Школа зі смарт-класом і кабінетом із мольбертами

Школа зі смарт-класом і кабінетом із мольбертами

Зірки Євросоюзу на вікнах, «Буквар для депутатів», електронна поетична збірка "Я починаю розуміти світ..."  смарт-клас і кабінет образотворчого мистецтва з мольбертами, бібліотечний блог, вчительський драмгурток – усе це неповний перелік особливостей Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Previous Next

Навчальний заклад знаходиться в центрі міста за адресою вул. Камінна, 2. Триповерховому приміщенню вже 160 років. Його почали будувати ще в 1834 р. і завершили в 1857 р. Приміщення є пам'яткою архітектури місцевого значення. Протягом усього часу тут були лише навчальні заклади – жіноча виділова школа імені святої Ядвіги, жіноча школа, у повоєнні роки почала працювати середня школа №4 із російською мовою викладання, яка знаходилась тут до 1985 року.  Із 1987 р. діє школа №5. У квітні 1990 р. директором призначений  вчитель-методист, відмінник освіти України Петро Іванович Поврозник.

Наразі у школі працює 80 педагогів. У 28 класах навчається 831 учень. Діти з першого класу вивчають англійську мову, а з п’ятого класу на вибір додається ще німецька, французька і польська. В перший і 10-й класи учнів набирають на конкурсній основі. У 2016 році створили один перший клас, який працює за програмою «Інтелект України».

Відео дня

Серед відомих випускників школи – доброволець Олександр Орляк, який загинув під Дебальцево два роки тому, прокурор-кіборг Максим Грищук, голова Тернопільської райдержадміністрації Олександр Похилий, учасник «Євробачення» Едуард Романюта та інші.

Мають смарт-клас і зірки

У 2014 році учні брали участь у конкурсі «Samsung на зустріч знанням», писали есе і виграли. На всю Україну було 7 шкіл, яким вручили смарт-класи, серед них і Тернопільська школа №5. У смарт-класі є 30 планшетів, великий екран, комп’ютер і вся копіювальна техніка.

Ще одна родзинка цього навчального закладу – нестандартний кабінет малювання з мольбертами для кожного учня.

–  Досить цікаво у нас працює шкільна бібліотека, – каже заступник директора з навчально-виховної роботи Тетяна Юріївна Андрющенко. – Наші бібліотекарі першими в місті створили бібліотечний блог і стали призерами конкурсу «Шкільна бібліотека – 2017».

У грудні 2013 року, коли в Україні тривали гострі дискусії навколо питання про вектор розвитку країни – «Схід чи Захід», колектив п’ятої школи твердо вирішив: наш шлях – у Європу. З ініціативи учнів та батьків вікна школи були прикрашені символікою ЄС. На тлі блакитного неба західного світу зірки символізують народи Європи в колі, знаку єдності.

Шкільні прощі і дні вишиванки

Вже стало доброю традицією щороку першого червня організовувати прощу учнів та вчителів до Зарваниці. Крім того, першого вересня і в день закінчення навчального року вся шкільна родина бере участь у Службі Божій за здоров’я учнів і вчителів, що відбувається у кафедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

– Ми співпрацюємо із семінаристами, – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Ольга Іванівна Мариніна. – Під час Великого посту семінаристи організовують для нас Хресну дорогу.

Щороку на свято Покрови у п’ятій школі проводять День вишиванки. Минулого разу робили дефіле і конкурс на кращу вишиванку.

Ще одна особливість цього навчального закладу – вокальний ансамбль вчителів, яким керує вчитель музики Ірина  Болеславівна Мидзин.

– У нас діє драмгурток вчителів, – каже Тетяна Юріївна Андрющенко –  На наші професійні свята, Новий рік, закінчення навчального року ми організовуємо вистави. Щороку з нагоди Дня вчителя всі педагоги їдуть на екскурсію не лише задля відпочинку, а й із краєзнавчою метою.

Діти навчаються закордоном

Учні школи – щорічні переможці міських та обласних олімпіад з німецької мови.

– Ми тісно співпрацюємо з ГЕТЕ інститутом – це така організація, що займається популяризацією німецької мови, – розповідає Ольга Іванівна Мариніна. –  Наші учні вже третій рік поспіль здають міжнародні іспити з німецької мови Goethe. Минулого року із 28 учнів 5-9-х класів 19 отримали відмінний сертифікат.

Два випускники школи нагороджені президентською стипендією – Тарас Немілович з хімії і Святослав Маринін з фізики.

Щороку учні школи беруть участь у міжнародному конкурсі FLEX. Вже є понад 40 випускників цієї програми.  Вони стали переможцями україно-американського проекту «Акт на підтримку свободи» і протягом одного року навчались у школах США і проживали у сім'ях своїх американських однолітків.

–Три роки тому на базі нашої школи ми організували шкільний літній англомовний табір Happy English, – зазначає заступник директора з навчально-виховної роботи Оксана Іванівна Погоріла. – Він базувався на ініціативності вчителів кафедри іноземних мов, зокрема англійської. У табір залучили майже 200 дітей, які навчалися в ігровій формі, виконували різноманітні творчі завдання тощо. Вже на другий рік ми взяли участь у конкурсі “Go Camp” і виграли. Це допомогло нам організувати новий табір діток для вивчення іноземної мови за участю волонтера з Канади  Брента Вотерса.

Крім того у п’ятій школі працювало ще два волонтери із міжнародної організації «AIESEC». До організації цього табору були залучені Майкрософт, Міносвіти України і Посольство США в Україні. В результаті школа отримала комп’ютерний клас у подарунок. 15 комп’ютерів розмістили у всіх кабінетах англійської мови. Слід зазначити, що цього року у літньому пришкільному англомовному таборі знову працюватиме волонтер з Канади Nicole Davidson.

Міжнародні проекти

Учениця 7-Б класу Владислава Боцян – активна учасниця польської спільноти Тернополя. Дівчинка брала участь у багатьох представницьких конкурсах. Навесні Влада здобула два дипломи у Кременці та Брюховичах, виявивши найкращі знання з історії та літератури Польщі. А влітку вона підкорила Варшаву і Люблін, написавши чудові легенди та зачарувавши журі натхненним декламуванням поезії Юліуша Словацького.

– Наші учні здають тести IELTS і TOEFLі та отримують сертифікати з рівнем В2, – каже Оксана Іванівна Погоріла. – Це дає їм можливість не здавати ДПА з іноземної мови. Ми активно співпрацюємо з організацією «Альтернатива В », що дозволяє нам залучати волонтерів зі США, Німеччини, Фінляндії, Польщі до навчально-виховного процесу. Також співпрацюємо з польською організацією «Порозуміння поколінь». Наші діти двічі на рік мають можливість відвідувати польські міста Вісла і Закопане і брати участь у різних проектах.

Минулого року в рамках проекту «Мій досвід закордоном»  діти англійською мовою ділилися враженнями про свою закордонну мандрівку.

У грудні 2016 р. у філармонії педагоги та учні школи №5 підготували і провели велике дійство Сhristmas Miracle  («Різдвяне диво») всіма іноземними мовами, які вивчаються в нашій школі. Основна ідея – очікування миру і різдвяного дива для України. З такими сподіваннями діти під час дійства подорожували в Англію, Францію, Німеччину і Польщу.

Є гурток поезії

У школі активно працює учнівське самоврядування «П’ятий елемент» і учнівська рада. Діти брали участь у наповненні шкільного сайту www.5.school-info.te.ua.  Вони проводять ярмарки, збір макулатури, допомагають бійцям АТО, виготовляють м’які іграшки із шкарпеток для діток із синдромом Дауна. Учні активно працювали над проектами «Буквар для депутатів» та «Конституційна реформа в Україні: погляд із-за шкільної парти», розробили «Програму для майбутнього мера та депутатів міської ради очима дітей». Свої творчі здібності проявляють у шкільному учнівському хорі  та драмгуртку.

Ще одна фішка школи – електронна збірка поезій учнів «Я починаю розуміти світ...». Це спільний проект поетичного гуртка «Літературна творчість» та бібліотекарів школи. До неї увійшли вірші як учнів, так і самого керівника  – вчителя початкових класів Оксани Вікторівни Дзьоби.

– Я сама люблю писати вірші, друкую їх, видаю, вже навіть є пісня на мої слова, – каже пані Оксана. – З учнями початкових класів ми почали римувати і я зробила для себе відкриття, що багато дітей мають задатки до віршування. Зокрема мій колишній учень, який працює лікарем, вже видав збірку власних поезій і привів свого сина у перший клас. В мене є дуже обдарована учениця Тамара Воробець, яка пише навіть поеми. Моя учениця Роза Поврозник, яка працює в нас бібліотекарем, написала слова шкільного гімну, а її однокласниця Наталя Гайда поклала їх на музику.

Щороку результатом роботи гуртка поезії є вихід електронної збірки учнівських віршів.

Педагог із 47-річним стажем В. О. Величко гордиться тим, що "ризикнула" включитись в організацію проекту «Інтелект України». На думку педагога, участь у цьому проекті сприяє всебічному розвитку дітей, адже програмою передбачено багато цікавих завдань для розвитку уваги та логічного мислення. Кожні п’ять хвилин змінюється вид роботи. Є дуже багато відеоматеріалів, на уроці демонструють мультфільми, працюють з диктором. Діткам подобаються фізкультхвилинки із релаксом. Щомісяця в учнів нові зошити, тому нема потреби носити важкі підручники. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up