині двоє чи троє дітей, що тим батькам робити? З нашими зарплатами така плата є непідйомною.

Краще міській владі не розпалювати війну, адже і сам Тернопіль багато в чому залежний від районів. Наприклад, всі очисні споруди та сміттєзвалища розташовані в районах. Фактично, без них обласний центр потоне у власних фекаліях. Те ж саме можна сказати і про районні дороги, які розбивають вантажівки, що везуть продукти в Тернопіль. Таких нюансів багато, можна безкінечно виставляти один одному рахунки. Думаю, логічніше домовлятися з органами самоврядування, на зачіпаючи людей.

Олена СТЕПАНОВА, юрист:

- Такі дії міської влади – це свідоме порушення декларації про права дитини. Закони України «Про освіту», «Про дошкільну освіту» гарантують рівне право на безкоштовне відвідування садочків. Те, що відбувається в Тернополі, виходить за всі рамки здорового глузду.

Договори, які підготувало міське управління освіти, є незаконними. Дошкільна освіта є безкоштовною. Можна говорити про додаткові освітні послуги, але тоді питання – які саме? Отримувати їх чи ні – справа добровільна. Тому батьки не зобов’язані підписувати ніякі договори , які суперечать Конституції. Крім того, вони і не мають писати відмову, адже такого нормативного документу законами не передбачено. У разі, якщо дитину відмовляються приймати в садок, я би радила викликати поліцію. Загалом, з юридичної точки зору, дії місцевої ради можна розцінювати як самоуправство, за яке, до слова, передбачена кримінальна відповідальність.

Вплинути на ситуацію можуть депутати міської ради. На сесії вони мають винести на розгляд пропозицію про скасування дискримінаційного рішення. Насправді будь-який депутат, чи то місцевого чи загальноукраїнського рівня, повинен поважати та виконувати закони України. Мені цікаво, хто з тернопільських обранців запропонує відмовитися від ганебного рішення міського управління освіти. А за результатами голосування буде видно, хто є хто.

Ірина ЗЕЛЕНЕНЬКА, креативний директор фотостудії:

- Діти мали б ходити в ті заклади, де батьки фактично проживають і живуть. Якщо сумувати 1215 і плата за харчування, то виходить приблизно 1700 грн на місяць. І це на одну дитину. Таку суму платять студенти у вузах, для дошкільнят, як на мене, - це аж занадто.

Таке враження, що держава взяла курс на Європу, але за рахунок гаманців простих громадян.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Анатолій Пасічник

    Влада Тернополя, загравшись у самоврядування, свідомо перетасовує Закони України під себе. Крім освітянських проблем, є ще дискримінація нетернопільских дітей загалом та з багатодітних родин, зокрема, у питанні проїзду громадським транспортом (примус до оплати повної вартості квитка з кожної дитини). Але, діти з багатодітних родин користуються правом безкоштовного проїзду незалежно від місця проживання за посвідченням встановленого зразка. Ось Вам приклад того, що тернопільські діти з багатодітних родин входять в перелік категорій громадян, яким відповідно до нормативно-правових актів України надається право безоплатного проїзду у громадському наземному транспорті м. Києва у 2018р. пункт 17. Діти з багатодітних сімей (Посвідчення дитини з багатодітної сім'ї Закон України від 26.04.2001 № 2402-ІІІ «Про охорону дитинства» п.4, ч. 6, ст. 13). Така ж ситуація у Львові - посвідчення для маленьких тернополян діють. А файне місто Тернопіль - слабо виконувати Закон? Влада відібрала це право для дітей з багатодітних родин, які не зареєстровані у Тернополі. Дежавю за СССР. Скільки дітей з багатодітних родин (та й загалом нетернопільських дітей вже цього літа пограбовано цинічною владою міста...прикро...
  • Юсі

    ну і коротко. не працюючи в Тернополі, ніхто не повезе сюди дитину виключно через садок. за 100, за 40, за 5 кілометрів - не повезе. а раз людина тут працює - вона платить сюди податок, а не "паразитує", як було сказано міським головою на одній із сесій. ДУМАЙТЕ!
  • Анонім

    Освіта безкоштовна. А харчування  платне і половина оплачується з міського бюджету! Чому я проживаючи в тернополі і неможу дати дитину в садок біля дому через вас гаївських наприклад садок №21 і маю водити в інший садок і платити з своїх податків за ваших дітей і здавати додатково на протреби садочку через вас! Надал чітко сказав звертайтесь з цими проблемами до своїх Сільських голів нехай перераховує кошти за ваших дітей в міський бюджет Тернополя і будуть у вас такіж умови! Юявіть щоб ви робили якби Ви в Гаях за кошти громади побудуєте гарний садок і туда почнуть водити Тернопільських дітей і вам невистачить місця для ваших дітей і Тернопіль небуде доплачувати вашій громаді за дітей Тернополя!!! Які ваші дії будуть??? Отожбо і воно...

    Юсі reply Анонім

    за харчування батьки сплачують і платити не відмовляються. 24 грн/день, майже 500 грн/місяць. 1215 - не за харчування. не повторюйте фігні, якщо не в темі
  • Святослав Абрам'юк

    Правильно!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up