Бережіть собак — укус кліща може їх вбити

Бережіть собак — укус кліща може їх вбити
  • З настанням тепла собакам загрожує небезпечна хвороба піроплазмоз, яка  передається через укус кліща.
  • У Тернополі собаки масово хворіють на цю недугу, є й смертельні випадки.

Нещодавно кліщ вкусив п’ятимісячне цуценя тернополянки Лілії Берези. Жінка каже, що тваринка мало не вмерла, ледве її врятували.

- Після прогулянки донька побачила на шиї собачки гульку – це був кліщ. Тваринка стала млявою, у неї піднялася температура. Томі відмовився їсти і просто лежав, жалібно дивлячись, - каже пані Лілія. – Добре, що ми вчасно все помітили і одразу звернулися до ветеринара, а то не знаю, що було б.

Лікар витягнула кліща, призначила ліки і вже наступного дня собачці полегшало.

Відео дня

 - Він дуже активний, постійно бігає, грається, стрибає, а тут раптом впав знесилений, - каже жінка. - Ми дуже злякалися. Ми не досвідчені собаководи, адже тваринка у нас лише декілька місяців, тому цікавить, як вберегти собачку від наступних укусів кліща, чи є якась вакцина, яка захистить від інфекції.

Укуси кліщів небезпечні тим, що можуть викликати таке захворювання як піроплазмоз. Нещодавно на цю хворобу перехворів песик Девіс тернополянки Оксани Ільницької.

 - Були у ветеринара - виявили піроплазмоз, - зазначила у Фейсбуці Оксана Ільницька. - Сказав, що буде як новенький, лише самий початок хвороби. Якби запустили, то було б важко. Зараз малюк поправився, ганяє по хаті, їсть та грається.

Недавно від піроплазмозу помер пес тернополянина Володимира Горона - відомий пес-мандрівник Джамбо.  Порода - аляскинський маламут.

 

Ветеринари радять ретельно обстежувати улюбленців після прогулянки, щоб не запустити хворобу.

Щоб кліщі не чіплялись радять профілактично прокапати собаку спеціальними препаратами в ветклініці.

- Така профілактика раз в місяць обійдеться близько 150 грн,  а якщо вже лікуватись від піроплазмозу - обійдеться в 4 рази дорожче, - каже ветеринар Іван Скіра. - Кліща можна зняти самостійно, але чи був він заражений піроплазмозом стане видно за 2-3 дня. Це втрата апетиту, підвищення температури навіть до 41 градусу. Через 4-5 днів стає брудно-кривавою сеча. За 2-3 тижні після укусу з’являється жовтуватість шкіри, і тоді вилікувати собаку значно складніше. Бувають і летальні випадки, якщо вчасно не звернутися до лікаря.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • roman

    влада бореться з кліщем забудовою парків.
  • Діонісій

    людей треба берегти, а не собак, хоч, зара люди, що собаки, дезинфекцію проведіть в парках і у відпочивальних зонах.
  • Банкір Емма

    Хочу попросити 20хвилин про допомогу...щоб Тернопільська влада построїла собачі майданчики щоб було де вигулювати собак.  Бо постійно поліція тикає закон про не правильне вигулювання ....а по закону на кожному мікрорайоні має бути майданчик...хто стикався з таким давайте обєднаємся і добємся справедливості...в тому числі прошу і вас редакцію "РІА+"

    Кактус reply Банкір Емма

    в парку нацвідродження після реконструкції планують зробити, ще й тренувати їх там можна буде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up