Чи справді стягують 17 тисяч за порушення правил карантину? Зібрали практику судів області

Чи справді стягують 17 тисяч за порушення правил карантину? Зібрали практику  судів області
Фото ілюстративне
  • Дотримуйтесь обмежень або платіть штраф.
  • Не знаєте законів, все одно платіть!
  • Поліція штрафує за порушення правил карантину, а що на це кажуть тернопільські суди?
  • Чи визнають законними поліцейські постанови, ми перевірили у судовому реєстрі.

 

За порушення правил карантину в Україні діє адміністративна та кримінальна відповідальність.

Майже 400 порушень карантинних обмежень виявили за тиждень тернопільські поліцейські під час рейдових перевірок. Окрему увагу поліцейські приділяють перевірці COVID-сертифікатів. Ці превентивні заходи спрямовані на те, щоб виключити використання підроблених документів і не наражати на небезпеку громадян. Упродовж минулого тижня, з 13 по 20 грудня, рейдові групи виявили 379 порушень карантинних вимог. Повідомляє відділ комунікації поліції області. 

Як штрафують тернопільські поліцейські

З початку карантинних заходів працівники поліції області виявили 24 947 адміністративних правопорушень, передбачених ст.44-3 КУпАП — порушення правил щодо карантину людей. З них: 

Відео дня

5 327 адмінпротоколів за ч.1 ст.44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами;

19 620 постанов за ч.2 ст.44-3 КупАП (перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно).

Про це повідомив журналістам «20 хвилин» речник Нацполіції області Сергій Крета.

Що можна, а що ні?

Відповідно до останніх рішень міського оперативного штабу по боротьбі з коронавірусом, усі підприємства та підприємці зобов'язані:

Заклади громадського харчування можуть працювати лише за таких умов:

Відвідувач закладу громадського харчування має мати один з таких документів: 

Роботу спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, кінотеатрів, театрів та інших закладів культури заборонено, крім закладів, в яких усі працівники і відвідувачі мають один із вищезазначених COVID-документів.

Громадський транспорт зобов'язується з 6 грудня забезпечити перевезення пасажирів в кількості не більшій, ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу.

Крім того, продавці ялинок теж мають бути на 100% вакциновані. 

За недотримання чи порушення вищепереліченого, можна отримати від усного попередження до штрафу в розмірі...170 тисяч гривень. 

Контролюють карантинні обмеження на Тернопільщині посилені спільні наряди Нацполіції і Держпродспоживслужби. У місті Тернополі за цим стежать ще й муніципали.

Не забуваймо, що в нашій державі діє принцип «незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності» (ст.68 Конституції України). Тому те, що ви не знаєте чинних обмежень, не значитиме, що вас не оштрафують, якщо попадетесь. 

Чи судять людей?

Крім вищезазначених обмежень і заборон міського оперативного штабу, часто штрафують і за інші порушення, визначені у постанові Кабміну від 9 грудня 2020 року № 1236. Наприклад, відповідно до її положень заборонено перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні. Це правило діє на рівні із відсутністю маски у  громадських спорудах чи транспорті.

Так, 19 листопада 2021 року Тернопільський міськрайсуд ухвалив постанову, якою визнав винною тернополянку у вчиненні адміправопорушення, передбаченого ч.1 ст.44-3 КУпАП і наклав штраф у розмірі 17 000 грн!

А ось за такі ж обставини справи — перебування без документів, що посвідчують особу, 09 листопада суддя Заліщицького райсуду визнав жителя області винним у вчиненні адмінправопорушення, але оголосив йому лише усне зауваження. 

Практику усних зауважень до ідентичного правопорушення спостерігаємо і у Тернопільського райсуду, правда не у всіх суддів. Але більшість з них все ж визнають таке правопорушення малозначним і не стягують шалену суму штрафу. 

Судових справ по порушенню інших карантинних норм по області фізичними особами ми не знайшли.

Юридичних осіб штрафують частіше

Як ми довідались із судового реєстру, юридичних осіб штрафують куди частіше і за різними підставами. 

Так 06 грудня Бучацький райсуд ухвалив постанову, якою закрив провадження у справі за відсутністю події і складу адмінправопорушення. Бучацькі поліцейські склали адмінпротокол на ФОПа — власницю продовольчого магазину, бо та допустила до роботи невакцинованого продавця. Незважаючи на це, суд не побачив в діях підприємиці складу адмінправопорушення. 

А от власника тернопільського магазину «Глорія», який не забезпечив нанесення маркування для перебування в черзі відвідувачів з дотриманням дистанції 1,5 метра, суд визнав винним у вчиненні адмінправопорушення і наклав на нього штраф у розмірі 17 000 грн. 

10 грудня постановою Тернопільського міськрайсуду визнано винною місцеву бізнесменку у вчиненні адмінправопорушення, передбаченого ч.1 ст.44-3 КупАП. На підприємицю наклали штраф у розмірі 17 000 грн за те, що та допустила проведення масового розважального заходу за участі більше однієї особи на чотири квадратних метри у будівлі. 

За те, що водій здійснював перевезення пасажирів автобусом на тернопільському міському маршруті №11, у кількості більше ніж місць для сидіння, поліція склала адмінпротокол, а Тернопільський міськрайонний — оштрафував на 17 тисяч гривень! Водій не погодився з цим і подав апеляцію, яка скасувала таке рішення суду першої інстанції у зв'язку з малозначністю. Водію оголосили лише усне зауваження. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Rick Ross

    Фашисти вже тут. Ходять по вулицях і виловлюють невакцинованих.  
    Яка там свобода.
    Кабмін від 9 грудня 2020 року № 1236. Наприклад, відповідно до її положень заборонено перебувати на вулицях без документів.  
    В магазин без документів не вийдеш. А я все думав що Ненька Україна-вільна країна...після 2020 року треба СС бригадам документи показувати бо посадять...
    Тупо заставляють колотись штучною хворобою бо штраф , посадять..
  • Читач43

    Судді розуміють, що вся ця постанова кабміну це не законно, і за їхню справедливу позицію їм велика вдячність, і це не тільки в нашій так області. Хоч частина їх і визнає, що як би ніби то людина і порушила закон, але  суддів можна і зрозуміти, бо не можуть вони прямим текстом нахер послати кабмін, тому стараються щось придумати: і бути одночасно на стороні закону та підлість людям не робити - бо не штрафують, ну і себе не наражати на небезпеку правдою, бо така в нас, нажаль, держава...

keyboard_arrow_up