Готовність дітлахів до школи визначає комісія

Готовність дітлахів до школи визначає комісія
  • Готовність дітей до школи визначають у психолого-медико-педагогічній консультації.
  • За спостереженнями фахівці роблять висновки: чи дитина може навчатись за основною шкільною програмою, чи потребує корекції.
  • У разі потреби, дитину направляють до вузькопрофільних фахівців.

Обстежують, передусім, стан здоров’я дошкільняти.

- Для того, аби ми почали обстежувати дитину, потрібно пройти медкомісію, - каже завідувач тернопільської міської психолого-медико-педагогічної консультації Тетяна Бабійчук. – Ми вже опираємось на висновки лікарів.

Логопед, невропатолог, психіатр – їхні висновки вивчають ретельно. А також звертають увагу на висновки педіатра. Важливим є, окрім стану здоров’я малечі, ще й анамнез:   якими були пологи, як розвивалось маля. Звертають увагу й на те, що про дитину скажуть офтальмолог і ортопед. Якщо медики виявили якісь захворювання, чи у когось з діток є хронічні хвороби – призначають огляд вузькопрофільних фахівців. Які також дають своє заключення, пояснила завідувач консультації.  

Відео дня

- За своїми спостереженнями робимо висновок: за якою програмою дитина готова навчатись – чи це основна шкільна програма, чи вона потребує корекції, - каже Тетяна Бабійчук. – Якщо, скажімо, є порушення мовлення – ми рекомендуємо батькам, аби дитина відвідувала садок для діток з порушенням мовлення. Якщо дитина просто не сформувалась, навіть фізіологічно – батькам рекомендуємо залишити дитя ще на рік в садочку.

У консультації пригадують чимало випадків, коли батьки віддали шестирічку до школи, а восени приходять зі скаргами, що малеча швидко втомлюється, не здатна висидіти певну кількість уроків, у неї низька працездатність. Тоді, каже Тетяна Бабійчук, у таких батьків запитують: а навіщо ж тоді віддавали маля до школи?

- У кожному дитсадку є психологи, - каже Тетяна Бабійчук. – Вони спостерігають за дітьми, тестують їх, роблять свої висновки щодо готовності до школи. Окрім спілкування з дітьми, ми щораз наголошуємо: спілкуйтесь і з батьками. Проведіть ряд обстежень за різноманітними методиками, а їх є чимало. Це теж дуже важливо.

Віддавати шестирічку до школи чи ні – вирішувати вам, батьки. Звичайно, добре все обдумайте, спираючись на висновки фахівців.

Читайте також Дитину відмовляються залишити ще на рік в садку: чи законно і що робити
Як протестувати дитину самотужки щодо готовності до школи – читайте згодом.  

Довідка

Закон України «Про освіту»

Стаття 12. Повна загальна середня освіта

4. Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up