Чому на території Бучацького району з’явилась африканська чума свиней, фахівці не знають. Адже домогосподарство, де стався випадок, розташоване під лісом. Відтак припускають, що збудник хвороби могли принести або заготівельники, які скуповують поросят, або собака із лісу приніс кістку зараженого дикого кабана.
Загалом, про причини потрапляння африканської чуми у господарство в Бучацькому районі можна тільки здогадуватись, кажуть фахівці. Сам випадок зафіксували у районі ще у жовтні. З того часу за кількома селами району наглядають ветеринари.
- В нас є неблагополучний пункт в Бучацькому районі - село Бариш. Пункт відкритий, блокпост виставлений, дороги перекопані, - каже пеший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Богоніс. – Маємо сорок днів, щоб ліквідувати вогнище спалаху шляхом вилучення і спалення тварин. Вогнище – це двір: тут одна свиня загинула, а іншу умертвили, трупи спалили. Населений пункт оголосили захисною зоною. І поки у ньому не будуть ліквідовані усі свині, доти не зможемо зняти карантину.
Як африканська чума потрапила у господарство під лісом, остаточної версії, за словами пана Богоноса, нема. Однак, що тварина загинула саме від цієї хвороби – це точно, є підтвердження з Києва.
- Ми оголосили господарство вогнищем інфекції, а населений пункт захисною смугою, - додає пан Богоніс. - Із селами в 10-колометровій зоні нагляду працюють фахівці із служби ветмедицини, проводять опис тварин, стежать за тваринами. В Збаражі, де свого часу ми також оголошували карантин, була інша ситуація. Бо джерелом інфекції там було оголошено кілька вулиць, а тут – один двір. Тому в 3-кілометровій зоні господарі, під контролем спеціалістів ветмедицини, можуть різати свиней та переробляти їх на тушонки.
І поки в цій зоні, за словами фахівця, будуть живі тварини, доти з неї не зможуть зняти карантинні обмеження. На сьогодні тут залишається ще 90 поросят. Мешканці села повідомлені під розписку, знають, що тварин не повинно залишитись. Якщо люди відмовляться, протиепізоотична комісія може прийняти рішення про вилучення свиней.
- Там працюють лікарі, і на блокпості є фахівці, і всім людям роздані контактні телефони, - каже Володимир Богоніс. – Люди повідомлені, що повинні звернутись до фахівців і під їхнім контролем, після огляду, після отримання дозволу на використання в харчових цілях шляхом проварювання, пустити тварину під ніж. Морозити таке сало і м’ясо не можна, у ньому африканська чума може зберігатись протягом шести місяців.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Діонісій