Іногородніх дітей братимуть у садки, якщо батьки підпишуть договір

Іногородніх дітей братимуть у садки, якщо батьки підпишуть договір

До міської електронної черги включатимуть лише тих незареєстрованих у Тернополі дошкільнят, за яких батьки  погоджуються оплачувати освітні послуги. Ці малюки автоматично потраплять в кінець черги, пріоритетом для садків є тернопільські дітлахи.

Зміни у зарахуванні до навчальних закладів торкнулися і дитячих садків. Якщо раніше в електронну чергу вносити всіх охочих, то тепер – лише тих, хто має тернопільську реєстрацію. Іногородні мають укласти угоду із закладом.

Як усе відбувається на практиці? Які садочки в місті є найбільш перевантажені та як швидко адаптуватися малечі в дитячому садку та йти до нього без істерик – про це говорили під час онлайн-чату на сайті «20 хвилин» минулої середи.

Отже, як розповіла заступник начальника міського управління освіти Ірини Сум, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, учні, батьки яких працюють у тернопільських комунальних установ і діти, які зареєстровані в місті, у першу чергу потрапляють у дошкільні навчальні заклади. Якщо батьки мають тернопільську реєстрацію, а діти – ні, їх питання розглядають в індивідуальному порядку.

Відео дня

- Щоб потрапити до електронної черги, батьки іногородніх дітей мусять написати заяву про те, що вони згідні самостійно оплачувати надані їм послуги. За один день наразі така плата становить 50,32 грн, - пояснює вона.

Що буде, якщо батьки відмовляються оплачувати незрозумілі послуги. До речі, досі тривають судові процеси за участю батьків та представників міської ради, які мають поставити крапку в питанні, чи є законним рішення міського органу самоуправління про те, що люди повинні самостійно відшкодовувати витрати, які мали б бути передбачені угодами про міжбюджетні трансферти. Та все ж, пані Сум наголосила, що в разі несплати відраховувати дитину з навчального закладу ніхто не буде. У свою чергу, юристи міської ради шукають механізми впливу на батьків, аби ті вносили необхідну суму.

- Є в нас і  виконавчий комітет, і інші служби, які можуть зобов’язати це зробити. Зрештою, є рішення, яке діє на конкретній території, і ми повинні його виконувати, - наголошує освітянка. – Дітей батьків, які категорично відмовляються підписувати заяви про оплату послуг у закладах, ми не реєструємо в електронну чергу.

Порахувати, на скільки зменшилась кількість охочих потрапити у тернопільські дошкільні навчальні заклади, в управлінні не можуть. Адже такого аналізу ніхто не здійснював. Натомість, чи може підпис у реєстраційній картці про добровільну оплату додаткових послуг, бути дійсним через кілька років, коли дитина таки почне відвідувати цей заклад? Тут міське управління освіти перестрахувалось за рахунок угоди. Тобто, коли малеча вже йде до садка, керівник закладу дає татові чи мамі документ, який треба підписати. Нема підпису – дитині можуть відмовити у зарахуванні.

- У цьому році ми вже першочергово брали у садки дітей з тернопільською реєстрацією. Іногородні автоматично опускалися в кінець черги. Якщо вільні місця залишаються, ми пропонуємо їх таких діткам. Але за умови, що батьки підпишуть вищезгадану угоду. Якщо в конкретному ДНЗ вільних місць немає, ми пропонуємо на вибір інший заклад, територіально наближений до попереднього. Суттєвої різниці між садками в Тернополі немає. Усі забезпечені меблями, харчуванням і т. д., - додає пані Сум.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Мама

Якщо в один садок ходить уже старша дитина, чи можуть мені відмовити при зарахуванні меншої?

Ірина Сум

Звісно, комфортно – вийти з дому і одразу завести дитину у садочок. Є заклади перенасичені. Але є ситуації, які ми розглядаємо індивідуально. Якщо садочок уже відвідує старша дитина, то логічно, що і менша потрапить у цей заклад. Для зручності батькам і дітям, ми йдемо на такі поступки.

 

Олена

Якщо я стояла в електронній черзі в той садок, за яким моя вулиця не закріплена. Чи візьмуть дитину туди?

Ірина Сум

Справа в тому, що до кінця ще не узгоджене питання закріплення території за тим чи іншим закладом, а також це все не синхронізовано із електронною реєстрацією дітей. Батьки мають право вибору садочка. Тому, у першу чергу, ми беремо за основу електронну чергу.

 

Світлана

Яким боком виліз принцип реєстрації?

Ірина Сум

Насправді є багато нюансів не лише по садочкам, а й школам. Так, у зв’язку з тим, що зарахування проводили, перш за все, орієнтуючись на принцип територіальної приналежності, в окремих закладах є перевантаження класів. Тому такі школи працюватимуть у дві зміни. Адже ми зобов’язані надати освітні послуги тим дітям, які закріплені за то чи іншою територією.

 

Від редакції

Як щодо скандального рішення про додаткову плату для іногородніх дітей, усе залишається в силі?

Ірина Сум

Так, рішення працює. Є розрахунок, батьки мусять заплатити за дні перебування їх дітей у закладі. Фінансовий тариф – 1215 грн розбили на місяць, тож щоденна плата становить 50,32 грн.  Якщо при формуванні бюджету на наступний рік, міська рада вноситиме зміни по нарахуванню, ми додатково інформуватимемо про це батьків.

 

Софія Володимирівна

Як мені привчити дитину до садка? Як залишити там без сліз? Прощатися з нею чи, як радять вихователі, втікати бігом, поки та не бачить? Уже вересень, треба іти в садочок, а я ще морально не зібралася із силами, аби донька там лишалася.

Ірина Сум

За час перебування у декретній відпусті, безумовно, встановився досить тісний зв'язок мама-дитина. Розірвати його дуже важко. Але поступово малюк адаптується.

Прощання у садках не потрібно затягувати. Адже чим більше мамам втішає, тим сильніше дитина плаче. Усі дошкільнята в нас нині дуже мудрі, виважені, вони все чудово розуміють та відчувають настрій батьків. Вони не можуть сказати, але, повірте, усе знають. Саме тому, аби дитині не було дискомфортно, потрібно відігнати тривогу від себе. Треба довіритися вихователеві, що дитині в групі буде і затишно, і тепло, і безпечно. Сльози – це природня реакція малечі на те, що мама її лишає. Насправді дуже часто діти перестають плакати, як тільки мама виходить за двері кімнати чи з приміщення. У садочках є адаптаційний  період. Тобто дитину спочатку не приводять і не лишають на цілий день. Годинка-дві, поки вона не звикне до закладу.

 

ДОВІДКА

Запис прямої трансляції відбувався з технічної підтримки компанії MagneticOne.

Коментарі (7)
  • Саша

    Гроші кінчаються, немає чого красти, почали уже не тільки збирати кошти з тих у кого немає тернопільської приписки, а уже і приписка не помагає, маю науващі групи продовженого дня. А що буде далі? Почтнуть збирати гроші за те що ми ходимо по вулицях, купаємось в озері і т.д.?

    Бульба reply Саша

    Гроші в бюджеті незакінчуються , вони туди постійно поповнюються. А нарахунок податків Ви праві, нам європа підказала що можна оподатковувати додатково.
  • Бульба

    Нова влада в країні принесла з собою нові правила виживання!!
  • Микола Унгурян

    враховуючи те що подібні рішення є протизаконні, то їх виконання неможливе.

    і чиновники ТМР це чудово знають.



    А взагалі ця проблема наглядно демонструє як чудову реформу - децентралізації, - місцеві князьки та бариги можуть спаплюжити і перетворити на смердючу субстанцію
  • Ніна Козоріз

    Може придумайте ще щось.Давайте іногородніх дітей не будемо пускати ні в гуртки,ні в спортивні секції ,а може нехай навіть і в місто не ідуть,бо могили не того сорту.Та місто пропалоб без села і їх жителів.Ж А Х.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up