У 24-й школі раціонально використовувати ресурси вчать із першого класу

У 24-й школі раціонально використовувати ресурси вчать із першого класу
24-та школа – базовий заклад у Тернополі в питаннях „Освіти для сталого розвитку”. Загалом за цим проектом навчають у 18 школах міста.

Його виконує українська організація "Вчителі за демократію та партнерство" за підтримки агентства з міжнародного розвитку Sida Королівства Швеції. У межах проекту школи безкоштовно отримують посібники з нового курсу "Уроки для сталого розвитку", а учителі, що його викладають, навчаються на безкоштовних тренінгах.  Родини учнів, а також школи мають можливість перевірити успіхи у заощадженні води, електроенергії та зменшенні відходів з допомогою системи "Збережені ресурси" (http://audit.esd.org.ua/)

  • Вперше про програму „Освіта для сталого розвитку” ми почули у 2008 році, - пригадує Олена Зарічна. - У школу прийшли новий директор і три нові заступники. У закладі на той час було 560 учнів. Сьогодні в нас є 1350. Звісно, багато чого змінилося, але і цей проект зіграв свою роль у тому, що школа отримала нових учнів.

Уроки сталого розвитку тут викладають для школярів 1-4-х і 8-х класів. Загалом цією програмою охоплена найбільша мережа класів в області – 21 клас початкової школи і 4 класи старшої школи. Теми занять - сміття, вода, електроенергія, здоров’я, рослини, новий стиль життя.

На першому уроці діти досліджують свій стиль життя – чи вимикають за собою світло, чи постійно ввімкнені в розетку зарядні пристрої, чи комп’ютер залишається в режимі очікування. Тему вивчають чотири тижні, і на цей час складають план дій.

Відео дня

- За чотири тижні формується звичка - школярі навчаються вимикати світло, закручувати кран, правильно чистити зуби, знають, скільки води взяти для приготування чаю, - каже вчителька.

Цікаво, що батьки розповідають учителям, як у зв’язку з новими знаннями їхніх дітей змінюється побут удома.

- Трапляються і комічні випадки: коли тато чи хтось із старших голиться, дитина стукає у двері, мовляв, чому так довго тече вода, - розповідає вчителька. - А одна дівчинка вирішила дослідити, скільки води втрачається через несправний кран удома. Воду, яка крапала, вона збирала в ложку. За одну хвилину туди накрапало 56 крапель, потім порахували, скільки це буде в літрах за день, за місяць. Показали розрахунки батькові, і він змушений був полагодити кран.

Діти інколи підказують цікаві рішення, як ощадливо використовувати ресурси. Наприклад,  восьмикласники придумали, як витратити менше води для миття підлоги.

  • Один хлопчик сказав, що треба витирати ноги на вулиці, тоді не потрібно буде так часто мити підлогу, - розповідає пані Олена. - Коли ми говорили про сміття, то аналізували, як зменшити кількість сміття у відрі. Один хлопчик розповів, що в його смітнику половину відра займають памперси. А його однокласник запитав, чи не може він навчити свого 2-річного брата ходити в туалет, тоді памперсів не буде. Такі рішення виникають у дітей. Це унікальний курс, бо на інших уроках усі рішення готові.

Діти діляться своїми досягненнями. Наприклад, розповідають, за тиждень використали на 10 літрів води менше, ніж раніше. Нехай це небагато, але це досягнення, бо вони подумали, як можна змінити звичний хід речей.

- Коли вивчаємо тему „Вода”, пропоную показати сценку, як вони чистять удома зуби, - розповідає пані Олена. - Хтось розповідає, що має вдома колонку. Закривати постійно кран не дуже добре для колонки. Тому брати склянку – це краще, ніж постійно закривати кран. Діти переходять на використання склянки і пропонують так робити батькам. Я не можу сказати, що в нас є 100% підтримка. Не всі батьки підтримують, але навіть якщо ми залучимо до цієї діяльності 30% батьків, ми досягнемо істотних результатів.

Інформацію у курсі про раціональне використання ресурсів подають так, шоб не лякати дітей наслідками екологічних катастроф, а зробити так, щоб вони захотіли жити у кращому світі. Аби школярі навчили цього своїх батьків, бо це - проблема дорослих.

Саме тому в школі започаткували програму сталого розвитку „Стале домогосподарство” і для вчителів, і для адміністрації школи.

- Ми збиралися після уроків раз на тиждень і розглядали різні теми, наприклад, як можна зменшити використання електроенергії вдома, - розповідає Олена Зарічна. - Вивляється, що пралка з вертикальним завантаженням білизни використовує більше електроенергії, ніж із горизонтальним. Ініціатива пішла від вчителів природничих дисциплін, потім приєдналася вчителька історії, світової літератури і української мови. Директор погодився, щоб цей курс викладали у нашій школі, бо він сам так робить у себе вдома, у школі.

До слова, в 24-й школі всі лампи енергозберігаючі, крани не протікають, у кабінетах адміністрації школи стоять контейнери для макулатури, її регулярно здають. У школі є контейнери для використаних батарейок, пластикових кришечок. Результати ощадного використання води та електроенергії у школі вносять на сайт програми сталого розвитку в Україні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up