Школа, над якою ще у 1990 році замайорів національний прапор

Школа, над якою ще у 1990 році замайорів національний прапор

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 26 – перша в місті, підняла синьо-жовтий прапор ще до проголошення Незалежності України. Відтоді національно-патріотичне виховання стало прерогативою. На всі свята учні та вчителі приходять у вишиванках. До Дня вишиванки організовують виставки учнівських та вчительських рукотворів. А ще тут виховують дуже креативних дітей. Одна з них – цьогорічна випускниця з блакитним волоссям Галина Чубата.

У навчальному закладі є величезний спортзал, площею 758 м. кв. та 18 м. заввишки, світлиця, ігрова кімната, спальня, кімната школяра, стоматкабінет, зоокуточок. Парадні сходи розмальовані всіма кольорами веселки. Вікна прикрашають витинанки, які змінюють в залежності від сезону. Гордістю школи є хор і вокальний ансамбль учнів старших класів, а також театральний гурток «Промінчик», який організували в початковій школі.

Перші підняли національний стяг

Відео дня

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 26 знаходиться на масиві «Аляска» за адресою вул. П. Куліша, 9. Була відкрита у вересні 1989 р. Розрахована на 1728 учнів при умові навчання у дві зміни. 28 років тому тут було 56 класів і 1856 учнів. З 2008 р. повністю перейшли на однозмінне навчання. Першим директором був Петро Наконечний (1989-1996), а його наступниками стали Сергій Сук (1996-2001) та Наталія Крушельницька (2001-2010). Із листопада 2010 року заклад очолює Галина Нірода.

  • Ми перша школа в Тернополі, учні якої ще в 1990 році підняли синьо-жовтий прапор, – каже пані Галина. – Першим прапороносцем був Степан Яцків, тоді учень 10-Б класу. Згодом він став військовим, неодноразово брав участь в АТО.

Із 1996 р. у школі працює філіал кафедри «Загальної біології та методики навчання природничих дисциплін» ТНПУ ім. В. Гнатюка. В рамках співпраці проводять спільні заходи й дослідження на біостаціонарі Голиця. Студенти проходять педагогічну практику. Вчителі спільно з науковцями беруть участь у розробці методичних рекомендацій тощо.

Із 2000 р. у ТЗОШ № 26 ввели поглиблене вивчення англійської мови та відкрили класи спортивного й біолого-хімічного профілю. Але, зважаючи на те, що в старшу школу набирають лише один-два десяті класи, спеціалізацію змінили на універсальну.

Наразі тут є 27 класів, в яких навчається 770 учнів. Із 2010 р. кількість школярів зросла на 150 чоловік. Загалом працює 70 педагогів. 44 з них мають вищу кваліфікаційну категорію, є 6 «вчителів-методистів» і 33 «старших учителів».

Виховують креативних особистостей

ТЗОШ № 26 має свій гімн і сайт: http://26.school-info.te.ua.

  • Щороку 21 вересня вшановуємо пам'ять нашого загиблого випускника Дмитра Заплітного, – каже директор школи Галина Нірода. –  Запрошуємо всі класи і батьків героя. Також ми подали документи на присвоєння нашій школі імені цього випускника, який загинув у 2015 році.

З-поміж відомих випускників навчального закладу – майстри спорту Андрій Антонюк, Алла Бойко, Віктор Ворко, «золоті голоси» – Павло Тютюнник і Наталія Гречин. Неординарна і дуже креативна цьогорічна випускниця Галина Чубата навчається в Київському інституті високих технологій на спеціальності «Прикладна фізика і наноматеріали», програма «Нанофізика і наносенсорика».

  • У нас багато талановитих дітей, – стверджує директор. – Вони щоразу здобувають призові місця з предметних олімпіад на міському та обласному етапах. Лише за минулий рік ми мали 16 призових місць на міському і 5 на обласному етапах. Також ми дипломанти міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» 2015-2016 рр.

З метою розвитку критичного мислення старшокласникам викладають курси «Кроки до порозуміння» і «Основи критичного мислення».

Налагоджена тісна співпраця з церквою Всіх святих українського народу.

Величезний спортзал і зоокуточок

Площа чотириповерхового приміщення школи становить 9855 м. кв., а прилеглої території – 2,4 га. Сюди входить стадіон, спортивні майданчики, футбольний і баскетбольний комплекси. «Родзинка» навчального закладу – величезний спортзал площею 758 м. кв.  і 18 м. заввишки. Цього року за кошти міського бюджету зробили його капітальний ремонт. Тут відбувається багато внутрішніх спортивних змагань, а також міських і обласних.

  • Такий великий спортзал є ще в школі № 27, – зазначає Галина Нірода. – Велику увагу приділяємо розвитку спорту. Випустили кілька спортивних класів у 2004, 2006, 2007, 2012 роках.

Поряд із спортивним є невеличкий тренажерний зал. У школі досить велика їдальня і актовий зал. Є кімната школяра, котра в свій час була однією з найкращих у місті. А ще тут функціонують три комп’ютерні класи, стоматологічний та медичний кабінети, куточок живої природи. Рекреації початкової школи прикрашенні настінними розписами, аплікаціями, виставками дитячих малюнків. На підлозі розграфлені «класики» та інші улюблені ігри малечі. Для відпочинку школяриків є ігрова кімната й спальня, а для проведення виховних заходів – світлиця.

Міні-проекти і партнерські зустрічі

У початковій школі налагоджена співпраця з компанією «NESTLE», завдяки якій діє міні-проект «Абетка харчування».

  • Компанія «NESTLE» розробила для нас мультимедійний супровід уроків, – каже заступник директора у початкових класах Людмила Вітів. – Для всіх учнів надають спеціальні зошити, а для вчителів – методичні посібники.

В рамках «Освіти для сталого розвитку» найменші учні задіяні в міні-проектах «Моя щаслива планета» і «Друзі планети». Змалку діток привчають до волонтерства. Зокрема школярики допомагають престарілим із геріатричного будинку в с. Петриків, готують їм невеличкі подарунки, тішать концертами.

  • Вже кілька років поспіль у вересні проводимо партнерські зустрічі з групами з дитячих садочків – 9-го, 17-го і 4-го, – каже пані Людмила. – Дошкільнята приходять у клас, їм дозволяють сісти за парти, поспілкуватися з першокласниками, вчителі проводять інтерактивні ігри. Ми даруємо невеличкі подарунки, а вони нам – міні-концерти. Також ми ходимо на батьківські збори чи виховні ранки у дитсадки, щоби презентувати нашу школу.

Налагоджена співпраця і з Тернопільським комунальним інститутом післядипломної педагогічної освіти (ТОКІППО). На базі ТЗОШ № 26 проводять обмін педагогічним досвідом. «Родзинкою» початкової школи є театральний гурток «Промінчик» (Ольга Куц).

Краєзнавство і дні народження класів

Вся виховна робота повністю підпорядкована меті школи – оптимізації краєзнавчої роботи шляхом виконання учнями самостійних доручень. Тобто суть будь-якої справи дітям спочатку пояснюють, а тоді дають певне доручення для виконання. При цьому старші учні допомагають молодшим.

  • Особливі щорічні заходи, які ми проводимо в нашій школі, – це посвята в першокласники, яка відбувається в кінці жовтня чи на початку листопада, – розповідає заступник директора з виховної роботи Наталія Кавецька. – Ми вручаємо діткам учнівські квитки, а кожен перший клас демонструє свої уміння. Цього року на початку грудня буде ще й посвята в п’ятикласники. Маємо шкільний проект «День народження класу». Суть його полягає в тому, що кожен клас обирає собі якийсь день і проводить захід, на якому обґрунтовує чому саме він став днем створення їхнього колективу. В кінці навчального року проводимо класні звіти «Минулий рік, що дав ти нам?», коли діти демонструють свої вміння перед батьками.

Вже другий рік поспіль учні працюють над проектом «Пізнай свій край». Минулого року він називався «Стежками рідного краю». Тоді школярі досліджували райони Тернопільщини. Вони робили альбоми, розповідали, що нового дізналися про той чи інший район. Цьогорічна тема називається «Вулицями рідного міста». Дитина має дізнатися не лише назву вулиці, на якій проживає, а й історію, підкріплену розповідями сусідів, знайомих, висловити свої думки та побажання.

Святкова форма – вишиванки

Ще одним цікавим шкільним проектом є «Учень року». Він стартує у вересні й закінчується в травні. Переможців у номінаціях «Ерудит», «Спортсмен», «Креативна особистість» і «Лідер» обирають учні. Імена найкращих оголошують на святі Останнього дзвоника.

Вже традиційними стали проекти «Я люблю тебе, школо» та «Літопис школи», які покликані навчити учнів дбати про красу навчального закладу та його позитивний імідж.

  • При вході в нас на вікнах розміщені витинанки, які робили діти, – каже пані Наталія. – Ми щоразу змінюємо їх в залежності від пори року. Сходи у нас розмальовані в кольори веселки. Першого вересня було велике сонце з кульок і хмаринки з капітошками. Це тому, що школа починається з крапельки, а згодом знання накопичуються і стають хмаринками.

Проект «Літопис школи» – це фотомить для історії.  Щороку на перше вересня кожен клас робить спільну світлину, окремо фотографується й весь педагогічний колектив.

  • На всі свята ми одягаємо вишиванки, – каже директор школи. – А до Дня вишиванки навіть робимо виставки учнівських і вчительських вишиванок. На різдвяні свята зустрічаємо у вишиванках батьків наших учнів і разом колядуємо. Це в нас називається «Бесіда за ранковою кавою». Такі заходи можуть бути присвячені  й іншим датам, наприклад, Дню матері. Ми проводили олімпійський урок, коли батьки разом з дітьми або скакали на скакалках, або віджималися.

У травні в рамках проекту «Моя шкільна родина» педагоги й учні дякують батькам за їх вклад і допомогу у вихованні і навчанні дитини. Упродовж року в школі проводять різні флешмоби.

Хор, ансамбль і волонтери

Гордістю навчального закладу є хор і вокальний ансамбль учнів старших класів, керівником якого із 1999 р. є Олег Зозуля. У хорі 60 дівчат, які мають гарні голоси, а в ансамблі – 15 найкращих. Ці колективи вражають своїм акапельним співом і приголомшливим триголоссям.

У школі функціонує волонтерський загін. При цьому кожен клас має свою ділянку роботи. Наразі триває збір продуктів харчування до Дня людей похилого віку. Також учні допомагають воїнам АТО – пишуть їм листи, збирають продукти, плетуть маскувальні сітки. Кілька разів на рік волонтери готують пакети з канцтоварами, продуктами та одягом для малозабезпечених учнів школи.

Ще одна особливість – щоденники учнів 26-ї школи. На титульній сторінці розміщене фото школи, а поміж розкладами уроків – світлини всіх класів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дмитро Бугера

    Цікаво. Одна педагогиня, який в Криму агітував за українську, забула рідна й зрадила Україну, але в той час педагогиня, яка була ярою поборницею російської в Тернополі, виступає проти інтегрованих предметів і за єдину державну мову - українську. Явно, у цих двох людей, несвідомо застосований захисний механізм психіки, що називається "проєкцією".
  • Дикуль Алла

    Як тепер люблять вихвалятись патріотизмом.Я учениця тих років.І була свідком,коли з вікна 10-А класу патріотично налаштовані однокласники виставили синьо-жовтий прапор.Правда висів він недовго,часи були ще комуняцькі,хоч і перебудова.Хлопці сховали,щоб не підставляти інших.Але цього вистачило.На урок ввірвався Григорій Бурбеза,який в ті часи був заступником директора Наконечного.Він зразу рванув до вікон,перевіряв нв наявність "бандерівських" прапорів.І випитував хто посмів вивішати з вікна школи український прапор.Звичайно,ми промовчали,зробили вигляд немов нічого не відаєм.Потім довго учням промивали мозги і заступники і класний керівник Мелимука Галина Францівна,яра поборниця російської мови.Виявилось,що якийсь ветеран і сексот проходив мимо школи і побачив  з вікна освітнього закладу синьо-жовтий стяг і бігом настукав куди треба.А звідти уже настукали на керівництво школи.от такі люди то були,і Бурбеза і Наконечний.що зараз так щиро б"ють себе в груди і представляються патріотами.

keyboard_arrow_up