Бояться провокацій! Бути чи не бути російським гуртам на фестивалі «Файне місто» у Тернополі?

Бояться провокацій! Бути чи не бути російським гуртам на фестивалі «Файне місто» у Тернополі?

Останні кілька тижнів в соціальних мережах точаться дискусії через виступ чотирьох російських гуртів на музичному фестивалі «Файне місто». Одні вважають, що виконавці з країни–агресора не повинні виступати в Україні, а інші ж не бачать нічого поганого в цьому, адже ці гурти не висловлювали антиукраїнської позиції. Навпаки – вони критикують російську владу та їх дії щодо України.

У зв’язку зі зверненням ветеранських організацій міста, 22 липня скликали позачергове засідання спеціальної комісії облради. Що вирішили? Чи бути російським гуртам на фестивалі?

Що відомо

Розпочнеться один з наймасштабніших фестивалів у середу, 28 липня. Наразі ще триває підготовка. 

Спеціальне засідання за участі представників облради, активістів та правоохоронних структур відбулося у четвер, 22 липня. 

Відео дня

Як розповідають активісти – вони не виступають проти самого фестивалю і не мають на меті зірвати його проведення, адже це «родзинка» міста. Однак ветерани кажуть – виступи гуртів з Росії не можна допускати, адже тоді у пропагандистських ЗМІ Російської Федерації буде чимало приводів використати це на свою користь.

– Наша позиція на рахунок гуртів – це неприпустимо. Ми програємо інформаційну війну. Це готується «картинка», яка буде висвітлена в засобах масової інформації Росії, що молодь танцює під російські гурти. Це буде показано так, що ніякої війни немає, все нормально, а є лише маленька групка людей, яким щось не подобається, – каже учасник бойових дій Роман Павлишин. – Ми вважаємо, що на момент війни, поки окупований Крим, поки триває війна на сході України, російські гурти не можуть виступати на території нашої держави.

Бояться провокацій

Громадські активісти застерігають, що якщо виступи російських гуртів відбудуться –  можуть трапитися провокації, бійки з боку окремих осіб. Тому аби цього не допустити – закликають органи влади та самих організаторів відмовитися від виступів цих учасників.

Про можливі провокації попереджають  в обласній національній поліції. 

– Надійшла інформація, що є безпекова загроза через приїзд російських гуртів, – розповів начальник обласної поліції Олександр Богомол. – Я надав два розпорядження оперативному блоку, щоб розібратися в ризиках та безпековому середовищі фестивалю. 21 липня з оперативного блоку ми отримали інформацію про ймовірні провокації з боку окремих людей, які хочуть використати цю конфліктну ситуацію. Я повідомив про це обласного прокурора та обласне управління Служби безпеки України про можливі загрози. Однак лише центральний апарат СБУ може дати рішення про заборону в’їзду цим гуртам на територію України. 

Як розповів Олександр Богомол наразі жоден з 21-го учасника цих гуртів ще не перетнув кордон України. До того часу питання можна врегулювати. 

– Якщо щось станеться з громадянином Російської Федерації на території України – для злочинного російського режиму це буде гарна підстава, щоб зробити провокації, які ми не зможемо контролювати. Поліція готова до діалогу і сподіваємося, що вдасться не допустити тих ризиків, які можуть виникнути у зв’язку з приїздом російських виконавців, – каже пан Богомол. 

Заборони на в’їзд немає

Фактично, жоден з представників гуртів, які мають виступити на «Файному місті», немає заборони на в’їзд до України. Про це заявив начальник обласного управління СБУ. 

– Організатори фестивалю дійсно зверталися до центрального апарату СБУ на ім’я Івана Баканова, щоб отримати дозвіл на перебування зазначених громадян на території України, – каже начальник Управління СБУ в Тернопільській області Юрій Борейчук. – Усім виконавцям було надано цей дозвіл щодо 21 особи. Є декілька шляхів вирішення ситуації, щоб ці гурти не виступали на фестивалі. Перший – заборона СБУ на в’їзд до України цим громадянам. Другий – це відмова організаторів в участі цих гуртів на фестивалі. Я буду звертатися до центрального апарату, що виникли такі умови і загрози. Говоритиму з керівництвом Служби безпеки України, щоб винесли постанову на заборону перетину кордону цим виконавцям.       

– Всі зусилля правоохоронців спрямовані на те, що не допустити в’їзду цих музикантів на територію України, – розповів керівник обласної прокуратури Андрій Миколайчук. – Ніхто не ставить задачу зірвати фестиваль. Він має відбутися, тим паче, він проходить вже не один рік. Але він повинен пройти без російських виконавців, щоб уникнути ризиків. Тому ми повинні спонукати організаторів до цього. Безумовно, правоохоронні органи будуть над цим працювати в рамках чинного законодавства. Я вважаю, що нам це вдасться реалізувати. 

Також Андрій Миколайчук під час свого виступу наголосив – він сам провів три роки в зоні бойових дій, і учасників АТО та ООС на Тернопільщині ніхто провокаторами називати не може.

Звернулися до організаторів

Представники обласної ради та правоохоронних органів закликали організаторів відмовитися від виступів російських гуртів, щоб не допустити провокацій та не створювати конфліктних ситуацій у суспільстві. На жаль, ніхто з організаторів на засідання не прийшов. 

У ході засідання члени комісії вирішили рекомендувати організаторам відмовитися від участі гуртів з Російської Федерації. Також звернулися до правоохоронних органів з приводу вжиття всіх необхідних заходів, аби не допустити можливих провокацій та безпорядків. 

Тож виступи чотирьох гуртів залишаються під питанням – все у руках організаторів. Наразі заборони на їх виступ на «Файному місті» немає. 

Яка позиція організаторів?

Організатори музичного фестивалю ж наголошують, що всі учасники Організатори фестивалю запевняють читачів «20 хвилин»  – російські виконавці підтримують Україну. Вони критикують російську владу, анексію Криму та розв’язану війну на Сході. Як запевнив співзасновник фестивалю Володимир Пасяка, жоден з виконавців не висловлювався негативно про Україну, і жоден з них немає заборони на в’їзд та виступи до країни. 

– Ми відслідковуємо позицію всіх російських виконавців, які до нас їдуть, – каже співзасновник фестивалю. – Якщо це позиція така, як у деяких виконавців, які регулярно їдуть в Крим, ЛДНР, чи негативно висловлюються про Україну, то, безумовно, такі ніколи не потраплять на наш фестиваль. Але є і опозиційні виконавці, які критикують російську владу і її позицію, які засуджують військову агресію росіян на нашій території. Безумовно, таких виконавців ми раді бачити у нас, тим паче ми з ними спілкуємося, деякі вже побували на фестивалі. Ми знаємо, кого запрошуємо і яка позиція у виконавців. 

Серед пісень російських виконавців є і такі, де вони критикують російські реалії.

– Ці артисти підтримують Україну та засуджують дії російської влади, – продовжує Володимир Пасяка. – Вони засуджують окупацію Криму, військові дії на Донбасі. До прикладу, гурт Wildways у своїй пісні Put In просто «рознесли» все те, що відбувається в Росії та не побоялись жорсткої критики.  За це їх можна поважати.

Ба більше, організатори ще на початку липня самостійно зверталися до СБУ з проханням повідомити інформацію про наявність або відсутність законних підстав для недопущення громадянина РФ до участі у фестивалі.

– Якщо в СБУ будуть претензії до гурту чи окремого виконавця – це є безумовною підставою відмови йому в участі у фестивалі, –  кажуть організатори. 

Тож якщо СБУ заборонить виконавцям в’їзд до країни – вони не зможуть взяти участь у фестивалі.

Що відомо про виконавців? 

Загалом на музичному фестивалі мають виступити чотири російські гурти: ANACONDAZ, «Порнофильмы», Louna та Wildways. 

Гурту ANACONDAZ ще у 2017 році заборонили в’їзд на територію України за виступи в окупованому Криму у 2015 році хоча спершу виконавців на столичний фестиваль пропустили. Заборона діяла 3 роки. Незважаючи на це, гурт виступав на столичному фестивалі у 2017 році та ще у кількох містах України – Харкові, Одесі, Дніпрі та Полтаві. Про це повідомляли Крим.Реалії

Ось як ситуацію коментував спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян:

– Що стосується учасників гурту ANACONDAZ, то в час перетину кордону на виліт з України, на підставі додаткової інформації з ними проведено бесіди і прийнято рішення про заборону в’їзду в Україну терміном на три роки, – каже він.

Гурт «Порнофильмы» неодноразово був на фестивалі «Файне місто». Виконавці часто виступали і в інших містах України. У своєму репертуарі вони мають кілька пісень, де критикують російську владу. 

Ось що лідер гурту Володимир Котляров розповідав корисподнентам про своє ставлення до України:

 – Україна нас надихає. Тут дуже гарні місця. Але саме кльове – це люди, які завжди добрі, відкриті та енергічні. І від них я постійно надихаюся. Хочеться сюди повертатися знову і знову. І кожна поїздка приносить нам щось новее, – розповідав лідер гурту кориспонденту Odessa.Online у 2018 році.

У своєму інтерв’ю російському ютуберу Юрію Дудю лідер гурту сказав, що він та група «проти демонізації України, яку проводять в Росії».

Гурт Launa також критикують на російських інформаційних ресурсах через те, що вони не підтримують «ополчєнцов» та заблокували українофобний ролик «Не надо злить русского медведя» та канал, який використав їх пісню. Називають виконавців «гнилими», через їх позицію.

Автор проросійського ролика пише – гурт проти Росії і ненавидить ополченців.

Не подобається росіянам і те, що гурт виступав на опозиційному марші, гастролював в США та Україні і не підтримує позиції російської влади.

Гурт Wildways в репертуарі має пісню Put in про російського президента Путіна. В цій пісні його жорстко критикують, як і все, що відбувається в РФ. Гурт часто виступає в Україні. Під час виступу в Києві 9 липня, виконавці потролили російського президента. Виконавши пісню Put in, вокаліст вигуктув «Боже, храни царя!». Глядачі у відповідь почали вигукувати відому лайливу кричалку про Путіна – повідомляє УНІАН.

До слова, у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до України, виконавців, які виступатимуть на фестивалі, немає.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Mykhailo Tvardyi

    Такі питання в наш час не повинні ставитись. Звичайно ні.
  • Світлана Василюк

    Ні, не бути.
  • David Starr

    Спеціально для вузьколобих: не всі росіяни нам вороги. Якщо це дійсно опозиційні гурти - у чому проблема?
  • Михайло Карчевський

    Російські гурти нехай виступають у раші, вона велика, нам вони не потрібні, своїх талантів хватає.

keyboard_arrow_up