Учні школи №19 мандрують стежками УПА і підкорюють Говерлу

Учні школи №19 мандрують стежками УПА і підкорюють Говерлу

Понад 20 років у Тернопільській загальноосвітній школі № 19 всі дев’ятикласники свято Покрови Пресвятої Богородиці проводять у лісі біля села Антонівці у штабі УПА «Волинь-Південь», щоб вшанувати героїв національно-визвольних змагань. Також щороку у вересні всі одинадцятикласники їдуть у Карпати, щоб підкорити Говерлу.

З-поміж «родзинок» навчального закладу – школа писанкарства, школа молодого журналіста, театри «Пігмаліон»  і «Scooby Doo»,, творча студія «Гранослов», комплекс національно-визвольної боротьби ОУН-УПА, сучасний спортивний майданчик.

Акцент на патріотизмі та здоров'ї 

Тернопільська загальноосвітня школа № 19 знаходиться на вул. Братів Бойчуків, 2. Її відкрили першого вересня 1980 р. Тоді у 39 класах навчалося 1420 учнів. Педагогічний колектив складався з 80 вчителів. Першим директором  був О. Чубатий. Із 1986 р. заклад очолила О. Кожанова.

Відео дня

– У 1990 р. школу вперше освятили, – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Стефанія Крижанівська. – Відтоді щорічно 21 вересня на свято Різдва Пресвятої Богородиці ми відначаємо День народження школи. Відбувається молебень, урочиста лінійка, посвята в першокласники.

З 1993 р. впродовж десятиліття школою керував П. Ковч, а з 2004 р. – Г. Ярема.

У 1998 р. навчальний заклад залучений до міжнародного проекту «Європейська мережа шкіл сприяння здоров'ю» та до українсько-канадського проекту «Партнери в охороні здоров'я». З 2011 р. реалізовується шкільний проект виховної програми «Формування, збереження, зміцнення здоров’я учнів у системі національно-духовних цінностей». У 2016 р. заклад визнаний базовою школою з національно-патріотичного виховання.

Наразі тут у 36 класах навчаються 1100 учнів. Педагогічний колектив представлений 89 вчителями. З них – 5 відмінників освіти України, 9 учителів-методистів, 35 старших вчителів, 57 учителів із вищою кваліфікаційною категорією.

Заклад має свій сайт – http://19school.wix.com/te-ua.

Подорожують 12 разів на рік

Однією з особливостей школи № 19 є туристсько-краєзнавча експедиція «Дорогами пізнання». Її започаткували у травні 1996 року з ініціативи тодішнього директора Петра Ковча. Експедиція проходить у рамках Всеукраїнського руху учнівської молоді «Моя земля-земля моїх батьків», Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

– Подорожі «Дорогами пізнання» увійшли в традиції нашої школи, – каже заступник директора з  виховної роботи Наталія Франків. – Ці мандрівки спрямовані на розвиток наукової, дослідницької та пошукової роботи учнів і вчителів. В експедиції беруть участь учні 1-11-х класів.

Щорічно 14 жовтня дев’ятикласники здійснюють подорож «Стежками УПА, слідами Кобзаря»  з метою  вшанування пам’яті героїв УПА. Цього дня у лісі біля села Антонівці, у штабі УПА «Волинь-Південь», відбувається щорічний молебень у повстанській капличці і  панахида на Повстанському кладовищі. Учні відвідують  криївку військової округи УПА «Волинь-Південь», музей під відкритим небом, де ознайомляться з експонатами, що ілюструють буденне життя воїнів УПА, а також спілкуються з  ветеранами, очевидцями тих подій.

Окрім того щороку дев’ятикласники їдуть на три дні у Скоморохи в подорож «Симфонія сонячної долини», що включає сплав по Дністру.

–  У вересні  одинадцятикласники  вирушають у Карпати, щоб підкорити найвищу вершину – Говерлу, – розповідає Наталія Франків. – Ця подорож відбувається для випускників щорічно, починаючи з 1994 року. Підкорення Говерли – це символ підкорення чергової висоти, це можливість випробувати свої сили та побачити Карпатські гори у всій красі.

 Великою популярністю серед учнів і вчителів користується шкільний спортивно-оздоровчий табір «Карпати». Його учасники мають можливість відчути смак самостійного життя, пристосуватися до туристичних буднів, ознайомитися з місцевою колоритністю Гуцульщини, побачити неперевершені краєвиди, підкорити Хом’як, Синяк, Говерлу, відпочити й оздоровитися. До речі, побували в цьому таборі й учні з м. Лисичанська Луганської області.

Проводять три фестивалі

Починаючи з 2010 року, у навчальному закладі діє школа писанкарства. Її керівником є педагог-організатор Олександра  Ухач.

Ще одна особливість школи № 19 – онлайн-газета «19 Світ». Її наповненням займаються учасники школи  молодого журналіста, керівником якої є вчитель економіки, керівник гуртка «Патріот» Сергій Антонюк.

Вже традиційними стали два шкільні фестивалі – благодійний фестиваль української пісні «Як у нас, на Україні!» та різдвяний «Ой, радуйся, земле!». Перший започаткували у 2010 році з метою допомоги та підтримки онкохворих дітей, а після 2014 року зароблені кошти учні спрямовують ще й на потреби воїнів АТО.

Організатором фестивалю «Як у нас, на Україні!» є вчитель-методист, член Національної спілки майстрів народних мистецтв України, майстер народної творчості  Галина Дудар.

–  Щорічно в  нашій школі проходить різдвяний фестиваль «Ой, радуйся, земле!», – розповідає заступник директора школи з виховної роботи. – Активну участь різдвяних дійствах беруть  учні п’ятих-десятих класів, їхні батьки і класні керівники, керівники вокальних гуртків Євген Лазорко та Світлана Гусак. В рамках фестивалю відбуваються виступи вертепних ватаг, акція «Школа колядує», дійство «Ой, на річці, на Йордані, добрий вечір на Мелані…», українські вечорниці, засівання педагогічного колективу «Сію пшеницею, сію душею і щирим добром». Традиційно щорічно в лютому проводиvj вечір - зустріч з випускниками «Сторінками шкільного фотоальбому».

Цього року у школі спільно з клубом «Терен» вперше провели фестиваль з регбі для учнів 5-х класів (керівник Володимир Крутовський).

Два театри і творча студія

Сценічною майстерністю, творчою довершеністю, художнім смаком та розумінням тексту вирізняються учасники творчої студії «Гранослов», керівниками якої є вчителі Галина Федорович і Галина Бутрин. Цей колектив є активним учасником загальношкільних та неодноразовим призером міських заходів.

У школі № 19  діє театр «Пігмаліон». Тут під керівництвом вчитель зарубіжної літератури Тетяни Довбуш займаються учні 8-10-х класів. Учасники цього колективу презентують творчий доробок перед своїми ровесниками, вчителями та батьками.

Ще один шкільний театр «Scooby Doo», яким керує вчитель англійської мови Ольга Андрухів презентує цікаві вистави англійською мовою.

– Методичне об’єднання вчителів іноземних мов здобуло перемогу в конкурсі  проекту мовних таборів із залученням іноземних волонтерів « GoCamp» за  напрямком  Sport and Health – програма про здоровий спосіб життя, кулінарію, спортивні ігри тощо, – розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Володимира Кушнірчук. – У червні в нас відбувся мовний  табір «Wonderland» за участю волонтера з Канади Емі Бовзайло.

Також у школі діють євроклуб «Euroyouth», вокально-хорові гуртки під керівництвом Євгена Лазорка та Світлани Гусак і гурток «Патріот» (керівник Сергій Антонюк). Учасники вокально-хорових гуртків на міських конкурсах і під час проведення загальношкільних заходів демонструють високий та достатній рівень володіння навиками художнього виконавства, сценічну культуру, свідомий патріотизм.

Духовні програми і батьківська педагогіка

Значну увагу в навчальному закладі приділяють духовному вихованню. Щосереди та щоп’ятниці (викинути) Для учнів 5-11-х класів парох церкви Святого Михаїла о. Ярослав проводить уроки духовності з відеолекторіями «Шлях до пізнання».

Вже стало доброю традицією щорічно в рамках Великопосних духовних програм проводити  Хресну дорогу «Дорога покаяння». Для учнів, батьків та вчителів її організовують о. Ярослав, вчитель основ християнської етики Любов Головата спільно з семикласниками.  Хресна дорогу для учнів 9-11-х класів і вчителів проводять семінаристи Тернопільської Вищої Духовної семінарії.

–  Також ми організовуємо заходи з гуманної педагогіки для батьків – «Роль гуманної педагогіки у вихованні дітей» за участю пароха церкви святого Михаїла  і отця церкви Всіх Святих українського народу, – зазначає Наталія Франків. – Засідання батьківського всеобучу поділено на три групи – «Школярик» (1-4 класи), «Підліток» (5-8 класи), «Старшокласник» (9-11 класи).  Учні, батьки та вчителі беруть активну участь у допомозі воїнам АТО.

У школі проводять благодійні акції «Тобі, Україно!»,  «Підтримай дітей Сходу», «Лист солдату», «Дитячий оберіг для воїна». Організовано скап-зв'язок «Місточок дружби Лисичанськ – Тернопіль». Учні 6-А класу та класний керівник М. Цибульська співпрацюють зі школярами 6-А, 6-Б класів Лисичанської спеціалізованої школи № 8 Луганської області. Діти листувалися, обмінювалися подарунками. Співпрацювали з військовими 44-ї окремої артилерійської бригади м.  Тернопіль. Проводили спільні заходи, акції, екскурсії.

Впродовж 5 років учні 9-10-х класів є активними учасниками Всеукраїнського історичного конкурсу  «Непізнана історія  мого краю»  м. Львів (керівники – учителі історії Валентина Коваль та Марія Цибульська).

Юні футболісти під керівництвом Ігоря Трачука перемогли в обласному етапі змагань з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч» і посіли призове місце на Всеукраїнському етапі.

Комплекс національно-визвольної боротьби

Школа № 19 активно співпрацює з Тернопільським обласним краєзнавчим музеєм, Державним архівом Тернопільської області, проводить заходи для відзначення видатних подій національно-визвольної боротьби, бере активну участь у Всеукраїнській експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна», Всеукраїнському конкурсі педагогічних працівників на кращу розробку народознавчої розвідки національно-патріотичної тематики «Слава України», здійснює шкільні подорожі «Дорогами пізнання» і створено «Комплекс національно-визвольної боротьби ОУН-УПА».

–  Пошуково-дослідницьку роботу ми розпочали у 2007 році,  – каже Наталія Франків. – У результаті маємо комплекс національно-визвольної боротьби ОУН-УПА. Він складається з трьох частин – «Україно! Ти будеш жити, як будеш родити таких синів, як Степан Бандера!», «Здобудеш українську державу або загинеш у боротьбі за неї» , «Крути – символ патріотизму та жертовності». Автором комплексу національно-визвольної боротьби ОУН-УПА є педагог-організатор Олександра Ухач.

Тут проводять зустрічі з воїнами АТО, заходи національно-патріотичного спрямування, екскурсії для учнів 1-4-х, 5-6-х класів. У вересні 2017 р. планують відкрити четверту частину комплексу, присвячену Героям Небесної Сотні та воїнам АТО.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up