Чи можлива #сесія_без_хабарів: історія тернопільських студентів

Чи можлива #сесія_без_хабарів: історія тернопільських студентів

Студенти ТНПУ ім. В.Гнатюка першими долучилися до Всеукраїнської акції «Я здаю сесію без хабарів», яку організовує Тернопільське територіальне відділення ГО «Студентське антикорупційне агентство».

Акція полягає в тому, щоб студенти робили фото з кейсом із надписом «Я здаю сесію без хабарів!» Потім ці світлини вони викладають у соціальні мережі з хештегом #сесія_без_хабарів.

Подібний флешмоб проходить в Україні вже вдруге.
Акцію провели під час сесійного тижня, щоб підняти дух студентів та нагадати 
кожному, що сумлінна праця завжди має винагороду – якісні знання.

Відео дня

- Участь ВНЗ залежить ще від того, коли у них сесія, бо в кожного вона проходить у різний період, - зазначає один із організаторів акції у Тернополі Сендецька Тетяна. - Участь у цьому флешмобі взяло близько 50 студентів ТНПУ.

До цієї акції також долучилися студенти ТНЕУ, ТНТУ та інших вишів Тернопільщини.

Серед студентів є різні думки, одні вважають, що потрібно здавати сесію своїми силами, а інші, що це нереально. Деякі з них поділились з нами своєю історією:

- Впродовж навчання я тільки один раз давав хабара, - розповідає студент факультету фізичного виховання ТНПУ ім. В. Гнатюка, який волів залишитися анонімом, мовляв, ще магістерську треба захищати, а викладач там член комісії. - Це було на першому курсі. Коли викладання цього предмету тільки розпочалося, вирішив запитати у старшокурсників про цю дисципліну і, власне, про викладача. Уже досвідченіші студенти сказали, що в нього дуже важко самому отримати залік. Адже викладач «зрізає» оцінки. Коли почалися семінарські заняття, я в цьому переконався сам: семінари відбувалися в письмовій формі, я старався, писав майже все те, що він давав на лекціях, проте отримував максимум "трійку з "п'ятірки", і це ще у кращому випадку. Після кількох семінарів, я зрозумів, що хлопці мали рацію, і вирішив не псувати собі нерви: ходив просто на пари, але майже нічого не вчив. Коли прийшов час заліку, я підійшов до його кабінету, де вже стояла черга студентів з мого потоку, більшість з яких - плати йому гроші. Особисто я заплатив тоді 150 гривень (5 років тому — авт. примітка). Після цього мені не доводилося більше давати хабара.

А є і такі студенти, які твердо переконані, що корупція у ВНЗ — зло, з яким треба негайно боротися.

- Я ніколи не давала хабара викладачу, — гордо каже студентка факультету філології і журналістики Семенків Анна. - Я навчаюся на державній формі і вважаю, що давати хабар, - це низько. Я за справедливість, за те, щоб кожен студент складав іспити своїми силами, а не за допомогою батьківських грошей. Якими тоді спеціалістами ми вийдемо із університету, коли за все платитимемо? Адже зараз успіх нашої країни залежить від молоді та студентського ентузіазму.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • лора кернес

    Сесія без хабарів, Хабарі – це не саме страшне, набагато страшніше – це договрняки родичівскі, коли препод ходить до препода и просить за когось, а той відповідно кладе уже не обективну оцінку. Хабарі дають в основному студунти які нікого не "мають" ( маю на увазі впливових родичів), або препод легко "рішаемий". А коли препод принциповий, не бере, от тоді впрягаються дяді, тьоті і т.д. а ті вже шукають який "вихід" на препода, – получаеться так що в кого більш "блатні" родичі, у того і оцінка краща. Обєктивності не має. А як її добитись напишу згодом))
  • Матенька Ігор

    закінчив ТНТУ давав хабарі, хоча ніхто не виагав) Давав тільки тоу що це вже було друга освіта, і я чітко знав які предмети мені треба були, а які "мусор". Вчився на ту спеціальність на якій працював до інституту вже як мінім 5 років. То що мене "навчили" нічого нового для мене не відкрило
  • Marelli Umberto

    Закінчив ТНПУ у 2007 році. Хабарів ніхто з викладачів не вимагав, відповідно і я нікому не платив. Працюю не за фахом, проте за свої знання вдячний ТНПУ, а точніше його викладачам.

    Anonymous reply Marelli Umberto

    Молодець! Але ти не береш хабарів з учнів, так?
  • Анонім

    Явище так званих хабарів в основному є на перших курсах . На мою думку це явище має бути легалізовано, але тільки там де предмети не впливають на спеціальність тобто це суто шкільні  предмети типу історія України ,правознавство ,фізика, хімія,англійськамова(шкільна ,а не технічна) та предмети, котрі я просто називаю шлак це  релігієзнавство,всесвітня культура ,філософія ,політологія ,соціологія ,екологія ,вища математика,ОБЖД,економіка ,маркетинг та інші подібного роду в технічних вузах . У студентів має бути вибір тобто , якщо їм потрібні ці предмети вони можуть їх вивчати ,а тим студентам, котрі вважають, що ці предмети для них це ярмо і засирання мізків вони можуть заплатити гроші, і всі лишаються при своїх інтересах . Мені теж доводилося платити за заліки по шкільним предметам і предметам із ряду шлак, і я не шкодую , і не соромлюсь оскільки по нинішній день мені не знадобилася  філософія , політологія , екологія , соціологія , релігієзнавство , вища математика , квантова фізика , хімія і таке подібне . А то ,що тут пишуть ,що через хабарі в інститутах у нас відсутні спеціалісти , то я скажу ,що не через хабарі у нас відсутні спеціалісти ,а через те ,що фактично 3 роки в інститутах  по другому колу вивчаються шкільні предмети в перемішку із шлаком , а те що лишилося тобто 2 роки це так звана спеціальність де теж нічого доброго- тобто глибока теорія, котра далека від тієї спеціальності по котрій нам доведеться працювати не один рік .Ще плюс програма по котрій вчать студентів просто застаріла в усіх значеннях цього слова . Отож не потрібно акцент ставити на шлак і шкільні предмети  , а краше робити наголос на предмети суто по спеціальності ,але без теорії тільки практика і це стосується технічних вузів ось тоді у нас не будуть давати хабарі в інститутах в таких маштабах оскільки навчання стане цікавішим і якісним .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up