Готуємось до школи: робіть акцент на досягненнях і не згадуйте про невдачі, радить психолог

Готуємось до школи: робіть акцент на досягненнях і не згадуйте про невдачі, радить психолог
  • Пригадайте дитині про її друзів, адже саме у школі буде змога знову із ними зустрітися.
  • Впродовж останнього тижня серпня раз в день мимоволі згадуйте про школу.
  • Це забезпечить плавний перехід психіки від стану відпочинку до діяльності.

Задайте дитині питання: чи хоче вона йти до школи. Якщо відповідь «ні»,- з’ясуйте, що саме викликає у дитини тривожність, допоможіть із нею справитися.

Табу на "щоб не забули"

Якщо батьки заздалегідь обрали вірну тактику: не завантажували дитину під час відпочинку навчальними завданнями, а дали відпочити досхочу, то процес переходу від канікул до навчання прийде цілком безболісно, переконана кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Ірина Чорна.

Відео дня

- Проявиться феномен пізнавального голоду, - переконана психолог. - Дитині самій захочеться до школи. Та є категорія вчителів, які досі дотримуються підходів радянської педагогіки і радять батькам у період, завбачливо відведений науковцями фізіологами, психологами, педіатрами для  відпочинку дитини, безапеляційно перетворювати на продовження навчального процесу. Мовляв, «щоб не забули».

Надмірне використання ресурсів психіки може спровокувати розвиток у дитини  психоемоційного виснаження, підвищений рівень втомлюваності, послаблення імунітету, хворобливість, капризність,  а як захисний механізм – небажання йти до школи, каже Ірина Чорна.

Дитина «мовчить» - час до психолога

- На все свій час, - наголошує психолог. - Якщо час, відведений для відпочинку, підмінювати навчальною діяльністю, то під час навчальної діяльності у психіки виникне потреба у активному відпочинку. Психіка, як і м’язи, потребує відпочинку.

Не ігноруйте дитячі, інколи наївні, проблеми, закликає психолог. Бо з часом вони переростуть у дорослі та складні. Задайте дитині питання, чи хоче вона йти до школи. Якщо відповідь «ні», - з’ясуйте, що саме викликає у дитини тривожність, допоможіть із нею справитися. Якщо дитина уникає відповіді та замикається, зробіть ще кілька спроб, якщо вони будуть невдалими – це сигнал потреби звернутися за допомогою до психолога.

- Створюйте приємні асоціації із шкільним життям, - радить Ірина Чорна, як адаптуватись після довгий канікул до шкільного процесу. - Пригадайте про цікаві та кумедні події шкільного життя з минулого року. Це можуть бути виступи, екскурсії, конкурси – будь що, що викликало позитивні емоції в дитини.  

Задовільняйте базову потребу у спілкуванні із ровесниками, радить психолог. Пригадайте дитині про її друзів, адже саме у школі буде змога знову із ними зустрітися.

- Підвищуйте самооцінку дитини, - наголошує Ірина Чорна. - Разом переглядаючи фото, відео, пов’язане із школою, хваліть дитину. Якщо особливих досягнень не було, то похваліть хоча б за те, «як чемно, дисципліновано себе поводив», «як гарно вийшов на фото»…

Нехай дитина обирає шкільне приладдя

Формуйте  впевненість дитини у власних силах, радить фахівець. Робіть акцент на досягненнях і не згадуйте про невдачі. Формуйте глибинну мотивацію. Створіть цікаву перспективу. Спонукайте дитину побудувати плани на цей рік. Запитайте: «Чого хочеш досягнути?», «Чого нового навчитися?», «Для чого?», «Як ці знання допоможуть у твоїй майбутній професійній діяльності?», «Як стануть у пригоді у житті?». Наведіть приклад із власного життя, радить психолог.

- Забезпечуйте також можливість самореалізації, - каже Ірина Чорна. – Дізнайтесь, які гуртки для дітей функціонують у школі. Запропонуйте дитині можливість задовольнити інтереси та розвинути свої здібності.

Шкільне приладдя купуйте разом із дитиною і надайте можливість обрати те, що їй пододбається, наголошує психолог. Придбані речі повинні приносити радість та естетичне задоволення їх власнику - дитині, а не батькам.

- Впродовж останнього тижня серпня раз в день мимоволі згадуйте про школу, - каже Ірина Чорна. - Це забезпечить плавний перехід психіки від стану відпочинку до діяльності. Гарантуйте дитині її право на відпочинок. Ознайомте дитину із структурою навчального року. Коли будуть і скільки триватимуть канікули. Скільки святкових днів, наявність щотижневих вихідних.

Напередодні початку нового навчального року варто поступово зміщувати час ранкового підйому. 

  • Не залякуйте школою! – наголошує психолог. - Школа дає засоби для самореалізації особистості. Допоможіть дитині це зрозуміти та використати ці засоби сповна. Нових Вам досягнень у новому навчальному році!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up