Відсутні маски та дезінфектори: чому штрафують тернопільських підприємців і що вони про це кажуть

Відсутні маски та дезінфектори: чому штрафують тернопільських підприємців і що вони про це кажуть
  • Щоб запобігти поширенню інфекції в громадських місцях, магазинах та закладах громадського харчування, у місті працюють спеціальні робочі групи.
  • Чи дотримуються підприємці вимог, що кажуть про такі перевірки та що робити, якщо ви стали свідком порушення, читайте у матеріалі.

У місті за дотриманням карантинних норм стежать спеціальні робочі групи з представників поліції, муніципальних інспекторів, Держпродспоживслужби, працівників відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів міської ради тощо.

На одній із інспекцій побували і журналісти «20 хвилин».  

Ми зайшли в один з нових закладів громадського харчування, який відкрився кілька днів тому. Хоча на вході відвідувачів зустрічають працівники ресторану в масках, рукавичках та з безконтактним термометром. А вхід дозволений лише в масках.

Відео дня

- Нам показали журнал температурного скринінгу, на вході є дезінфектори, як проводять регулярні прибирання, - каже головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Марія Дручковська. - Ми побачили, що тут використовують як одноразовий, так і багаторазовий посуд який миють під дією високих температур. Стосовно порушень, які ми побачили, ми надамо рекомендації керівнику закладу. Необхідно налагодити утилізацію використаних засобів захисту, у вбиральнях ми не побачили антисептиків, також у закладі не має інформаційного стенду про попередження поширення коронавірусу. З порушення передбачені штрафи.

Власник, який під час перевірки увесь час був присутній, пояснив, що заклад лише нещодавно відкрився, тому ще не вдалося налагодити деякі моменти. Їх пообіцяли виправити.

- Ми звертали увагу, як роблять інші ресторани, але щось та і впускається, - розповідає власник закладу «П’янка мушля» Андрій Кабаков. – Як на мене, ці недоліки не є критичними, ми їх виправимо, і все буде належним чином.   

Ще один заклад, який відвідали, - дитячо-розважальний центр «Країна мрій» на вулиці 15 квітня.

Тут функціонує дитяча кімната з атракціонами, а це – категорично заборонено у період карантину.

Щодо інших порушень, то фахівці зафіксували, що в закладі недостатня кількість засобів індивідуального захисту для працівників та недостатньо дезінфекційних засобів. Зокрема, їх немає у санвузлах.Окрім цього, неналежним чином ведуть журнали обліку проведення дезінфекцій робіт. Через порушення санітарних норм в закладі спеціалісти склали протокол.

- Нам вказали на деякі неточності, є, тому протягом дня ми будемо намагатися їх вирішити, - розповідає адміністратор дитячо-розважального центру Іван. – Дезінфектори маємо в семи точках закладу. Щодо відсутності дезінфектора у санвузлі, ми поставили його неподалік, оскільки так зручніше, але оскільки є таке зауваження – ми його переставимо. В умовах карантину нам потрібно старатися більше, щоб діти були в безпеці, тому такі перевірки потрібні.

Стосовно закриття дитячої ігрової зони – її пообіцяли закрити в тому випадку, якщо до закладу надійде офіційна постанова. Як пояснюють працівники Держпродспоживслужби, закрити її самостійно вони не мають повноважень. Це може зробити лише за рішенням суду. Також такі повноваження мають правоохоронці.

Побували і в супермаркеті «Сільпо» на вулиці М. Кривоноса. Спеціалісти зауважили такі порушення, як: відсутність та неналежне використання масок, відсутність інформації на корзинах і візках щодо того, чи вони продезінфіковані. Через порушення склали адмінпротокол.

- Ми маємо інформаційні стенди про профілактику та запобігання поширення коронавірусу, у людних місцях у нас є розмітка про дотримання дистанцію, про дотримання карантинних заходів нагадують, як продавці на касах, так і охоронці, - каже заступниця керуючого магазину Людмила Чоловська. – Корзини для покупок ми дезінфікуємо. Кожні дві години проводимо прибирання. Ми маємо графік прибирання.

Як пояснює Марія Дручковська, за кожне порушення передбачений штраф від 102 до 425 гривень. Однак кожен протокол та розмір штрафу затверджують не самі інспектори, а керівництво Держпродспоживслужби. Протоколи розглядають щовівторка. Тому остаточні суми штрафів можна буде дізнатися 21 липня.

Увсі тернополяни можуть повідомляти їх про порушення норм карантину.

- Тернополяни можуть повідомити про порушення у різних закладах через наші соціальні мережі, електронну пошту чи по телефону, - пояснює прес-секретар Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області Наталя Гресько.

Також ви можете повідомляти про порушення муніципальну інспекцію, працівників відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів міської ради, телефонувати на гарячу лінію міської ради або ж на лінію «102».

А ви часто помічаєте порушення карантинних норм? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Лю Си

    Підіть подивіться, як знущаються над пенсіонерами у громадській приймальні на Майдані Волі, 3. В середину приміщення не пускають, на прийом відкрите лише зовнішнє віконце у коридорчику 1.5 х 1.5 метра, і в тому коридорчику сидять і стоять без масок по 10, а то й більше стомлених людей, які по кілька днів не можуть дочекатися своєї черги. А ще й на вулиці натовп пенсіонерів, які очікують прийому по 4-5 годин, бо те зовнішнє віконце частіше зачинене, ніж відчинене. Отам коронавірус аж кишить!!! І нікому до цього немає діла.
  • Роман

    Мені здається, що з боку муніципаальних інспекторів можуть бути зьовживання, що для одних дозволено, для інших може бути грубим порушенням, для прикладу Заставний встановив генделики на прїжджії частині в центрі міста, ми навіть про таке не можемо мріяти, нас просто острафують і усе на тому закінчиться, а Заставному "депутати дозволили"
  • ID 19

    Скоро будете на колінах повзати, і бити поклони святому барановірусу, бо ж як відомо він літає в метрі над землею, ходити в повний ріст заборонено!

    Max reply ID 19

    тебе я бачу він вже вразив
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up