«Українська вища освіта – мертва. Тримайтесь від неї подалі»

«Українська вища освіта – мертва. Тримайтесь від неї подалі»

Дмитро Семьонов, співзасновник спільноти мандрівників Travelage та ідеолог сервісу p2p-оренди туристичного обладнання Rent2Friend написав суперечливий, але однозначно вартий уваги блог про своє ставлення до вищої освіти в Україні.

Набита вчорашніми абітурієнтами аудиторія гудить, немов вулик. В приміщення входить викладачка, всі затихають, шелестять зошитами, дістають ручки. Почалось таїнство науки – перша в моєму житті лекція…
«І що це, б…, було!?», – запитав себе я через півтори години. Весь цей час лекторша монотонно начитувала якусь пургу з підручника. Наступні чотири роки «освіти» мало чим відрізнялись. Добре, що з третього курсу я бував в університеті тільки на модулях і сесіях.
Визнаємо: король – голий. Українська вища освіта – мертва. Є видимість її функціонування, але це те саме, що стверджувати «Лєнін – жив!», вказуючи на блискучу лисину забальзамованого трупа.
Викидати чотири роки життя на цю примару – безглуздо:


1) Навчальні програми університетів пристосовані для економіки знань, а не економіки мислення.
90% «навчання» у вишах зводиться до запам’ятовування. Терміни, дати, теореми, концепції… Все це класно і потрібно. Було. В дев’яностих і раніше. Тоді вартість інформації була в сотні разів вища – її важче було здобути. Зазвичай, тільки в університетах. Значну частку ціни праці спеціаліста складала саме інформація в його голові.
Інтернет змінив все. Сьогодні цінність створює вміння мислити, а не запам’ятовувати. Людина отримує танкери інформації просто тицьнувши по смартфону. Вартість інформації наближається до нуля, а вміння її фільтрувати, обробляти та створювати нове є основною цінністю спеціаліста.
Але в університетах цього немає! Весь пул «необхідних» знань (програму) визначили, мабуть, ще в Радянському Союзі. Вибирати з них не можна – маєш вчити все. Про аналіз ніякої мови – суцільна «зубрьожка» та запам’ятовування. Слово «креатив» взагалі є антонімом до «університету».


Цю проблему добре висвітлив Кен Робінсон. У відео він говорить про школи, але воно чудово переноситься і на реалії наших вишів:

Відео дня


2) Наша освіта жорстка, в ній відсутня адаптивність.
Уявіть, що сталося чудо – університетські програми стали сучасними, в них входить основне необхідне спеціалісту. Проблема вирішена.
Анітрохи! Об’єм знань людства подвоюється кожні два-три роки. Це означає, що за чотири роки бакалаврату отримані знання застарівають.
Наприклад, візьмемо галузь веб-аналітики. Лише за три роки кількість компаній, які надають інструменти для неї, збільшилась у 9,5 разів!


Тому навіть сучасна освітня програма не є панацеєю – гнила сама схема подачі матеріалу.
Проведу аналогію з розробкою софту. Не бійтесь, це простий приклад)
Існують дві основні способи розробки програм: каскадна та agile (від слова «гнучкість»).
Каскад є застарілою моделлю, її суть в тотальному плануванні найдрібніших нюансів з самого початку. Ми отримали вимоги, розпланували весь проект – і фігачимо. І якщо посеред процесу клієнт скаже: «Ви знаєте, я тут трошки передумав, мені потрібні не бобри, а пінгвіни», то потрібно переписувати весь план. Або, не дай Бог, весь софт :) Каскадна модель – це радянська «пятілєтка», яка намагалась спланувати майбутнє.
Agile же заточений на адаптивність та зміни. А тільки зміни є постійними у нашому житті, як казав класик. Розробники реалізовують мінімально необхідні функції. Дають помацати їх клієнту, збирають нові дані та продовжують роботу. Планування та втілення відбувається маленькими кроками, що в рази спрощує роботу та скорочує строки.


Наші програми будуються по каскадній моделі: запланували «пятілєтку» – і вперед без оглядки. Ефективною може бути виключно «Agile» освіта, коли педагоги невпинно аналізують галузь, оновлюють програму та отримують зворотній зв’язок від студентів.

3) Для більшості професій потрібні місяці навчання, а не роки.
Знайома закінчила магістратуру і пішла працювати бухгалтером. Інша знайома теж пішла працювати бухом. Тільки вона закінчила курси. За три місяці. І на п’ять років молодша. Обидві заробляють приблизно однакову суму на рівнозначних посадах.
Якщо уважно проаналізувати цей факт, погадати на кавовій гущі, розкласти карти Таро, створити гороскоп для Овнів на 31 червня 2023 року та постригти бобрів, то можна дійти до цікавої думки:


ЧОМУ!? Чому людина втрачає п’ять років життя на переписування радянських конспектів, а економіка – 10000 людино-годин для навчання професії, яку можна освоїти за три місяці!?
Більшість професій не потребують п’ятирічної освіти. Достатньо засвоїти основи – і йти працювати, навчаючись в процесі. Це той же agile підхід. Результат: людина раніше отримує гроші та реальні знання, економіка – ВВП. 
Я за «освітою» фінансист. За діяльністю – маркетолог та підприємець. Маркетингом почав займатись з ведення пабліку свого проекту. Освоїв SMM, потім перейшов у PR, попрацював маркетологом, навчився вести рекламні кампанії. За два роки отримав цілісне розуміння галузі комунікацій + масу навичок та зв’язків. За два роки на факультеті маркетингу, максимум, про щоб я дізнався це концепт «4P» чи академічне визначення терміну «цільова аудиторія».
Вищесказане не стосується медичних, військових та деяких технічних професій. Всі інші – будь ласка. Почати кар’єру можна в будь-який момент.


4) В українських вишах є два типи викладачів: перманентні лузери або святі меценати.
Співвідношення десь 90/10. Ну не може. Не може викладач думати про самоосвіту, розвиток та педагогіку, якщо в нього зарплата 4000 грн. Оренда квартири в Києві стільки коштує.
Так само не можна розповідати про менеджмент, не маючи і дня досвіду управління процесами чи людьми.

Що я кажу. Замість тисячі cлів, і з якорєм на груді:

                                           «ЩА РАСКАЖУ ВАМ ПРО ЕСЕМЕМ». ДЖЕРЕЛО: GOO.GL/MB902C
Більшість викладачів –  лузери. Це сумно, цього не хочеться визнавати, але так і є. Все життя вони працювали виключно в університетах, відірвані від реального світу, на зарплату в $100 баксів.
Ще є інші. Ті самі святі меценати. Якщо уважно придивитись, то над їх головами можна помітити невеличке сяйво. Вони вміють очищувати воду силою думки, зцілювати хворих та добре роблять свою справу. Це або люди, які організували інше джерело доходу та викладають, бо це їм подобається. Або ті, хто настільки фанатично любить свою справу, що готові змиритись з відсутністю грошей.
На жаль, хороший викладач в університеті – статистична похибка, яка підтверджує правило.

5) Університети відірвані від реальності.
Вони не дають практичних навичок. Теорія та фундаментальні знання важливі, але без практики вони забуваються. Знання є ефективними, якщо вони засвоюються по тому ж agile принципу – циклами «теорія-практика-теорія». Тому п’ять років тотальної «зубрьожки» є безцільною витратою часу та грошей.

  Університет – це не тільки знання. Це ще і…

5 міфів:
Університет – це…
* …зв’язки». Я порахував, яку частку з моїх контактів становлять університетські. Один. Відсоток. І я б не сказав, що ми сильно підтримуємо контакт.
Більша частина студентів йдуть в університет «бо мама сказала», «бо були місця на бюджет», «бо це прістіжна профєсія». Себто, функцію фільтрування та об’єднання він не виконує. Є декілька вишів типу КІМО, Могилянки чи УКУ, де можна отримати зв’язки. Але таких мало і КПД занадто низький (це п’ять років життя!).
Ви знайдете більше корисних контактів на тренінгах, клубах по інтересам та займаючись кар’єрою чи громадською активністю;
* …студентське життя». В мене нормальне «студентське життя» почалось на третьому курсі – тоді я перестав ходити в університет. Завдяки проектам знайомився з цікавими людьми, заробляв гроші, подорожував автостопом, приймав участь у Майдані, співали пісень до світанку і т.д…
Романтика молодості ніяк не пов’язана з університетом. Її тільки ви визначаєте:
* …фундамент і широта поглядів». На третьому курсі фінансового факультету нам викладали ОБЖ. У фільмах Тіма Бертона менше сюрреалізму та абсурду, ніж у цього сумного факту.
Широта поглядів – змінна, яка залежить від світогляду людини, а не освіти, яку вона отримує. Комусь вона сто років не потрібна – така людина плюватиметься, побачивши у розкладі філософію та літературу на факультеті інженерії. І забуде про вивчене відразу після здачі. Інші ж знайдуть цікаву їх інформацію упродовж секунд. Тому забивати людині голову гігабайтами інформації, в надії «що це знадобиться» немає сенсу – кожний піде своїм шляхом;
* …диплом».  Диплом настільки знецінився, що на більшості співбесід за нього й не питають. Свого ні разу не діставав – навіть не знаю де лежить. Та що й казати, якщо навіть Ernst&Young не вважає диплом необхідністю.


Хочете хорошу роботу? Будуйте зв’язки та вдосконалюйте компетенції. Роботодавці вас самі знайдуть.


Поради
Як без вищої освіти знайти хорошу роботу та розвиватись

1. Будуйте мережу контактів. Це відкриває двері у більшість компаній. Найпростіший спосіб знайти потрібні знайомства – відвідувати галузеві заходи.
Ain.uaPlatfor.ma, Dou.ua та BigCityEvent мають вичерпний перелік основних ділових подій. Якщо у вас немає грошей  –  пишіть організаторам з пропозицією допомогти в обмін на можливість відвідати подію. Доречі, бізнес-волонтерства – ще один хороший спосіб отримати контакти та вдосконалити комунікабельність.

2. Працюйте. Відразу йдіть працювати. В МакДональдз. В «Сільпо». Офіціантом. Навіть «чорнова» робота за три місяці дасть вам більше, ніж рік в університеті. Ви навчитесь домовлятись, вести власний бюджет, правильно поводити себе на співбесідах. Саме головне – ви почнете розуміти, як працюють системи. Наприклад, досвід роботи кур’єром дав мені розуміння рітейлу. Це сильно допомогло, коли я згодом мав власний інтернет-магазин.

Працюйте безкоштовно. Якщо ви хочете потрапити в якусь конкретну галузь/компанію – знайдіть контакти власника/HR та запропонуйте свої послуги безоплатно. Ви почнете з дрібниць. Але поступово оволодієте необхідними знаннями та навичками і зможете отримувати гроші за роботу, яка вам подобається.

Все залежить від комунікацій! Якщо у вас є ціль та бажання фігачити заради неї, то ви знайдете «шлях до серця» потрібного роботодавця та доходів. І без диплому)

Подивіться цей уривок з фільму «Спіймай мене, якщо зможеш». Ці три хвилини повністю змінили моє ставлення до комунікацій:

Разом з тим, завжди виділяйте час на розвиток. Він є головним пріоритетом, не дохід. Уникайте трудоголізму –  насправді він неефективний.

3. Вивчіть англійську. Без неї нікуди. Людина без англійської – варвар, перед яким закриті більшість дверей. Можна ходити на курси, можна вивчати самому.

Я вчив сам по системі Замяткіна «Вас невозможно научить иностранному языку». Задоволений, бо курси підходять не кожному.

Контент англійською:

Книги: bookzz.org. Або купуйте на Амазоні.
Фільми/серіали: fs.tomovierill.com
Аудіокниги: rutracker.org

4. Читайте книги. Там захована купа професій та знань. Спеціалізовану літературу ви нагуглите самі, я ж пропоную список книг, які варто прочитати кожній людині:

·         «Никогда не ешьте в одиночку». Дає розуміння важливості контактів та інструменти для побудови мережі.

·         «Важные годы». Чому період з 20 до 30 є найважливішим у житті.

·         «Самый богатый человек в Вавилоне». Коротенька притча, яка змінить ваше ставлення до грошей.

·         «П.Ш.». Молодість – хороший вік для позбавлення від страхів та комплексів. Ця книга допоможе в цьому.

·         «Миллионер без диплома». Чому диплом не важливий у 21 столітті. Десятки історій успіху людей без формальної освіти.

·         «Черный Лебедь»«Антихрупкость». Книги про критичне мислення та нелійнійний розвиток. Читаються важко, але воно того варте.

·         «Чайка по имени Джонатан Ливингстон». Моя улюблена книга. Коротка і глибока. Про цілі, життя та розвиток.

·         «Теряя невинность». Автобіографія Річарда Бренсона. Надихає йти до цілей. Безбашенна.

5. Проходьте курси. Це чудова можливість вивчити основи професії за короткий строк. Потім вмикаємо той самий Agile принцип – і вчимось упродовж кар’єри.

Офлайн курси ви нагуглите самі. Я ж пораджу три платформи для онлайн-курсів. Coursera та edX –  всесвітньо відомі платформи курсів, де ви знайдете курси на будь-який смак від університетів рівня Гарварду чи MIT. Prometheus – українська платформа, яка пропонує адаптовані під наші реалії курси.

Також раджу пройти два курси, які потрібні всім. Learning How to Learn – про принципи ефективної освіти. Наука повсякденного мислення  –  про необхідність та інструменти критичного мислення. Є платформа, яка агрегує всі курси та дозволяє легко знайти потрібні по категоріям.

6. Подорожуйте. Отримайте тонни досвіду та вражень. Для цього не потрібно багато грошей. До того ж, є багато грантових та волонтерських програм для молоді.

7. Ведіть громадську діяльність. Один з кращих способів отримати зв’язки, досвід, кайф та принести користь суспільству.

Варіантів багато  –  їх шукайте самі. Той же блог є видом громадської діяльності. Пораджу AIESEC та Фундація Регіональних Ініціатив  –  це шикарні молодіжні організації.

оригінал тут: Medium

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Наталія Приходько

    Стаття на 98% сміття. Те що наша освіта жах - так, але, наприклад порівнювати бухгалтера після курсів і після фінансового Факультету ВИШУ верх ідіотизму. Якщо вона гарно бере і дає то її бос візьме, але за неї будуть працювати інші, знаємо, зустрічались. ВИШ повинен навчити думати, а викладач -  передати досвід. Яка держава така й освіта, плюс бажання кожного, а стаття в дусі грантоїдів нахєр освіта, бо так сказав дядя, котрий дав грант. Тупими легше рулить, що теперішня ситуація і показує.
  • Іван Грабовський

    Мудра стаття.
  • Локтіонов Ростислав

    Я писав тільки ті, що явно під моїм іменем.

    Анонім reply Локтіонов Ростислав

    А ,що ви так лякаєтесь  . Яка різниця під якими іменами писати головне написати правду  . Вам ,що слава потрібна чи оскар ,чи ,що ?. Все ,що ви написали це все так ,але те ,що пропонуєте це у нас ,як то кажуть ,"Як до Києва рачки" . Я наприклад в тому політесі навчився фільтрувати те що мені потрібно від шлаку . Ви ,що думаєте я вчив всю ту галіматню в інституті від а до я .Ще на перших курсах ще щось пробував ,але після тривалого переписування з дошки в конспект безглузді формули на цілу дошку мені це просто надоїло і я перестав переводити папір на всяку хрень. Поки з інститутів не заберуть шкільний хлам і не осучаснять програму без теорії і формул ,то ніх.... не буде .
  • Локтіонов Ростислав

    Прекрасно, коли ВО не  бізнес, а рушій ВВП, коли люди йдуть саме туди і саме тому, що чітко розуміють, заради чого. Як гірко, коли приблизно на 3-4 курсі універа ти розумієш, що воно не твоє і змінюєш різко життя, погляди, навики, світогляд і посилено працюєш над вивченням іншої галузі, яка дає тобі прибутки і головне, задоволення. Порівняймо з реальних подій: на парах я мало коли міг досидіти до перерви і щоб зовсім не збожеволіти, я виходив на перекур, бо було дуже нецікаво, я не міг себе змусити навіть там знаходитись (викладачі тут ні причому, крім однієї - на її лекціях можна було спати, так однотонно читала, була б подушка), та коли я почав активно вивчати свою професію айтішника, працювати над базами даних, розробляти веб-магазини, налаштовувати обладнання та ремонтувати в тому числі за кордоном. Часом тижнями можу працювати над одним і тим же, поки не доколупаю, не зроблю задумане. Помітно різницю? Низький рівень самосвідомості молоді переважно не дає молодим людям побачити себе і задуматись, як вони збираються жити. Іноді браакує сили волі сказати собі, що діється насправді і покласти цьому край, і заодно зрозуміти, що ти самостійний, що ти дорослий, що ти розумієш ам, а не тобі це навязали, що ти здатний чітко виділити своє від чужого. Я впевнений, що освіта має бути вузькоспеціалізована і націлена на практику, а не виключно вивчення теорії. Як тоді молодь буде знати, як ці знання застосувати, і не тупо використати те, чого навчили, а спробуватти придумати щось самому виходячи з того, чого навчили. Не варто звинувачувати викладачів, в першу чергу продивитися вглиб себе, там більшість пирчин всіх бід. З іншого боку, саме від них залежить, чи буде формуватись зацікавлення до професії і заодно, розуміння, наскільки воно тобі треба. Учітеся, брати мої, думайте, читайте, чужому научайтесь і свого не цурайтесь. Тільки спершу навчіться виділити з усього своє.

    Діонісій reply Локтіонов Ростислав

    Локтіонов Ростислав

    то не Ви писали ті повідомлення раніше, вище за текстом ?

    Анонім reply Діонісій

    ДоДіонісій 26.10.2016 19:22

    Я писав ті коментарі,що вище за текстом

    ,якщо когось так сильно інтересує.

    Локтіонов Ростислав reply Діонісій

    Я писав тільки ті, що явно під моїм іменем. Не бачу резону ховатись

    Діонісій reply Локтіонов Ростислав

    :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up