Школа з ансамблем барабанщиць і духовим оркестром

Школа з ансамблем барабанщиць і духовим оркестром

Власний ансамбль барабанщиць та мажореток, духовий оркестр і хор, новітні авторські програми педагогів, розмаїття волонтерських, екологічних, здоров’язберігаючих і творчих проектів роблять Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 24 особливою. Вона чи не найбільша в місті за кількістю учнів. Їх тут понад 1600!

У свій час саме цей навчальний заклад був одним із п’яти в Україні, що став учасником державної соціальної програми «Школа майбутнього». Після завершення експерименту педагоги продовжують працювати над удосконаленням моделі «Школи-міста» і розвивати таланти кожного учня.

Участь у програмі «Школа майбутнього»

Відео дня

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 24 знаходиться за адресою вул. А. Живова, 30.

Вона створена у 1988 році як школа-лабораторія при Тернопільському національному педагогічному університеті з правом проведення дослідно-експериментальної роботи.

Від початку існування школи значна увага приділялась зміцненню здоров'я учнів та пропагуванню здорового способу життя. У 1990 році навчальний заклад став базовим для кафедри охорони здоров'я школярів Тернопільського державного педагогічного університету, а з 1995 року включений у Європейську мережу шкіл зміцнення здоров'я.

Вибираючи філологічний, суспільно-гуманітарний та естетичний напрям у роботі, педагогічний колектив школи основне своє завдання вбачав у формуванні духовних та моральних якостей школярів через ознайомлення їх з культурою рідного краю. Спільними зусиллями багатьох людей — Василем Починком, Павлом Загребельним, Левком Крупою та інших — у школі створили дитяче фольклорне об'єднання «Оберіг». Його учасники успішно гастролювали в Польщі, Чехії, Румунії.

Тернопільська ЗОШ № 24 у 2007-2010 рр. була учасником державної соціальної програми «Школа майбутнього», затвердженої Кабінетом міністрів України.

- Я прийшов у школу у 2008 році, – розповів директор Ігор Каразія. – На той час вже існував цей проект, учасниками якого були п’ять шкіл на всю Україну. Ми розробили відповідну програму. Її схвалило Міністерство освіти і науки. Відтак почали працювати над темою «Формування розвивального соціально-педагогічного простору загальноосвітнього навчального закладу «Школа-місто» в умовах регіональної освіти». Мета проекту полягала у втіленні в педагогічну практику принципово нового поняття про шкільну освіту дитини. Кінцевий результат передбачав усвідомлення учнем свого унікального природного таланту, засвоєння досвіду його реалізації, а також формування бажання та вміння його постійно розвивати та удосконалювати.

Центри розвитку талантів дітей

Основним завданням школи № 24 було і є створення умов для виявлення та розвитку природних талантів учнів. Для цього тут створені Центри розвитку талантів дітей, що надають широкі можливості для різноманітних видів їхньої мистецької, спортивної та соціальної діяльності.

- Ми вже збудували модель «Школи-міста», – каже Ігор Каразія. – Наше головне завдання було в кожній дитині побачити талант і максимально його розвинути. Тож ми створили віртуальні Центри: розвитку академічних, художньо-естетичних, спортивних, трудових здібностей та розвитку комунікативно-лідерського таланту дітей. Власне на цьому побудований весь навчально-виховний процес у нашій школі.

Керівники гуртків та студій впроваджують у практику свої авторські програми «Екологічний дизайн» (О. Зарічна), «Мистецтво жити в сім’ї» (Т. Головань), «Цікава хімія навколо нас» (Д. Гордій), «Історія рідного краю» (Л. Чайка) тощо.

- Концепція нової української школи акцентує увагу на тому, щоб педагоги навчили дітей практичному використанню шкільних предметів у повсякденному житті, – зазначає директор. –  В майбутньому ми прийдемо до того, що учні будуть обирати ті предмети, які їм потрібні.

Барабанщиці, мажоретки та оркестр

У школі № 24 з’явилось багато проектів. Зокрема волонтерських – «Різдво приходить до всіх», «Сім’я потрібна всім», «Від серця до серця тепло передам», «Острів душі». Екологічний проект «Жива вода» дозволив залучити учнів до очищення гирла річки Серет, а «Скривджена земля» і «Почни із себе» – до співпраці з парковим господарством «Топільче». До здоров’язберігаючих проектів належать: «Навчання плаванню учнів п’ятих класів», «Репродуктивне здоров’я людини», «Обираємо здоровий спосіб життя», «Моя сім’я – моя фортеця».

Не менш цікавими є творчі виховні заходи – «Свято гарбуза», «День вчительського хобі», «День народження джинсів», «Свято інтелектуальної, мистецької, спортивної сім’ї», «У гості до сусідньої школи на один день», «Свято козацької слави», «Віденський бал» та інші.

- У нас діють клуб бального і народного танців, хор, вокальні гуртки, – зазначає керівник навчального закладу. – Ми єдина школа в місті, що має свій ансамбль барабанщиць та духовий оркестр. Ці обидва колективи отримали звання «Зразковий дитячий колектив». Діти із задоволенням в них займаються. Мене тішить наступність поколінь. Цього року у п’ятому класі ми створили ансамбль мажореток, які з часом стануть барабанщицями. Батькам це також дуже подобається, бо їхніх дітей бачать у місті. От, наприклад, коли йде колона випускників, то 24 школу видно одразу завдяки оркестру, мажореткам і барабанщицям.

 Всюди проектори та мультимедіа

У навчальному закладі створена хороша матеріально-технічна база. Діє система контролю «Смарсі». У всіх класах є проектори та мультимедійна техніка.

Належним чином обладнані виробничі майстерні, два спортзали, тренажерний, хореографічний й актовий зали. Тут функціонує чотири комп’ютерних кабінети. Крім того до послуг учнів кабінет медичної та стоматологічної допомоги, кабінет психолога. Для першокласників є затишні спальні та ігрові кімнати. Кабінет «Основ християнської етики» став духовною світлицею.

ТЗОШ № 24 має свій сайт schkola.net.ua.

Кількість учнів зросла втричі

Станом на 1 вересня 2017 року тут у 52 класах навчається 1607 учнів. Працює 153 педагоги, з яких 17 наразі перебувають у відпустці по догляду за дитиною.

- Коли я прийшов у цю школу, було всього 500 дітей, – каже Ігор Каразія. – За 9 років кількість учнів зросла втричі! Цього року ми набрали аж 6 перших класів. Школа розрахована на 1148 учнів, тож кабінетів не вистачає. Щоб якось вийти з цієї ситуації, ми переробили під кабінети окремі шкільні приміщення та запровадили проект в рамках Центру спортивних здібностей «Навчання плаванню учнів п’ятих класів», коли діти йдуть на заняття у басейн в ДЮСШ № 2. Крім того в нас діють такі спортивні секції як волейбол, футбол і флорбол.

У ТЗОШ № 24 є перший, другий і третій класи, котрі працюють за програмою «Інтелект України» і один клас, в якому дітки навчаються за програмою «Розумники». Цікавими і пізнавальними для учнів є курси «Уроки сталого розвитку», «Критичне мислення», «Моя цікава планета».

- Завдяки знайомству з війтом однієї польської громади, наші учні та вчителі побували в Польщі на весняних канікулах, – розповів директор закладу. –  Вони підготували великодню програму, з якою виступали у трьох польських церквах, двох школах і будинку культури. Полякам настільки сподобалося, що вони запросили нас приїхати влітку на оздоровлення. Діти відпочивали там 10 днів. Наразі до Любліна поїхала інша група наших учнів.

З-поміж шкільних традицій найулюбленішими є «День народження джинсів», коли всі приходять у джинсовому одязі, «Малі олімпійські ігри» з запаленням факела, підняттям прапора, нагородженням медалями та «Віденський бал», який організовують перед Новим роком. Примітно, що проводять Першовересневу лінійку та свято Останнього Дзвоника  директор навчального закладу та його заступник, які роблять усе для того, аби учням було корисно і цікаво, при чому з мінімальними затратами часу.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up