Кухарі в 4 ранку готують сніданки, а 15 закладів отримають потужні генератори

Кухарі в 4 ранку готують сніданки, а 15 закладів отримають потужні генератори
  • Якщо буде повний блекаут, школярі, скоріш за все, раніше підуть на зимові канікули, а коли ситуація нормалізується, відпрацюють матеріал. 
  • Генератори є у 50-60% закладів, але у 15-ти скоро з’являться потужніші — там, де будуть пункти обігріву. 
  • Незадовільні оцінки за не виконані домашні завдання? Про це навіть мови не може бути. Вчергове про це наголосять директорам шкіл, а вони — вчителям. Якщо одиничний випадок був — його більше не буде, запевнила Ольга Похиляк. 

— Поки не стабілізується ситуація з електроенергією, всі школи Тернополя будуть навчатись в межах світлового дня до 16 години, — повідомив 29 листопада міський голова Тернополя Сергій Надал. — Про зміни в розкладі навчання директори повідомлять у кожній школі окремо. 

Попри планові й аварійні вимкнення електроенергії в місті і країні, тернопільські школярі вчаться за графіком, а садочки працюють. Що буде, коли повністю вимкнуть світло, воду, опалення і зв’язок і чи готові до цього освітяни Тернополя, ми поцікавились в начальниці управління освіти та науки міськради Ольги Похиляк.  

Можуть працювати 12-13 садочків

Генератори є не у всіх закладах освіти Тернополя, проте 50-60%% їх мають. Щоправда, не настільки потужні, аби кілька днів і опалювати, і освітлювати приміщення школи чи садків. 

Відео дня

— Зараз ми готуємось, і міська влада закуповуватиме потужні генератори для 15 закладів освіти, де облаштують пункти обігріву,  — повідомила Ольга Похиляк. — І для садків замовлення зробили. 

Про це рано говорити, але у разі повного блекауту в місті працюватимуть 12-13 базових садочків, які будуть зі світлом і опаленням, запевнила головна освітянка Тернополя.  

— Велике спасибі і працівникам, і батькам за розуміння та за те, що оперативно підлаштовуються до реалій сьогодення, — каже Ольга Похиляк. — Зараз кухарі і шкіл, і садків приходять на роботу в 4-5 ранку, стають готувати сніданки й обіди, аби діти були забезпечені харчуванням. Деякі заклади, кухня яких була на електриці, закупили газові плити і балони. Все — щоб діти були нагодованими. І працівники, і батьки роблять все можливе і неможливе. Траплялось, що навіть воду гріли вдома, хто поруч живе і приносили, аби діти попили теплого чаю. Продуктів вистачає, запас зробили. 

Школярі найближчим часом навчатимуться лише у світловий день. Тобто, ті, хто вчився в дві зміни і уроки закінчувались о 18-тій год, тепер вчитимуться максимум до 16.00. Не виключено, що онлайн замінять очним навчанням. Це вирішуватимуть у школах. 

буде блекаут - підуть раніше на канікули

— Краще хай дитина йде до школи і, як буде тривога, вона залишатиметься під наглядом вчителя, а не сама вдома, особливо коли батьки на роботі, — пояснила Ольга Похиляк. — У школах зараз  змінюватимуть графіки, структуру, розклад, — підлаштовуємося під обставини. 

Зимові канікули у школах Тернополя мають розпочатись 16 грудня і триватимуть місяць. Якщо не буде світла і тепла, не виключають, що їх перенесуть на скоріше, а матеріал, який не встигли вивчити, відпрацюють, коли діти повернуться до школи після канікул. 

Щодо незадовільних оцінок, які школярі отримували за непідготовлені домашні завдання через відсутність світла протягом тривалого часу, про що батьки учнів скаржились до редакції, — про це навіть мови бути не може, наголосила Ольга Похиляк

— В черговий раз нагадуємо директорам шкіл, а вони донесуть цю інформацію до вчителів: ми у стані війни, і коли немає в дітей світла вдома і через це вони не можуть підготувати домашнє завдання — у жодному разі не можна ставити незадовільні оцінки, — наголосила Ольга Похиляк. — Якщо такий одиничний випадок був — його більше не буде. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Оля Стецишин

    Ага генератори але батьки мають скидатися на пальне до генераторів бо вже не мають коштів
  • Надія Вовна

    Хлопці в окопах вже більше 9ти місяців без світла, тепла і води. Вони можуть і ми зможемо. Не хвилюйтесь, не замерзнемо в будинку. Головне, що не у болоті під відкритим небом. Не думайте всі тільки про себе і своїх дітей.
    Зато буде можливість закутатись у тепле одіяло і молитись за швидку Перемогу України.
    Слава Україні! Слава ЗСУ!

    Надія Вовна reply Надія Вовна

    Вибачте, будь ласка, але я не про сусіда, я про нашу спільну домівку -Україну. Ніхто ж не хоче з дитиною сидіти у болоті. Для майбутнього ми маємо затягти пояски і певний час потерпіти. Не справедливо коли одні діти сидять у підвалах (в темноті, холоді і голоді), а інші -"жирують" . Правда ж???  Так що світло-це не проблема, головне, щоб над головою нічого не летіло.

    Надія Вовна reply Надія Вовна

    Вибачте, будь ласка, але я не про сусіда, я про нашу спільну домівку -Україну. Ніхто ж не хоче з дитиною сидіти у болоті. Для майбутнього ми маємо затягти пояски і певний час потерпіти. Не справедливо коли одні діти сидять у підвалах (в темноті, холоді і голоді), а інші -"жирують" . Правда ж???  Так що світло-це не проблема, головне, щоб над головою нічого не летіло.

    Діана Вевюрко reply Надія Вовна

    Надія Вовна вибачте, але ваша позиція "у сусіда ще гірше" тут не діє!
    І про кого ще думати, як не про дітей? Це ж ніби-то "для їх майбутнього" , чи не так?
  • Natalia Veresklya

    Як ти дома живеш і мерзнеш- їм байдуже,а платіжки прийдуть

    Lika Nika reply Natalia Veresklya

    Роман Бачинський вони з літа за опалення приходять. Ще прийдуть за непрацюючі ліфти

    Роман Бачинський reply Natalia Veresklya

    Natalia Veresklya Та може вже нє-єє…
  • Альона Островська

    Як дізнатися які садочки попали в той список?

keyboard_arrow_up