Парти в очі не бачили: до кінця жовтня 95% шкіл мали отримати столи-трансформери

Парти в очі не бачили: до кінця жовтня 95% шкіл мали отримати столи-трансформери

На початку жовтня всі тернопільські першокласники мали б сісти за новенькі парти, які обіцяли в рамках реформи української школи. З державного бюджет на комплект меблів для дитини виділили 1347 грн. Проте більшість тернопільських школярів новенькі трансформери досі не бачили.

Нагадаємо, що нова українська школа – ключова реформа Міністерства освіти і науки, яка мала запрацювати вже цієї осені. Головна її мета –створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті. Як раніше розповідала начальник міського управління освіти Ольги Похиляк, гроші на закупівлю меблів розбили на кілька траншів. Аби придбати все необхідне, заклади мали отримувати кошти ще і у вересні. Тож на початок жовтня всі учні повинні були б мати парти-трансформери.

Наразі меблі отримали лише 11 тернопільських навчальних закладів, розповідає заступник начальника міського управління освіти з  фінансових питань Олена Пельвецька.

- Наразі навчальні заклади придбали уже 648 комплектів, а кошти освоїли на 63%, - пояснює вона. – До кінця жовтня парти для першокласників будуть у 95% шкіл. 2 заклади отримають їх у листопаді, ще один – у грудні. Оргтехнікою забезпечені всі школи, а дидактичні матеріали у жовтні закриємо на 90-95%.

Відео дня

Затримки з постачанням меблів місцеві чиновники списують на неготовність українського ринку до таких обсягів замовлення меблів. Ще одна причина – з державного бюджету гроші виділяли кількома траншами, останні кошти надходили ще у вересні-жовтні. А нема матеріальних ресурсів – нема і парт, відповідно.

Крім того, парти-трансформери, які так презентує Міністерство освіти і науки не зовсім пристосовані для наших шкіл, наголошує пані Пельвецька.

- Велика кількість учнів в класах і невеличкі приміщення – такі реалії. Якщо двомісні парти ми ставили в три ряди, то для одномісних потрібно аж п’ять. Не всі заклади мають настільки просторі класні кімнати, тому і надалі будуть змушені ставити трансформери так, які  раніше, - говорить посадовець.

Направду, останні кошти заклади освіти отримали ще 1-2 жовтня, продовжує начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома.

- Тернополю з державного бюджету на фінансування перших класів виділили більше 4 млн грн, співфінансування міської ради має бути 30%. З Обласного бюджету ми укомплектували в місті 10 класів, вартість кожного – орієнтовно 40 тис. грн, - каже вона У принципі, на одну паралель достатньо принтера, сканера, ламінатора, персональний ноутбук кожен вчитель повинен мати індивідуально. По області закупили обладнання на 290 класів. 1300 грн даємо для того, аби забезпечити комплектом меблів одну дитину, - парта і стілець. 18140 грн – виділили з обласного бюджету без співфінансування для придбання дидактичних матеріалів.

Загалом в області навчається 12 тисяч першокласників. Меблями забезпечили лише половину, каже пані Хома. У решту закладів ще парти будуть надходити. Комп’ютерною технікою і дидактичними матеріалами школи забезпечені на 96%.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • ігор

    ніякої реформи освіти немає і не буде, бо немає нічого крім тупих балачок!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up