Партнер рубрики Події

"На руках - син з інвалідністю": жителька Тернопільщини воює із депутатом за будинок

"На руках - син з інвалідністю": жителька Тернопільщини воює із депутатом за будинок
  • До редакції «20 хвилин» звернулась жителька Збаразького району. Вона розповіла, що будинок, у якому вона проживає вже 20 років разом із сином, який має інвалідність, приватизував сільський депутат і прописатись там вона не може. Через це у неї виникло чимало проблем.
  • Журналіст «20 хвилин» з’ясував, кому насправді належить будинок та які проблеми можуть виникнути у людей без реєстрації місця проживання.

Наталія Бойцун проживає в будинку на вулиці Бічна-Кличківскього у селі Ліски уже 20 років. Однак за цей час вона не може прописатись сама та своїх двох синів.

– Мій покійний чоловік працював на сільськогосподарську спілку «Корчунок»,  –  каже пані Наталя. – Нам дали жити у тій хаті, але ніхто не прописував. Директор спілки, який дав будинок, нас ніколи не виганяв і казав, що не вижене. Ми хотіли отримати документи на хату, прописатися там, бо я не можу вийти на пенсію. Але з реєстрацією в будинку виникли проблеми, бо його оформив на себе депутат сільської ради. Тепер ми не можемо нічого зробити.

Двадцять років без "прописки"

 Як розповіла жінка, вона вже двадцять років проживає у будинку без реєстрації.

Відео дня

- Лише чотири я жила з пропискою, бо їздила до Польщі, і прописка для цього була необхідна, - каже пані Наталя. – Тоді я зареєструвалась у знайомої, а потім виписалась. Через те, що в мене немає прописки – маю купу проблем. На пенсію не зможу нормально вийти. Без прописки я отримуватиму мінімальну пенсію. Все життя працювала, а тепер лишусь з мінімалкою через це. Вже оббиваю всі пороги, але ніхто не може допомогти.

Як розповіла жінка – жодних документів на будинок вона не має. У проблемах з оформленням місця реєстрації звинувачує депутата Романа Шморгая.

- Документи на будинок ми так і не отримали, - запевнила пані Наталія. – Усі документи забрав депутат Роман Шморгай. У мене є дитина з інвалідністю, йому вже 30 років, він живе зі мною. У нього травма тазобедренного суглоба, і він може пересуватись тільки на милицях. Депутат собі привласнив ділянку землі і будинок. Як так можна? Ми вже 20 років тут живемо. Яке право він мав переписати все на себе? Може він все село на себе оформить, бо він депутат?   

Що каже депутат?

Ми звернулися за коментарем до депутата селищної ради Романа Шморгая, якого звинувачує жінка в тому, що він привласнив будинок та ділянку землі поруч. Однак чоловік це спростовує.

- Це неправда, що я приватизував будинок, де вона проживає. У мене поруч є земельна ділянка, яка з 2008 року у власності моєї дружини. Тоді я звертався до Залужанської сільради, щоб мені дали город. Ця ділянка якраз і межує з тим будинком. Але до будинку не маю ніякого відношення. Я неодноразово це пояснював їй, однак вона цього не розуміє.

Як розповів пан Роман – чи не кожна зустріч з жінкою закінчується прокльонами, криками та сварками. У підтвердження він додав відеозаписи. З етичних міркувань ми не публікуємо відеозаписи через погрози та нецензурну лайку протягом всього запису.

– Це вже все мені набридло, я їй пропонував – давайте поїдемо до районного БТІ і поставимо крапку раз і назавжди, що я не маю ніякого відношення до цього будинку, бо він у приватній власності  «Корчунка», – каже Роман Шморгай. – Однак вона не хоче цього робити, і дітей не відпускає. Я маю всі документи на ділянку землі поруч, усі довідки, але вона цього не розуміє. Вона кляне мене, кричить, постійно нецензурні лайки. Я маю відео, як проходять наші зустрічі біля землі, як вона не пропускає мене орати землю і проклинає. Це постійні погрози, що мене і мою сім’ю вона прокляне і поробить мені і що тільки не каже.

Кому належить будинок

Ми звернулися в районне Бюро технічної інвентаризації, щоб дізнатися, кому насправді належить будинок. Там підтвердили, що помешкання за адресою, де проживає жінка, належить не депутату Шморгаю, а сільськогосподарській спілці «Корчунок». Однак сам будинок зареєстровано –  як нежитлове приміщення. Тому навіть у разі, якщо жінку захочуть прописати в будинку – цього зробити не вдасться, бо оселя не рахується житловою.

– За вказаною адресою зареєстровані нежитлові приміщення, які перебувають у власності сільськогосподарської спілки «Корчунок», – пояснив начальник Збаразького районного БТІ Андрій Телев’як.

Що кажуть у сільраді

Ми звернулись і до Залужанської сільської ради. Там давно відомо про цю проблему. Як розповів сільський голова Зіновій Кирилюк, проблема – "у складному характері жінки". Але і доля у неї видалась складною. Тому він розуміє, чому вона так себе поводить.

– Чоловік у неї покінчив з життям, – розповідає пан Зіновій. – Він працював на фермерське господарство «Корчунок». У них були проблеми з житлом, а сім’я була багатодітна. Це фермерське господарство купило хату і дали їм дозвіл туди поселитися. Фермер, який дозволив їм жити в будинку, ніколи не виганяв їх, але і не прописував. Зараз вона живе з двома синами. Вони вже повнолітні.

Через що почались сварки?

– Біля хати є присадибна ділянка та гектар землі, – каже сільський голова. – Вона не може нею користуватися, бо то є приватна власність. Ще у 2008 році ту землю оформила дружина Романа Шморгая. Але Наталя не дає їм ту землю обробляти, постійно скандалить, проклинає. Всі вже в селі знають про ці проблеми. 

Щоб прописатись у будинку – потрібно мати дозвіл фермерського господарства.

– Вона хоче прописатись в будинку, – продовжує пан Зіновій. - Але через ці постійні скандали її не хотіли прописувати там. Ніхто її не виганяв і не виганяє з хати. Якби вона ще не скандалила, то зовсім все по іншому було б. Я не маю повноважень прописати її в будинку, бо це приватна власність. До мене має прийти директор «Корчунка» разом з пані Наталею, щоб зібрати відповідні документи і тільки тоді це можна буде зробити.  

Як підтвердила жінка, її дійсно ніхто не виганяє з будинку. Вона продовжує там жити з синами.

Однак чи допоможуть їй зареєструвати місце проживання? Про це ми дізнаємось згодом. Ми також звернемось за коментарем у спілку "Корчунок", аби запитати, чи можуть там надати цей будинок у власність пані Наталії та її родині. Далі буде. 

 

Коментарі:

"Це замкнуте коло"

Василь Михалюк, юрист:

Варто дослідити, на якій підставі проживає жінка у будинку. Власник має повне право розпоряджатися своїм майном і сам вирішувати, чи прописувати там людей чи ні. До того ж, може бути ситуація, що в тому будинку не можна взагалі нікого прописати, якщо цільове призначення споруди – не житлове приміщення. Тут є дуже багато нюансів. Потрібно дослідити, чи в порядку всі документи на приміщення. Це не така легка процедура, тим більше, якщо будинок у власності юридичної особи. Але якщо людина не має місця реєстрації - виникне дуже багато проблем. Оформити пенсію буде проблематично, оскільки вона оформляється і отримується за місцем реєстрації. Також оформлення чи здійснення будь якої операції, яка вимагає копію паспорта, також буде проблемною, адже у паспорті немає штампу про реєстрацію. Це «замкнуте коло». Звичайно, є різні вирішення цього питання – і звернення до соціальних служб, і оформлення місця реєстрації у даному приміщенні, якщо буде згода власника і необхідні документи, і звернення до своєї ОТГ про допомогу з житлом.

 

"Місце реєстрації чи його відсутність не впливає на розмір пенсії"

Віталій Вітів, юрист:

- Відповідно до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження. Але фактично, якщо немає місця реєстрації, людина має більше проблем. Відсутність місця реєстрації не може вплинути на розмір пенсії. Мінімальну пенсію отримують ті, хто не мають стажу роботи, тобто не працювали офіційно. Якщо людина не має постійного місця реєстрації – потрібно може вказати місце фактичного проживання. Однак жодним чином це не може вплинути ні на можливість оформлення пенсії, ні на її розмір.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Вівчар

    Нехай жінка і скандалістка,але Ви не даєте іі відчути себе людиною Стид голові сільради--вже давно міг вирішити це питання І не кажіть що Ви чесний і порядний Чомусь ділянку поруч приватизувала жінка депутатаМогли за стільки років і бідному допомогти Але бачу ,що у Вас і депутати таки ж чесні і порядні А свій свому око не вибере Але , думаю ,Господь допоможе і Голові сільради , і депутату  ,і власнику-керівнику підприємства,якому ця хатина зовсім не потрібна--просто пішло на принціп                  
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up