Тернопільські студенти під час археологічної експедиції виявили скелети, стріли, та бронзові вироби

Тернопільські студенти під час археологічної експедиції виявили скелети, стріли, та бронзові вироби

Скелети, стріли, бронзові вироби і кераміка - лише невелика частина знахідок, що вдалось виявити під час археологічної експедиції, учасниками якої були студенти історичного факультету ТНПУ ім.В.Гнатюка: магістрант Ковбаса Василь і студентка 4 курсу Митник Наталя.

Вдалося це за безпосереднього сприяння і допомоги випускника історичного факультету, пошукача відділу археології енеоліту-бронзової доби Інституту археології НАН України Василя Ільчишина, який є активним учасником  міжнародних конференції і налагоджує зв’язки між українськими і іноземними фахівцями, а також є помічником керівника даної експедиції, повідомляє ТНПУ.


Загальний вид на табір проживання 
Загальний вид на табір проживання 

Експедиція проходила під егідою Інституту археології Словацької Академії Наук у селі Нижня Мишля поблизу міста Кошице (Словаччина). Дослідження у даному населеному пункті тривають ось уже 40 років і за цей період вдалося знайти понад 800 поховань, сотні кілограмів кераміки і безцінні індивідуальні артефакти культури отомань-фюзешабонь (XVII-XIV ст. до н. е.). 

Робочий процес, поховання культури отомань-фюзешабонь 
Робочий процес, поховання культури отомань-фюзешабонь

 
Реконструйовані елементи  поселення 
 

Відео дня

Протягом липня українським студентам пощастило брати безпосередню участь у дослідженнях і за цей час виявити три поховання з бронзовими речами і ритуальними керамічними виробами,  декілька пічок, що свідчить про наявність майстерні на досліджуваній території, а також велику кількість різноманітної кераміки. Окрім цього було знайдено наконечник стріли і глиняну форму для виливання металу.

Проте, лише розкопом робота не обмежувалася, через високі температури час під відкритим сонцем обмежувався. У зв’язку з цим, після обіду відбувалося камеральне опрацювання археологічного матеріалу, довелося демонструвати художні таланти і малювати горщики, кам’яні вироби і бронзові речі, а також поховання, що було цікавим і дуже цінним досвідом. 

Пообідня робота 
Пообідня робота

Особливо приємними були умови перебування в експедиції, за час її функціонування біля підніжжя пагорба на якому колись було величезне поселення, виросло невелике поселення з усіма необхідними зручностями і засобами для проведення ефективних досліджень. 

Загальний вид на досліджувану територію 
Загальний вид на досліджувану територію

По закінченню терміну перебування в експедиції студенти отримали підтвердження про проходження стажування і подяку за активну і продуктивну працю. Вдалося налагодити діалог і сподіваємось, що співпраця триватиме і надалі. 

 Магістрант Ковбаса Василь

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up