Що пропонують приватні дитсадки Тернополя та за які гроші. Аналізуємо

Що пропонують приватні дитсадки Тернополя та за які гроші. Аналізуємо
  • Коли приходить пора, батьки малюків стикаються із важким вибором: який садочок кращий – державний чи приватний?
  • У Тернополі та околицях все більше приватних дитсадків. Що вони пропонують та за які гроші? З чого складається дитяче меню і хто контролює організоване харчування дітей?
  • Ми зібрали відгуки тернополянок про приватні садки, дізнаємось про плюси та мінуси із першоджерел.
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

 

У вільних джерелах з кожним роком можна знайти все довший перелік приватних дошкільних  закладів Тернополя. Відкрито цін вони не подають, їх немає на офіційних сторінках закладів в мережі, немає також інформації про їхнє меню і що саме входить у вартість перебування в них дитини.

Кожен з них має різні умови навчання, виховання і дозвілля, графік роботи тощо. 

Розташування приватних установ для дошкільнят повного і неповного дня у Тернополі можна побачити на інтерактивній карті.

Відео дня

Що кажуть тернополянки про приватні дитсадки?

У соцмережі Facebook тернополянки активно діляться порадами про власний досвід у приватних дитсадках.

Так, Ольга написала: «Ми відвідуємо приватний садок. Прекрасний дитсадок, гарне харчування, вихователі – супер. І в ту сторону ніколи не буває заторів. Його ціна на місяць 5000 грн. Це незалежно від того чи ходить дитина, чи їсть: ні за що не вираховують – платиш за місце. Але уявіть: наш малий пішов в три роки, перед тим ніде не був і ні разу не плакав, і всі батьки так само розказують. Діти хочуть кожен день в садочок».

«Ми перед тим садочком обійшли вже два приватні садки. Cклалось таке враження, що попередні садочки підбирали собі чемних дітей, які сплять і їдять, а наш не їсть і не спить в обід і ми відразу це їм сказали. Були приємно здивовані, що у нашому дитсадку до дитини знайшли такий підхід, що почав спати! Ще, правда, не дуже їсть, але вони працюють над цим», — ділиться своїми враженнями від перебування сина у приватному дитсадку Ольга. 

Софія задоволена приватним садочком, адже там є своя власна кухня, розроблене спеціалістами меню, своя закрита територія для прогулянок. Вартість садка, каже жінка, була 5000 грн на місяць станом на час відвідування її дитиною садка.

А ось Леся поділилася двояким враженням від одного з приватних садочків Тернополя. Жінка написала, що годували у ньому дуже погано, проте там були гарні додаткові заняття з англійської мови, розвиваючі, тематичні заняття тощо. 

На сайті ТОП-20 довідка та відгуки знаходимо більшість позитивних коментарів до представлених приватних дошкільних закладів та центрів розвитку дошкільнят, ось один із них:

 

Плата за приватний дитсадок

Батьківська плата у приватних дитсадках у Тернополі різниться. Ми порівняли ціни у різних приватних дитсадках міста і з’ясували, від яких чинників найбільше коливається ціна. 

Так, вартість перебування дитини в приватному дитсадку залежить від того, повний чи неповний день, від кількості годин перебування, є комплексне харчування чи один прийом їжі, які є види розвиваючих занять, чи вивчають іноземні мови, які умови у приміщеннях тощо. 

У нашому місті є приватні дитсадки із повним і неповним робочим днем.
Дітей приймають у приватні садочки вже з півтора-двох років. У деяких садках є можливість поденної оплати, в інших – немає, лише місячна «за місце». Тобто за відсутності дитини у закладі, гроші не вирахують, цей нюанс потрібно узгоджувати наперед. У групах в середньому по вісім дітей.

У деяких приватних дитсадках немає початкового внеску для тих дітей, котрі прийдуть до вересня, а в деяких його немає взагалі. 

Місячна оплата

Зокрема, у дитсадках з повним робочим днем і графіком роботи з 08:00 до 18:30 год ціна найвища – у середньому 5500 грн на місяць. Є садки із місячною оплатою за 5000, 5750 грн, і за 6000 грн.

У ціну входить 5-ти разове дієтичне різноманітне харчування (як правило, три основних прийоми їжі та два перекуси), нестандартне навчання вихователями з профільною освітою та комфортабельні приміщення. Також у дитсадках зазначають: у цю ціну не входять доплати за гуртки, майстер-класи, екскурсії, Дні народження тощо. 

А є й такі, де місячний абонемент вартує 3000-3500 грн, але це за неповний день перебування дитини з 09:30 до 14:00 грн та лише з ланчем – своєрідним перекусом, в який входить чай, печиво, фрукти.

П’ятиденні абонементи

Деякі приватні дошкільні заклади пропонують не щомісячну оплату, а щотижневі п’ятиденні абонементи. 

Наприклад, перебування у садочку з 09:30—13:00 вартуватиме 750 грн на п’ять днів, з 09:00—14:00 – 850 грн, а з 10:00—17:00 – 1000 грн. У цю вартість входить харчування, чаювання, прогулянки, розвиваючі заняття, нестандартне навчання (основи дитячого етикету, творча робота з тістом тощо).

Щоденна оплата

У Тернополі діють садки і на декілька годин. Наприклад, на 4 години: з 10:00 до 14:00 год. У таких закладах дітям запропонують перекус, чаювання, печиво, фрукти. Є можливість обрати режим відвідування: двічі/тричі на тиждень або щодня. Вартість дня у такому садочку – 160 грн. У ціну також входять пізнавальні заняття, сюжетно-рольові ігри, проєктна та ігрова діяльності. 

А ось ще один приватний дошкільний заклад міста за день перебування дитини з 09:30 до 14:00 год просить 200 грн. Сюди увійде ланч, розвиваюче заняття, прогулянка, мистецьке заняття. 

Дитяче меню

У різних закладах меню різне. Деякі з них взагалі дають меню для ознайомлення батькам лише при зустрічі у садочку. 

От наприклад, один із приватних дитсадків Тернополя, в якому перебування дитини за місяць коштує 5750 гривень,  пропонує таке меню на один із днів тижня:

Сніданок

Картопляні пальчики з сметаною

Печиво

Чай

Перекус

Фруктова тарілка

Напій

Обід

Суп з рибними фрикадельками

Каша пшенична з морквою в’язка

Суфле з печінки

Салат з помідорів та зеленої цибульки

Компот з полуниці

Хліб

Підвечірок

Нектарин

Печиво

Чай

Вечеря

Суп молочний з макаронами

Бутерброд із повидлом

Чай

Зауважимо, що меню у дитячому садочку повинно відповідати Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

З власних джерел нам вдалося довідатися, що жоден із приватних дитсадків міста офіційно не зареєстрований, як “дошкільний навчальний заклад”. Тому й нормативи дитячого меню там нікому контролювати.

Це підтвердила і начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. 

– Управлінню освіти і науки Тернопільської міської ради не відомо про реєстрацію жодної приватної установи для дітей, як дошкільного навчального закладу. У зв’язку з цим, такі установи не підпорядковані управлінню, — пояснює Ольга Похиляк. 

За коментарем щодо харчування у приватних дитсадках ми звернулися і до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. Прес-секретар установи Наталія Гресько повідомила, що Головне управління проводить перевірки лише тих дитячих садочків, які входять в систему Міністерства освіти і науки України, тобто ті, які мають ліцензію. 

– До Головного управління не надходило заяв від приватних установ для дітей з приводу отримання дозволів на здійснення організованого харчування дітей. Спеціалісти управління можуть перевіряти установи лише у випадку скарги або у випадку масового отруєння дітей, — інформує Наталія Гресько.

З чого складається ціна: підсумок 

Перед зарахуванням дитини до садка деякі заклади просять у батьків вступний внесок, зазвичай це 20-50% від місячної плати. А інші вступного внеску взагалі не вимагають. 

Зазвичай у місячну плату за перебування малюка у дитячому садку входить забезпечення навчально-виховного та ігрового процесів із дипломованими вихователями, харчування, прогулянки, комфортабельні приміщення з євроремонтом і новими девайсами для дітлахів, сучасні дитячі майданчики на свіжому повітрі. Деякі з них мають систему відеоспостереження.

Закладів, які просили би доплачувати окремо за харчування дітлахів, у Тернополі ми не знайшли. У ціну їхніх абонементів уже включена вартість харчування: комплексного чи перекусу. Звичайно, вартість абонементу чи не найбільше залежить від кількості прийомів їжі та дитячого меню. 

Як бачимо, вартість послуг приватних дитсадків різниться і залежить від низки чинників. У дорожчих закладах у місячну плату зазвичай входить увесь спектр різноманітних занять, уроків іноземних мов, харчування на цілий день, у дешевших – години перебування, харчування і розвиваючі заняття, відповідно, обмежені.

Приклади навчальних занять у приватних дитсадках залежно від віку:

Нестандартні заняття у приватних дитсадках:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up