У школах Тернополя з’являться інформаційні плакати про права батьків та учнів

У школах Тернополя з’являться інформаційні плакати про права батьків та учнів
  • Інформаційні плакати про права батьків та учнів учасниця ГО "Батьки SOS" передала в управління освіти.
  • Найближчим часом директори шкіл мають розмістити їх на інформаційних дошках у своїх навчальних закладах.

Над створенням інформаційних плакатів працювали співзасновники загальноукраїнського ГО "Батьки SOS" та БФ "Інститут розвитку освіти" за підтримки фонду "Відродження". Їх ідея - в тому, аби наглядно і лаконічно донести інформацію про права учнів і батьків як учасників освітнього процесу.

За дописами і питаннями у групі "Батьки SOS" учасники відзначили для себе найпоширеніші проблеми, які хвилюють батьків,  розповідає співзасновниця ГО “Батьки SOS” Олена Бондаренко.

    - Нас хвилює: як діти харчуються, і як можна вплинути на якість харчування. Чому дітей змушують носити якийсь спеціальний одяг для школи - "форму" і, звісно, як можна у законний спосіб допомогти школі - коштами, товарами чи послугами, - розповідає пані Бондаренко. - Ми разом із фахівцями різного рівня - освітянами, юристами - проаналізували законодавство і основне виклали на трьох постерах. Впевнені, що розміщення таких постерів у закладах освіти допоможе уникнути багатьох конфліктів.

Відео дня

   - Це вже не перші подібні постери, практика свідчить, що для батьків така форма зручна і практична, - розповідає учасниця ГО "Батьки SOS" Ірина Прокопенко. - Ці плакати передбачені для всіх шкіл міста.

Учасниця ГО зазначає, що якщо така інформація зацікавить школи району чи області - будуть безкоштовно доступні pdf-файли, які можна буде роздрукувати самому.

   - Напевно, всі хоч краєм вуха, але чули про гучні скандали у школах, які прогриміли на всю Україну, - каже пані Прокопенко. - Наприклад, історія з "харківським тортом", де школярку публічно принижувала вчителька та однокласники за те, що її мама не "скинулась" на торт для святкування. Або з київським вчителем фізкультури, якого побив батько учня після того, як вчитель "потримав за горло" його сина. Такі випадки - це крайнощі, яких можна уникнути і яким можна запобігти. За умови, якщо не тільки вчителі, а й учні та батьки знатимуть свої права в навчальному процесі.

Для учнів і батьків інформація на цих постерах - своєрідні підказки, як діяти на етапі, коли конфлікт лише зароджується, пояснює тернополянка.

    - Але головна порада: спілкуйтеся, розповідайте насамперед директорам шкіл інформацію про проблему, - каже пані Прокопенко. - Конструктивний діалог на цьому етапі може вирішити дуже багато. Якщо ж так не вдається - користуйтеся нашими підказками, як діяти далі.

Тернополянка Галина вважає, що це хороша ідея.

   - Але я схильна до думки, що результату від самого плаката не буде. Треба проводити активну роботу з батьками, тобто тренінги, консультації юристів і тому подібне, - каже пані Галина. - Наприклад, у школі № 6, в якій навчається мій син, розмови про форму закінчуються не почавшись: “Не хочете форму - шукайте іншу школу.” Оскільки варіантів не так багато - мовчиш, бо більшість батьків підтримують цю позицію.

У управлінні освіти зазначають, що ці плакати будуть корисні і для закладу освіти, і для батьків.

    - Наприклад, інформація на плакаті щодо зовнішнього вигляду учня викладена стисло та доступно, - розповідає заступник начальника міського управління освіти - начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум. - Бо батьки мають в першу чергу звертати увагу на те, у чому їх дитина йде в школу.

Інформація, що зазначена на плакатах не є новою для тернополян, - зазначають в управлінні освіти.

    - Наприклад, що стосується організації харчування. Загальновідомо є те, що батьки мають можливість зайти в шкільну лікарню. Але на кухню заходити вони не можуть, - пояснює пані Сум. - Однак у всіх закладах освіти є відповідні комісії, куди включені представники батьківських комітетів, і вони можуть здійснювати перевірку раз у квартал.

Зазначимо, з четверга, 14 лютого, керівники закладів повинні забрати інформаційні плакати до себе у школи. У деяких школах плакати вже розміщені на інформаційних дошках.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Для чого здоровенний плакат, що не можна одягати в школу, коли набагато краще і простіше дітям ходити у формі, купа плюсів: не потрібно думати що одягти у школу та нема можливості виділитись за рахунок одягу. Тільки цих плюсів достатньо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up