Аптечки на атракціонах та зимових розвагах у Тернополі. Міф чи реальність?

Аптечки на атракціонах та зимових розвагах у Тернополі. Міф чи реальність?

Взимку у Тернополі є кілька місць, де можна покататися на тюбах, коньках чи лижах. Але чи є там аптечки та вогнегасники, хто надасть першу меддопомогу, якщо щось трапиться та хто відповідальний за безпеку дізнавалися журналісти "20 хвилин"

У грудні 2018-ого 14-річна Аня впала на ковзанці. Тоді мама дівчинки розповідала журналістам “RIA плюс”, що дитина втратила свідомість. І поки чекали на “швидку”, то жінка просила у працівників ковзанки нашатирний спирт. Але аптечки не було.

На таких розвагах, як і на атракціонах, аптечка та вогнегасник мають бути обов’язково. Чи є ці речі у Savich Park, ковзанці на Театральному майдані та гірці для катання на сноутюбах на “Єлісях”  і чи зможуть вам надати в разі потреби першу медичну допомогу дізнавалися журналісти.

Першу меддопомогу надасть інструктор

У травмпункті, що на вулиці Шпитальній, повідомили, що за цю зиму, на щастя, не було жодного випадку травмування тернополян на атракціонах.

Відео дня

- Я навіть не пригадаю, щоб у попередні роки хтось травмувався, - коментує головний лікар Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський.

А от у травмпункті в обласній дитячій лікарні, що на Сахарова впродовж цієї зими був один випадок травмування дитини на зимових атракціонах.

- Одна дитина отримала травми у Savich Park, - зазначає завідуючий ортопедично-травматологічного відділення дитячої обласної лікарні Анатолій Корицький.

Savich Park на схилах вул. Тарнавського працює уже кілька років. Там можна покататися на лижах, сноубордах, санках та тюбах. Є на місці і аптечка, і вогнегасник. Він прилаштований до підйомника. Медика на місці немає, але як каже директор комплексу Віталій Кирилов, він і непередбачений законодавство. Є інструктори, які проходять спеціальні курси та домедичну підготовку.

- Мінімум одна така людина на місці завжди є, - каже Віталій. - Щодо медика. Він має бути на місці, коли проходять змагання. Зазвичай у нас змагання проводить ДЮСШ “Екстрім” і вони самостійно організовують медика. Ще є такий момент, що ми розташовані у місті і до нас “швидка”, в разі потреби, доїжджає за той самий час, як і до будь-якого будинку. Якби ми були за межами населеного пункту, то так, на місці мав би бути медичний працівник.

Одна аптечка на ковзанку і атракціон

На ковзанці, яку облаштували на Театралці, після випадку із дівчинкою, яка впала, аптечку купили. Медикаменти у великому поліетиленовому пакеті. Працівник ковзанки з нього дістав нашкірний розчин, який використовують при забитті, вивихах, розтягненнях сухожиль, болі у м’язах. Але сам працівник не знав що це, сказав, що він не медик, медика на місці немає. Але надати першу медичну допомогу, наприклад, зупинити кров, - може. Далі з пакета він дістав 3 флакони перекису водню розчин, спрей, який використовують для лікування болю при травмах суглобів. Ще у аптечці є два флакони йоду, два аміаку та чотири “зеленки”. Бинти, вата, оглядові рукавички та пластирі. Вогнегасник теж є.

Працівники ковзанки кажуть, що за час роботи ковзанки цієї зими було кілька випадків, коли відвідувачі травмувалися, але серйозних травм не було.

- Першу медичну допомогу я можу надати сам, проходив спеціальні курси, - каже адміністратор ковзанки Михайло. - Якщо потрібна більш кваліфікована, то ми відразу викликаємо “швидку”. Постійного медика на ковзанці непотрібно, адже отримати серйозні травми на ній неможливо. Максимум - перелом руки, тоді викликали б “швидку”. І то в нас не було таких випадків.

Зараз на ковзанці уже менше відвідувачів. Як каже Михайло, працюватиме розвага до 17 лютого. Відразу біля із ковзанки працює атракціон “Лавка”, це дещо інший вид розваг, ніж ковзанка чи сноутюби, але не менш небезпечний. Спершу працівники казали, він уже не працює, його будуть демонтовувати. Але згодом зізналися, що атракціон все таки ще працює. Як з’ясувалося аптечки на атракціоні немає. Точніше вони користуються тією, що є на ковзанці. Під час підготовки матеріалу в редакцію звернулася тернополянка пані Ірина, яка каталася якраз на цьому атракціоні. Жінка розповіла, що після нього на її руках були величезні синці.

 - На тих металевих трубах, які опускаються перед вами і за які потрібно триматися не було жодної тканини, - каже жінка. - На швидкості там дуже сильне тертя, потім всі руки у синцях. Взагалі складалось враження, що в будь-який момент вилетиш звідти, бо немає жодних фіксуючих ременів безпеки.

Аптечка...зникла

Ще одна розвага - гірки для спуску на сноутюбах в парку Шевченка. Її на Єлісях встановили вперше. Журналісти “RIA плюс” уже каталися на ній. Задля безпеки гірку обгородили, а на місці зупинки встановлені тюки з сіном. Саме в них в більшості випадків врізаються люди, коли з’їжджають з гірки. Є велика ймовірність, що ви вилетите із тюбу і можете вдаритися. Хоча працівники прокату тюбів кажуть, що ще ніхто не травмувався. А дітей пускають лише на меншу гірку і в присутності батьків.

Журналістам 29 січня працівники прокату тюбів показати аптечку та вогнегасник не змогли, бо цих речей просто не було. Проте один із працівників мав при собі особисту аптечку і зазначив, якби була потреба, то надав би першу медичну допомогу.

Встановлювали ковзанку і гірку для катання на сноутюбах з ініціативи КП "Туристично-інформаційний центр Тернополя". Директор “ТІЦу” Тарас Ковальчук каже, що у ковзанки львівські власники, а тюби належать підприємцю. З ними підписані угоди.

- Ковзанка і тюби - це не атракціони згідно із чинним законодавством, - пояснює Тарас Ковальчук. - Бо на атракціони треба брати дозвіл від “Держгірпромнагляду”, мати паспорт об’єкта. Напркилад, компанія, яка ставить у нас атракціони із Закарпаття, вони подають усі необхідні документи. На ковзанці і тюбах продають не катання на атракціоні. Наприклад, на ковзанці продають вхідний квиток, або оренду ковзанів. На атракціонах є спеціальні люди з допуском, які відповідають за безпеку посадки-висадки людей, обслуговування. А в нас, на ковзанці, такі працівники не передбачені. У нас просто найманий персонал, який проходить стажування, туди входить і домедична підготовка.

Директор “ТІЦу” каже, що на усі їхні локації завжди дають базові аптечки. Тому був впевнений, що вони є і на ковзанці, і на тюбах. Але, коли почув від журналістів, що у прокаті тюбів немає цих речей, то здивувався і сказав, що з’ясує куди вони поділися та купить нові.

Не можуть перевіряти без скарг

В управління Держгірпромнагляду в Тернопільській області нам повідомили, що усю відповідальність за безпеку на зимових атракціонах несе їх власник.

- Ми їх не перевіряли, бо згідно з законодавством у нас немає підстав для проведення перевірок, - розповідає перший заступник начальника управління Володимир Гузенков. - Зараз ввели нові правила, і тепер ці організації, які встановлюють атракціони, повинні самостійно нам подати декларацію відповідності щодо їхньої матеріально-технічної бази згідно з вимогами законодавства. Ми реєструємо те, що є такі атракціони підвищеної небезпеки, немає різниці чи стаціонарні, чи пересувні, чи мобільні. Але повністю відповідальність за безпеку несе власник атракціонів.

Відповідно він має проводити щорічний техогляд в експертно-технічному центрі щодо технічного стану атракціонів, зазначають у Держгірпромнагляді. А проводити перевірки, як каже пан Гузенков, управління може лише тоді, коли до них хтось звернеться із скаргою на об’єкт, зазначивши, що він представляє загрозу життю людини. Поки що жодних скарг на атракціони у Тернополі до них не надходило. Контактний номер в управління Держгірпромнагляду - 25-45-09.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up