Групи продовженого дня будуть безкоштовними. Школи повернуть батькам гроші

Групи продовженого дня будуть безкоштовними. Школи повернуть батькам гроші

Завдяки зусиллям батьків групи продовженого дня у Тернополі будуть безкоштовними. Відповідну заяву вчора, 19 вересня зробив міський голова Тернополя Сергій Надал. Усім тим, хто вже здійснив оплату, кошти повернуть.

Нагадаємо, що тернополяни активно оббивали пороги чиновників, аби фінансування груп лишилось незмінним і не лягло на плечі батьків.

18 вересня мама учня 15-ої школи Наталія Андросенко особисто занесла в міське управління освіти заяву-прохання створити в навчальному закладі групу продовженого дня на безкоштовній основі. ЇЇ підписали 78 батьків. А 19 вересня таке ж саме звернення та копію листа в міське управління освіти жінка відправила в Міністерство освіти і науки в Київ.

- Те, що групи будуть безкоштовними – спільна перемога всіх батьків, які активно за це боролися. Декому навіть доводилось іти проти думки всього класу, аби відстоювати своє законне право на освіту, - каже вона. – Я щиро тішуся, що наша боротьба не була марною.   

Відео дня

Нагадаємо, що 13 вересня батьки учнів 20-ої школи побували на прийомі в заступника міського голови Леоніда Бицюри, щоб з'ясувати, чому вони мають платити за групи продовженого дня (ГПД).  Після розмови дійшли висновку, що писатимуть колективне звернення у різні Міністерства. 

Раніше батьки також підготували петицію з проханням не перекладати плату за ГПД на їхні плечі. Але на виконкомі міськради її не підтримали. Кілька місяців влада «маринувала» батьків, і лише тепер сказала своє слово. 19 вересня на офіційному сайті міськради оприлюднили інформацію, де йдеться про те, що місто шукає різні можливості, аби знайти кошти на зарплати освітянам та медикам. 

Не вистачає 35 мн грн на освіту

- У Тернополі працівникам загальноосвітніх шкіл для виплати основної заробітної плати не вистачає 35 млн. грн. А станом на 1 вересня мережа загальноосвітніх навчальних закладів у Тернополі збільшується на 30 класів, вчителі яких не забезпечені державою коштами на заробітну плату. Якщо говорити про групи продовженого дня, то у Тернополі їх є 144. Для їх роботи тільки до кінця року необхідно 3,5 млн. грн. І це лише на виплату заробітної плати вчителям, - йдеться у зверненні міського голови. - Я підписав розпорядження, щоб всі структури міської ради, всі комунальні підприємства в першу чергу спрямували кошти на виплату зарплат бюджетникам – тобто вчителям та медикам. Зрозуміло, що міській раді доведеться зупинити фінансування інших вкрай важливих проектів, у тому числі й деякі заплановані ремонтні роботи, закупівлю нового автотранспорту, проекти з термомодернізації. Але іншого виходу немає.

Отаке от «благородство» впало на тернополян зовсім несподівано. Усе було б добре, якби не було так сумно. Починаючи з травня тернополян «маринували» питанням фінансування груп. На шпальтах газети «RIA плюс» та на сайті «20 хвилин» ми давали не одну публікацію з цього приводу. Нагадаємо, що з вересня директори шкіл озвучили батькам рішення міського управління освіти про те, що на фінансування груп міська рада вирішила давати 40%, а 60% витрат ляже на їх плечі.

Мали платити від 130 до 250 грн

У спілкування з журналістом начальник управління освіти Ольга Похиляк довго пояснювала, чому місцева влада змушена йти на такі дії. Раніше, як вона пояснювала, держава виділяла кошти на групи, тому в них могло бути і 25, і 30 учнів. Робочий день вихователя тривав 6 годин. Настав час рахувати гроші. Тому групи тепер формуватимуться на основі тривалості перебування в них дітей та наповнюваності. Соціально незахищені категорії дітей міська рада готова була фінансувати стовідсотково – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; малозабезпечені; діти учасників АТО; діти-інваліди. Для інших придумали співфінансування – 40% за рахунок бюджету міської ради і 60% - за рахунок батьківської плати. Економічні служби розрахували різну тарифікацію. За 6 год. перебування дитини в групі батьки мають сплатити 250 грн, за 4,5 год. – 190 грн, 3 год. – 130 грн. Групу формують на основі заяв батьків. Угоди укладали між батьками і директором школи.

- Водночас я теж хочу поставити питання Міністерству, яке «каламутить» воду, - йшлося раніше у розмові з пані Похиляк. – Треба говорити по факту. Виділеного бюджету на зарплати вчителів нам повинно було вистачити на 12 місяців, але уже двомісячного фонду бракує. Бюджетний рік почався в січні 2018 року, тобто всередині навчального року. Жодної копійки на фінансування груп продовженого дня держава не виділила! Ми по максимуму за рахунок засновника здійснювали їх утримання, і тепер мусимо переходити на співфінансування з батьками. Інакше, я не знаю, хто платитиме зарплату вихователям.

І буквально вчора ситуація кардинально змінилася. Співфінансування не буде. А зарплати для вчителів мер пообіцяв знайти.

- Зі свого боку, хочу запевнити усіх освітян, всіх тернополян, що моя команда не дозволить знищити тернопільську школу, яка є дійсно однією з кращих в Україні, - цитуємо повідомлення на сайті міськради.

Гроші повертатимуть на картку чи готівкою

У деяких закладах батьки ще ніяких угод про добровільну оплату груп продовженого дня не підписували, а в деяких – уже навіть здійснили оплату. Як говорить заступник начальника управління освіти з фінансових питань Олена Пельвецька, усі кошти, які вже надійшли на рахунки закладів, батькам повернуть – або на банківську картку, або готівкою.

Кількість груп продовженого дня по закладах скорочувати не збираються. Їх буде стільки ж, скільки  заяв написали батьки. У залежності від того, скільки годин працюватиме вихователь, будуть і нараховувати заробітну плату. Якщо 6 годин, то на повну ставку, якщо 4,5 год., то 0,75 ставки, відповідно.

Механізм повернення коштів оприлюднили на сайті міськради. Для цього необхідно подати заяву на ім’я керівника закладу про повернення коштів. У ній обов’язково вказати реквізити банку (МФО та розрахунковий рахунок) заявника, на який повернути кошти. А до заяви додати копію ідентифікаційного коду, квитанцію про оплату.

Тернополян, звісно, звістка про те, що з їхніх плечей зняли цей фінансовий тягар, потішила. Але виникає логічне питання: із чого така милість? Адже це схоже на анекдот – спочатку зробили проблеми, а потім самі їх вирішили. І от «Месія» всіх врятував. Чому все різко «переграли»? Може, у когось совість прокинулася? А, може, гроші знайшли?

Платні ГПД є незаконними?

До речі, після скарг батьків Міністерство освіти і науки висловило свою позицію: таке рішення є незаконним.

7 вересня на офіційному сайті Міністертва освіти і науки оприлюднили офіційну відповідь батькам з усієї України. Цитуємо: «Новий порядок створення груп подовженого дня в школах не змінює механізм їх фінансування: як і раніше, працю вихователя оплачує держава, а умови для роботи групи забезпечує засновник закладу». Тобто, як і для вчителів шкіл, праця вихователя групи оплачується з освітньої субвенції, яку надає держава на зарплати педпрацівників.

- Саме на засновника покладено здійснення організації роботи групи подовженого дня: наявність необхідної матеріально-технічної бази; забезпечення умов для організації харчування та денного відпочинку (сну) учнів; організації дозвілля учнів тощо, – йдеться у роз’ясненні.

Порядком створення груп також передбачено, що робота групи може фінансуватися за інші кошти, не заборонені законом. Тобто батьки можуть сплачувати певну суму за перебування дитини в групі продовженого дня, однак школи не мають права від них цього вимагати.

- Батьки можуть, але не зобов’язані це робити. І їх ніхто не має права до того силувати. Натомість, у держави і засновника зобов’язання є, – наголошує генеральний директор директорату дошкільної та шкільної освіти Андрій Осмоловський.

Чому над нами "змилувалися"?

У відповіді батькам у соцмережах Андрій Осмоловський вкотре наголошує, що з освітньої субвенції вже перераховані кошти з державного бюджету до місцевого на оплату праці вихователя. Розмови на кшталт «грошей немає, нехай платять батьки» є традиційною і дещо маніпулятивною практикою «економії» видатків місцевого бюджету за рахунок батьків. МОН, за його словами, ніколи не розглядало ГПД як платну освітню послугу. Якщо її впроваджено наказом управління освіти, ідеться про перевищення повноважень. 

Проте на місцевому рівні всі ці слова спростовували. Мовляв, насправді гроші на зарплати таки не додали! І Міністерство факти перекручує.

Ще минулого тижня на питання, чи можуть батьки вимагати створення груп на безкоштовній основі, пані Похиляк відповіла, що жодної такої заяви від батьків не отримали.

- В одному листі, який ми отримали за підписом заступника міністра освіти Хобзея йдеться, що групи фінансуються за кошти засновника, а в іншому – за рахунок державної субвенції. От такі нестиковки, - акцентувала головна освітянка Тернополя. – Якщо держава виділяє кошти, нехай батьки звертаються до Міністерства з вимогою створити групи на безоплатній основі. Ми тричі зверталися в Київ, аби нам виділили додаткові кошти і отримали відмову.

То чому раптом таке «змилування»? Про це «20 хвилин» запитали у керівника відділу зав’язків з громадськістю та ЗМІ міської ради Мар’яни Зварич.

- Це не змилування, у зверненні чітко йдеться, що в критичній ситуації ми шукаємо різні шляхи, аби знайти кошти на зарплати освітянам та медикам. Але разом з тим, мер думає і про батьків, - каже вона.

А може, місцеве рішення таки йде в розріз із законодавством України? Коментувати це питання Мар’яна Зварич не береться, проте вона наголосила, що законність цього рішення ніхто не оскаржував. Тому так говорити не можна.

- Те, що хтось пише у соцмережах і ті листи, які ми отримуємо офіційно, - зовсім різні речі, які суперечать одне одному, - каже вона.- Більше коментувати не уповноважена, є юристи...

Наостанок, за ГПД батьки не платитимуть. А от над тим, що це все не просто так ще варто задуматись. Цитуємо преамбулу у зверненні міського голови: «Зрозуміло, що міській раді доведеться зупинити фінансування інших вкрай важливих проектів, у тому числі й деякі заплановані ремонтні роботи, закупівлю нового автотранспорту, проекти з термомодернізації. Але іншого виходу не має». Тож далі буде…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Віка

    Надал - зупинись із своїми експериментами на громаді, експерементуй удома із жінкою, але не на багатотисячному місті !!!

    killer reply Віка

    НДЛ-ПНХ
  • Юсі

    а всі правильно зрозуміли формулювання, що гпд буде безкоштоволю для тернополян, правда?)

    немєсні заплатять 1)податки; 2)за все решту

    killer reply Юсі

    Освіта в Україні безкоштовна для усіх українців і "месних" і "немєсних".

    Віка reply Юсі

    Слово "немєсні" у Вашому пості трохи не умісне

    killer reply Віка

    Ви мали напевно на увазі пост Юсі

    Віка reply Юсі

    ми жевемо в Україні і усі платять одинакові податки маємо одинакові права не залежно від місця реєстрації в паспорті. Для прикладу я корінний тернополянин, ви для прикладу жителька села Біла. Держава, коли почала проводити децентралізацію,  мала б поторбуватись про міжбюджетні трансфери, хоча я дуже сумніваюсь що фінансування здійснюється по кількості осіб з тернопільською реєстрацію в м.Тернополі, фінансують по кількості осіб які навчаються в школах, але хитровимахані чиновники, для того щоб більше  вкрасти почали придумувати свої правила гри ... Але люди не будуть мовчати. Сьогодні Вас заставляють платити бо у Вас немає тернопільської реєстрації, завтра мене уже з тернопільською реєстрацією
  • Діонісій

    для чого створювати проблему, щоб потім її вирішувати, не розумію.

    Volodymyr Vailant reply Діонісій

    щоб попіаритися, треба створити проблему, а потім її усунути)

    Саша reply Діонісій

    Ви Серьожу запитайте, люди які мають клепку в голові таке робити не будуть :) а тут рішення нікому не зрозуміли, проте НОВІ автобуси, які обіцяли ще в 2017 році купляти не будуть, бо кошти підуть на з/п вчителям ...  то цирк, із клоунами ...

    Діонісій reply Саша

    ще раз підтверджується поговірка - дай дурню в руки хер скляний, так він його розіб'є і руки поріже. не не про Сережу, хоч, то таке, то про децентралізацію взагалі. хто, як хоче, той так і дро..че.
  • Савчик

    Проблему спеціально не створювали. Просто вирішили накосити бабла на платних Гпд. Але бачать, що не проканало: люди не такі вже лохи, пробили, шо то незаконно. Тепер надал дає задню. Але ще не повстидався це все красиво оформити благодійник наш найчесніший. П.с. А хто вже платить за Гпд не забувайте, що то ви з власної волі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up