Школа з пам’ятником Богдана Лепкого, капличкою і фонтаном

Школа з пам’ятником Богдана Лепкого, капличкою і фонтаном

Ошатний внутрішній дворик, погруддя і кімната-музей Богдана Лепкого, капличка, два музеї історії українського війська, один із найкращих в місті спортзалів і спортмайданчиків вирізняють Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів ім. Богдана Лепкого з-поміж інших навчальних закладів. А ще тут дбають про патріотичний і духовний розвиток підростаючого покоління, дають учням глибокі знання.

У 2019 році школа №14 відзначатиме своє 50-ти річчя. За цей час її закінчили сотні випускників. Серед них, зокрема, відомі тернополяни – шеф-редактор газети «У кожен дім» Вадим Перець, директор ПМП «Нортон» Василь Мазурик, директор ПП «Володар» Василь Кльоц, журналіст Світлана Шведа, викладач, юрист, депутат Тернопільської обласної ради Ольга Шумляк, працівники міської ради Ігор Гірчиця.

Музей, пам’ятник і капличка

Триповерхове приміщення навчального закладу знаходиться на масиві «Східний», на вул. Клима Савури, 1. Шкільне подвір’я дуже затишне і ошатне. Тут багато дерев і доглянутих клумб. Ліворуч перед центральним входом –  пам’ятник  Богданові Лепкому. По обидва боки від вхідних дверей – меморіальні дошки, встановлені на фасаді на честь загиблих воїнів-випускників – Віталія Куриловича та Володимира Вовка.

Відео дня

У просторому фойє багато зелені, стіни прикрашені стендами, екібанами. Одразу навпроти входу – барельєф Тараса Шевченка, а під ним карта України, викладена штучними квітами. Є тут і невеличка капличка з фігурками Богородиці та Ісуса Христа. З ініціативи директора школи Олега Тернопільського її облаштував працівник цього навчального закладу Ігор Федорків. Капличка стала куточком духовності, що дозволяє діткам побути якусь мить на одинці з Богом.

На першому поверсі розміщений великий спортзал із висувними тренажерами. До речі, у 2015 р. він увійшов у сотню найкращих спортзалів України. Окрім нього, є ще два – для молодших школярів.

На другому поверсі знаходиться кімната-музей Богдана Лепкого. Перед входом тут стоїть погруддя письменникові

–  Вже самі стіни нашого закладу, починаючи з фойє, свідчать про те, що ми активно працюємо в патріотичному напрямку, – каже заступник директора з виховної роботи Світлана Юрин. – Центром пошукової роботи є шкільний музей Богдана Лепкого, який відкрили у 1993 році, а через рік навчальному закладу присвоїли ім’я цього уславленого земляка.Функціонування музею розширює світогляд учнів, наближає їх до глибоких наукових понять. Тут відбулись дві всеукраїнські конференції.

Тут проводять творчі вечори, зустрічі з відомими людьми. У 2012 р. на території школи відкрили пам’ятник-погруддя Богданові Лепкому.

– У 2016 р. нашому шкільному музею згідно наказу міністерства освіти і науки України присвоїли звання «Зразковий музей», – додає Світлана Юрин. – В цьому велика заслуга директора нашої школи, з його ініціативи, тут педагоги зібрав багато документів, матеріалів залучали до цього  пошуковців, науковців. На відкритті був племінник Богдана Лепкого пан Смик, який приїхав зі США.

Внутрішній дворик з фонтаном

Особливістю відпочинкового комплексу школи є внутрішній дворик з фонтаном. Тут і клумби, і зручні лавочки. Це улюблене місце відпочинку учнів. Тут полюбляють фотографуватися і діти, і батьки.

Також на території школи є чимало екзотичних дерев, занесених у «Червону книгу».

Стіни на сходових майданчиках прикрашають портрети визначних історичних діячів. У коридорах, окрім стендів, на стінах висять декоративні тарелі. Ошатного вигляду приміщенню навчального закладу додають вітражі.

У школі цікаво оформлені й навчальні кабінети. Зокрема у кабінеті історії «Козацької слави» на стендах висвітлена історія українського козацтва.

Кожен клас має свій проект

Цього навчального року в школі №14 було 27 класів. Є тенденція до збільшення кількості учнів. Педагогічний колектив складається із 50 висококваліфікованих вчителів. До речі, близько десяти з них колишні її випускники. Школа має свій сайт http://14.school-info.te.ua/.

В десятих-одинадцятих класах – філологічний профіль навчання.

– Вже декілька років поспіль наша школа працює над проектом «Родина, дитина, шкільна сім’я», – інформує заступник директора з виховної роботи. – На основі даного проекту ми розробили модель громадянина-патріота України. Основним напрямком нашої роботи є національно-патріотичне виховання, що включає в себе такі напрямки: духовно-етичний, культурно-історичний, громадянсько-правовий і військово-патріотичний.

Кожен клас має свою проектну діяльність. Класні керівники обирають собі певну виховну проблему і працюють над нею. В кінці навчального року на звітній конференції всі класи представляють свої напрацювання.

Активні у спорті й волонтерстві

У навчальному закладі є хороша база для викладання предмету «Захист Вітчизни» і фізичної культури завдяки цьому школярі мають значні спортивні досягнення.

Учні школи займаються й волонтерською діяльністю. Тут існує загін «Промінь любові», який щоразу долучається до всіх загальноміських акцій.

За словами Світлани Юрин,  діти – активні учасники громадських організацій, зокрема «Пласту», Хореографічний колектив школи «Фортуна» – неодноразовий переможець на всеукраїнських конкурсах. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up