Чи комфортні, а головне – безпечні? Склали рейтинг дитячих майданчиків у парках Тернополя

Чи комфортні, а головне – безпечні? Склали рейтинг дитячих майданчиків у парках Тернополя

У місцевих парках є чимало майданчиків для дітей різного віку. Однак чи всі вони доступні, зручні та безпечні? Ми порівняли їх за кількома критеріями. Дивіться, що з цього вийшло.

Журналісти «20 хвилин» побували в парках: ім. Тараса Шевченка, «Топільче» та «Нацвідродження». Ми зважали на різноманіття атракціонів, їх стан та безпеку. Порівняли і покриття майданчиків – чи не може дитина там травмуватися. Дуже корисна інформація для батьків і тих, хто готується ними стати.

Як розповів директор КП «Об’єднання парків культури і відпочинку» Тернополя Микола Лесів, на жаль, у багатьох людей немає культури та розуміння, для кого потрібні дитячі майданчики. Часто вони потерпають від вандалів. Так найсучасніший інклюзивний майданчик для діток з інвалідністю, ванадали понищили ще до відкриття вночі. 

– В парку Нацвідродження ми облаштовували дитячий майданчик для дітей з обмеженими можливостями, – розповідає Микола Лесів. – Ми встановили гойдалку і наступного дня під час перевірки я побачив, що її зламали вандали. Це обладнання ми чекали більш ніж пів року. Єдиний завод, який виготовляє спеціальні елементи дитячих майданчиків для дітей з особливими потребами, є в Одесі. Не встигли ми ще закінчити облаштування майданчика, як його вже понищили. У людей, які це зробили, взагалі немає ніякої совісті.

Відео дня

Тож ми вирушили місцевими парками...

Дядя Стьопа

У парку Шевченка є три дитячих майданчика. Найбільший – біля «Дяді Стьопи». Його кілька разів реконструювали. Раніше там були ще радянські гірки та гойдалки. З тих часів повністю замінили всі елементи майданчика. Лишився лише Дядя Стьопа. 

Тут є кілька різних локацій – дитячий дерев’яний комплекс з гірками та гойдалками, пагорби з містками та драбинами, канатна лазанка та локація з різними гойдалками та каруселями. 

Зламаних атракціонів не побачили. Всі вони працюють. Канати на лазанці нові – їх нещодавно замінили. На майданчику було чимало дітей. 

Одна з переваг майданчика – інклюзивні гойдалки та каруселі. На них можуть гратися навіть діти на інвалідних візках. Таких у місті мало. 

Щодо безпеки – на майданчику є чотири різні покриття. Частина майданчика, де розташована лазанка та гойдалки, вкрита піском, перемішаним з дрібними камінцями. Доріжки – з бруківки. Є ділянка з безпечного гумового покриття. Воно м’яке. «Пагорби» покриті штучною травою. 

Також є чимало лавок для батьків, які можуть наглядати за дітьми. 

«Рошен»

Неподалік є ще один майданчик. Його багато тернополян знають як «Рошен» – подарунок місту від кондитерської фабрики. Ігровим елементам на ньому вже понад 10 років. Там граються батьки переважно з меншими дітьми – до 10 років. Є гойдалки, пісочниця з чистим піском, хоча його мало, великий ігровий комплекс. Останній кілька разів фарбували, у деяких місцях помітна облущена фарба. Однак загалом стан хороший. Майданчик огороджений. Є лавки для батьків.

Покриття тут гумове. Воно м’яке та безпечне для дітей. Хоча йому вже багато років, на стан це ніяк не вплинуло. Однак між плитами проросла трава. 

Майданчик біля замку

У парку біля Ставу, неподалік Тернопільського замку, є ще одна локація. Ігрові конструкції, де бігає малеча. Є карусель, гойдалки. На них часто можна побачити підлітків та навіть дорослих. 

Є велика пісочниця, однак пісок варто було б просіяти від сміття. Там багато сухого листя. 

Покриття майданчика – пісок. Багато дерев’яних елементів кілька разів фарбували. Вони не в ідеальному стані, є тріщини, але загалом всі гойдалки та каруселі виконують свою функцію.

Майданчик у «Топільче»

У гідропарку є дитячий майданчик, однак він в значно гіршому стані, ніж в парку Шевченка. Дерев’яні конструкції в поганому стані. Фарба протерлась. Фанера почала розпухати від дощу. Деякі елементи зламані. Канат на містку розплетений. Йому чимало років. Виглядає він не надто надійно, як і сам місток. 

Будиночок для дітей розмальований та розписаний вандалами. Фарба на металевих гойдалках облазить. Піску в пісочниці мало, та і його варто було б замінити, адже він не чистий – в ньому сміття та камінці. 

Покриття майданчику – дрібні камінці. Не надто безпечною. Поміж ними ростуть бур’яни. 

Лавок на самому майданчику немає, тому батьки стоять поруч. Сісти можна неподалік, але батьки все ж хочуть бути поруч, і щоб дитина була в полі зору. 

Космічні атракціони

Поруч розташовані ще старі ігрові елементи. Це космічні ракети, супутники, робота та космічні станції. Їх встановили у 80–х роках. Ці елементи не розташовані на одній локації. Вони виставлені вздовж алей. Вкриті конструкції кількома шарами фарби. Метал прогнив у багатьох місцях. Дітям краще не вилазити на них, щоб не поранитись.

Всередині космічних кораблів – сміття. Пляшки з алкоголю, обгортки. Сміття лежить і біля моделей.

Деякі з них ще працюють – можна покататися на гойдалках. Пісок в пісочниці брудний. Вона не огороджена і розташована біля алеї, де часто бігають тварини. Тому краще, щоб діти в такій пісочниці не бавились. 

А от покриття біля цих фігур небезпечне. Це або асфальт, або бетонні плити. Діти вилазять на космічні кораблі на кілька метрову висоту. Це дуже небезпечно, адже якщо впасти на бетон чи асфальт з такого атракціону – можна покалічитись. 

Майданчик біля алеї

Вздовж алеї є ще один невеликий майданчик, де є гойдалки, гірка, карусель. Фарба вже облущилась, фанерне покриття розпухло. Є одна лавка вздовж алеї, але якщо сісти на неї – діти не будуть в полі зору. 

Покриття немає – звичайна земля та трава. Хоча це один з найменших майданчиків зі старими елементами, там ще гуляють батьки з дітьми. 

Інклюзивний майданчик

Сучасний майданчик є у парку Нацвідродження. Йому кілька років, але виглядає він фактично як новий. Всі гойдалки та атракціони працюють. Він великий. Є місця як для маленьких дітей, так і для старших. Великий ігровий комплекс, де можуть бігати діти. Він призначений ще й для того, що туди можуть заїхати діти на інвалідному візку. Всі елементи майданчика призначені для дітей з інклюзіями.

Є і навчальні дошки. Вздовж майданчика встановлені лавки для батьків. Їх є достатньо. Покриття майданчика – штучний газон. Він м’який та безпечний. Діти не травмуються. 

За доступністю та стану елементів його сміливо можна назвати найкращим у місті. Не дивно, що туди приходять багато батьків з дітьми.  

Майданчик біля атракціонів

Неподалік парку з радянськими атракціонами та каруселями в парку Нацвідродження, є ще один майданчик. Там не так багато ігрових елементів – кілька лазанок з гірками, гойдалки, пісочниця з чистим піском. 

Елементи не в поганому стані, хоча деякі дерев’яні елементи вже пошкоджені.

Однак тут немає покриття. Майданчик на землі. Навіть після невеликого дощу там болото. Але це не найгірше. По всьому майданчику великі каменюки, які ледь виступають з землі. Це небезпечно, адже дитина, бігаючи, може спіткнутися та вдаритись об камінь. 

Майданчик біля Літака

У Парку є ще й третій майданчик. Він є неподалік пам’ятнику радянським льотчикам поруч з житловими будинками. Там мало дітей. 

Ігрові елементи ще в хорошому стані, хоча є кілька зламаних. Майданчик розділено на дві території – для менших та старших дітей. 

Але покриття погане. Земля в перемішку з камінцями. Тут ми побачили і найбруднішу пісочницю. Там чимало каміння, листя, паличок та усілякого сміття.

Ми склали порівняльний рейтинг майданчиків. Критерії оцінюємо за п’ятизірковою шкалою. Дивіться, що з цього вийшло:

А де ви гуляєте з дітьми? Який майданчик порадили б? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Таня Каширіна

    Анастасия Малько піску немає не тільки на Куліша, а на багатьох інших майданчиках, а ще зламані карусельки,балансир...((

    Анастасия Малько reply Таня Каширіна

    Таня Каширіна це майданчики комунальна власність . Вони не відносяться до ЖЕКів чи ОСББ. Якщо майданчик в конкретному дворі - це одне . А тут 🤷‍♀️ І вже не перший рік така ситуація . На бул Вишнівецького (теж комунальний майданчик) піску повно. А на Куліша нема .
  • Олена Михайлюк

    На Чалдаєва 2 весь дитячий майданчик небезпечний і вже майже немає на чому дітям кататися,з'їжати і т.д . Нікому до того немає справи, хоча дітей багато,бо приходять з прилеглих будинків.
  • Анастасия Малько

    Запрошую журналістів на майданчики на бульварі Куліша. Упродовж всього літа телефоную періодично у Міську раду і прошу завести пісок. 24 серпня піску так і немає. Минулого року завезли в листопаді .

    Nastya Khrebtak reply Анастасия Малько

    Ви який майданчик на Куліша маєте на увазі?

keyboard_arrow_up