Партнер рубрики Події

1 360 боржників не поїдуть за кордон, бо… не сплатили аліменти

1 360 боржників не поїдуть за кордон, бо… не сплатили аліменти
Едуард Кольцов прокоментував зміни у законодавстві щодо боржників аліментів
  • 1360 водіїв обмежили в праві керувати авто, поки не сплатять аліменти
  • Боржників тепер можуть притягнути до 240 годин суспільно-корисної роботи. Зароблені гроші підуть дітям.   

 

Понад два мільйони грн аліментів на користь дітей стягнули виконавці з боржників за місяць.

Саме стільки часу діють зміни у Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

А при головному територіальному управлінні юстиції в області утворено штаб по координації, моніторингу і контролю за виконанням підрозділами державної виконавчої служби (ДВС) рішень по сплаті аліментів.

Відео дня

Не можуть сісти за кермо і користуватись зброєю

Впродовж місяця винесли 1 360 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржниками - до повного погашення ними заборгованості, - у праві керувати транспортними засобами. Ще 1 360 не матимуть права користуватись зброєю. А понад 1300 забудуть про полювання.

  • Якщо раніше подання про тимчасову заборону боржнику виїздити за кордон задовольняли суди, то тепер таке право надано державним виконавцям, - зазначив начальник управлінні юстиції  Едуард Кольцов. - І результат не забарився. За місяць винесено 1360 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України. У 2017 році державні виконавці скерували до суду 406 подань, і лише 125 з них були задоволено. Усі ці заходи впливу застосовуються виключно до злісних неплатників аліментів, які мають борги перед дітьми, що сукупно перевищили суму платежів за 6 місяців.

За новим законодавством, впроваджено нові засоби стягнень аліментів.

Зокрема, передбачено нове адміністративне стягнення для неплатника аліментів – «суспільно корисні роботи» ст.31-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП – прим. авт). Так, боржники примусово притягуються до виконання суспільно корисних робіт тривалістю від 120 до 240 год. (ст. 183-1 КУпАП).

  • Суспільно корисні роботи мають на меті зробити оплатним видом адміністративного стягнення, - каже Едуард Кольцов. - Кошти, отримані боржником за виконання таких робіт, будуть спрямовуватися саме на погашення боргу за аліментами. У разі ухилення неплатника від виконання суспільно-корисних робіт, їх встановлений строк може бути замінений адміністративним арештом із розрахунку одна доба арешту – 15 год. невиконаних суспільно корисних робіт, однак такий арешт не може перевищувати 15 діб.

Наклали арешт на майно – знайшов 39 тисяч

62 протоколи про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею (183-1 КУпАП), вже направлено до суду. Один з них уже розглянуто та винесено постанову про притягнення боржника до адміністративної відповідальності.

  • Непоодинокими є випадки, коли після втручання державних виконавців недбайливі батьки швидко знаходили десятки тисяч гривень, які заборгували за довгі місяці та роки, - каже Едуард Кольцов.

Заборгованість перед дитиною жителя Кременецького району на початок лютого цього року становила майже 39 тис. грн. Лише тоді, коли наклали арешт на майно боржника, він у повному обсязі погасив цю заборгованість.

А мешканець Борщівського району, плануючи подорож за кордон, одразу знайшов понад 50 тисяч гривень, які не сплачував своїй дитині понад п’ять років.

  • Також вагомим стимулом впливу на боржників є складення протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 КУпАП, - каже Едуард Кольцов. - Упродовж дії закону державними виконавцями Гусятинського районного відділу підготовлено та направлено до судових органів 15 протоколів відносно боржників - злісних неплатників аліментів. Перший адмінматеріал дав позитивний результат: на початок лютого заборгованість по даному виконавчому документу складала  майже 37 тис грн. Ще до розгляду справи у судовому засіданні  боржником сплачено усю суму заборгованості.

Працює й метод психологічного впливу. Не хочуть на «Дошку ганьби»

Упродовж місяця дії Закону понад 160 стягувачів у виконавчому провадженні про стягнення аліментів подали у відділи державної виконавчої служби письмову заяву про повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку із сплатою аліментів боржниками та відсутністю заборгованості.

Цьому сприяє також застосування так званого «методу психологічного впливу» на боржників: внесення його прізвища до Єдиного реєстру боржників аліментів, який сьогодні загальнодоступний на офіційному сайті Мін’юсту.

  • На початок року в  області відкрито понад  8 тисяч виконавчих проваджень про стягнення заборгованості зі сплати аліментів, - каже Едуард Кольцов. - А  6 лютого на сайті Мінюсту запрацювала «Дошка ганьби» – реєстр боржників зі сплати аліментів.

У найбільш проблемних районах області будуть працювати мобільні групи з ліквідації аліментної заборгованості. Працівники ДВС виїжджатимуть у населені пункти як для надання практичних консультацій населенню, так і для проведення виконавчих дій щодо  стягнення  аліментної заборгованості, наголосив Едуард Кольцов.

Читайте також Чиновник попався на хабарі аж у 1500 грн Начальник відділу виконавчої служби підозрюється в отриманні неправомірної вигоди. Чиновник одержав неправомірну вигоду від місцевого жителя за невчинення дій по виконавчому провадженні, в тому числі щодо дій по обмеженню права його виїзду за кордон з метою тимчасових заробітків.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Герасимчук Ростислав

    Та ви ссуки в вашій бізнесярні виконавчій службі виносите половину арештів незаконно, тому що "губите" документи за відпрацьованою схемою, щоб натягнути на хабар. Я попадав в таку ситуацію і знайомі мої теж. Ви просто свині, що робите бізнес, а звітуєте як переможці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up