Шість шкіл Тернополя мають навчання у другу зміну. Мами нарікають на незручності

Шість шкіл Тернополя мають навчання у другу зміну. Мами нарікають на незручності
  • Друга зміна - це необхідність, бо у місті зросла загальна кількість учнів, розповідають в управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради.
  • Мами тернопільських школярів нарікають, що навчання у другу зміну - це важко для дітей, та незручно для батьків.

Учні тернопільських шкіл №№ 3, 4, 7, 13, 16 та 29 навчаються цьогоріч у другу зміну.

Друга зміна - через переповненні класи

Більше ніж на тисячу учнів, а це 30 класів, побільшало у місті, каже головний інспектор шкіл у Тернополі Ірина Маланчук.

  - У Тернополі недостатньо шкіл, щоб всі діти навчалися у першу зміну. Відтак друга зміна – це необхідність, - розповідає Ірина Маланчук.

Відео дня

В другу зміну ходять треті, четверті, п‘яті, шості та сьомі класи. У школах Тернополя не вистачає матеріально-технічної бази, щоб усі діти могли навчатись зранку, кажуть в управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради.

 - Ми намагаємось формувати класи, щоб було в них не більше 30 учнів, - і через це, у найближчий період ми не зможемо відмовитися від другої зміни, - пояснює пані Маланчук.

Дітям та батькам - важко

Пані Людмила, мама 11-річної Вікторії, розповідає, що її дочка навчалась два роки у другу зміну. Жінка каже, що таке навчання незручне як для батьків, так і для дітей.

  - Дитина приходить під вечір додому, і вчити домашнє завдання вже не хоче, а зранку також часу не завжди вистачає, - каже пані Людмила.

У такому навчанні більше мінусів, бо потрібно цілий день приділяти дитині, а також гуртки відвідувати після школи важко.

У пані Галини - двоє школярів. Зі старшою другу зміну вже пройшли, а молодший - навчається так третій рік. Через це страждає графік всієї сім"ї, бо безпека дітей - перш за все, тому постійно мусить бути хтось "на підхваті", розповідає пані Галина.

   - Всі хочуть потрапити у хороші школи, і перед першим класом погоджуються на усе, лиш би їх зарахували, а потім починають обурюватись, - каже жінка. - Звісно, що зручніше в першу зміну. Але, якщо б довелось обирати навчання у такій собі школі у першу зміну чи у хорошій школі у другу, то і батьки, і діти однозначно обрали б другий варіант.

Багато гуртків і секцій у Тернополі працюють з урахуванням другої зміни. І все ж - це не завжди є реальним - відвідувати ще й гуртки. На них часто просто не вистачає сил. Особливо, якщо школа знаходиться не біля дому, а час на добирання і заняття на гуртках не завжди вписується у графік, пояснює жінка.

Але є в навчанні у другу зміну і "плюси". Зокрема, як  говорять діти, вранці можна трішки довше поспати.

За тиждень навчання у другу зміну плюсів не побачили жодних, розповідає мама восьмирічної донечки пані Ірина. 

-"Довше дитина поспить" - не про нас,- розповідає жінка.-Так як, ми з чоловіком працюючі, тому вранці я мушу будити доньку, щоб зробити сніданок та зробити зачіску.

З додатковими заняттями батьки вирішили проблему,але тільки тому, що на танці дитина ходить поруч з будинком, де живуть, а музична біля школи.

Крім того, у 8 років донечка пані  Ірини не має часу на спілкування з друзями, крім вихідних, бо всі ходять у першу зміну.

  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Наталія Строк

    Ще учні школи № 5 навчаються в другу зміну.
  • Uliana Fil

    Згідна з тим ,що потрібно більше шкіл, я собі не уявляю, як по 30 ,ато і більше дітей повинні навчатись в одному класі😱
  • Olesia Martsinkovska

    Якщо збільшується кількість учнів- має збільшуватись і кількість класів, шкіл ( в тих районах міста, де є необхідність, чи поблизу...) реконструкція, добудова існуючих шкіл...
  • ghr

    Друга зміна погано, бо зимою світловий день короткий, то доводиться сліпати дітям під лампочками. Колись за совка після року навчання у другу зміну пів нашого класу до окуліста пішло.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up