Звідки паніка? Чому тернополяни виводять депозити з банків і які є ризики: аналізуємо

Звідки паніка? Чому тернополяни виводять депозити з банків і які є ризики: аналізуємо

У Тернополі чергова паніка навколо банків. У соціальних мережах користувачі обговорюють, що чимало власників депозитів почали поспіхом розривати договори та виводити кошти. Ми дізнались, з чим це може бути пов’язано та чи варто переживати, якщо у вас є депозит.

Про те, що люди почали виводити депозити з банків, тернополяни пишуть в одній з груп у Фейсбуці. Це викликало жваві обговорення.

Дехто припускає – ажіотаж пов’язаний зі змінами до отримання субсидій, а хтось – з закриттям відділень банків. Є у обговореннях теорії, що державний банк хочуть передавати в приватні руки та багато іншого.

Відео дня

Чому зачиняють відділення

Одна з причин, через яку люди можуть забирати свої вклади – закриття відділень банків. Як повідомляє gsminfo, всього з початку поточного року в нашій країні встигло закритися 61 відділення банків. Якщо в січні налічувалося 7134 відділення різних банків по всій території України, то на даний момент існує всього 7073 фізичних структурних підрозділів. Найбільше відділень закрили державні банки. Ощадбанк закрив сорок відділень, ПриватБанк – тридцять три, Укргазбанк – шість.

Це пояснюють оптимізацією – зайві відділення зачиняють, щоб зменшити витрати, оскільки більшість користувачів переходить в онлайн–банкінг. Можливо, вкладники переймаються за свої кошти у зв’язку з цим.

Керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку в Тернопільській області Олександр Жильцов розповідає – у Тернополі наразі зачинили одне відділення банку у зв’язку з оптимізацією. Це відбувається по всій території України і перейматися через це не потрібно. Запевняє він.

– Дійсно, відбувається процес трансформації мережі відділень. Банк оцінює потреби в конкретних відділеннях. Разом з тим, відділення не лише закриваються. У деяких місцях починають працювати нові. Ця трансформація відбувається з урахуванням кількості активних карт, потреб банку, кількості клієнтів.

У прес–службі «Ощадбанку» журналістам «20 хвилин» повідомили, що в області наразі не планують зачиняти відділення або створювати нові.

– Станом на початок травня 2021 року мережа Ощадбанку в Тернопільській області налічує 39 відділень і є найбільшою серед усіх банківських установ, – повідомили у прес–службі. – У Тернополі працює 13 відділень. У найближчий час банк не планує закривати існуючі та  відкривати нові відділення на Тернопільщині.

У банку запевняють – рішення про закриття кожного відділення приймається дуже виважено. А оптимізація системи триває вже шість років. Закриттю установи передують багатомісячні (а іноді й багаторічні) переговори з місцевою владою з однією метою – разом знайти джерела наповнення банківського відділення операційним змістом, прибутком, щоб воно мало шанс залишитись і працювати.

А от те, що люди останнім часом почали частіше виводити депозити – у прес–службі спростовують.

– Незважаючи на те що банк системно знижував відсоткові ставки по депозитах фізичних осіб протягом останніх 12 місяців, відповідна частка ринку Ощадбанку в Тернопільській області залишається незмінною, – повідомили у Ощадбанку. –Попри кризові явища загальний депозитний портфель Ощадбанку, який станом на кінець березня 2021 року становив 209 млрд грн, продовжує зростання. Протягом першого кварталу поточного року він зріс на 12,1%, або на 22 млрд грн.

Паніка через субсидії?

Ще один імовірний варіант, через який і почався ажіотаж – зміни до призначень субсидій.

Кабмін на позачерговому засіданні 14 квітня прийняв проєкт постанови, яким посилив адресність надання житлових субсидій для забезпечення державної соціальної підтримки населенню та раціонального використання бюджетних коштів.

У проєкті постанови йдеться про посилення вимог під час призначення субсидії при наявності банківських депозитів. Окрім цього, при призначенні субсидії враховуватимуть і здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів, здійснення вартісних покупок та навіть перетин кордону.

Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко звернув увагу на те, що результати верифікації виплат субсидій показують, що не всі, хто отримав житлову субсидію, потребують такої підтримки від держави.

 – Для прикладу, маємо ситуацію, коли особа оформила житлову субсидію і буквально через декілька тижнів майже на 1 млн грн купує валюту, – прокоментував Віталій Музиченко. – Субсидія – це адресна соціальна допомога тим, хто не може, а не тим, хто не хоче сплачувати за комунальні послуги.

Депозит не вказує на заможність

У «ПриватБанку» коментують – ажіотажу немає, однак все ж, пандемія вплинула на депозитні рахунки населення.

– У нас наразі немає «буму» з виводом депозитів у зв’язку зі змінами до надання субсидій чи інших причин, – коментує Олександр Жильцов. – Але можемо відмітити, що за останній період під час пандемії коронавірусу зменшилась кількість строкових вкладів. Разом з тим, збільшилась кількість коштів на поточних рахунках людей. Тобто, коштів у людей менше не стало і масового виведення коштів також немає.

Адвокат Віталій Вітів каже – сам факт наявності депозиту не може вказувати на достаток людини, адже є люди, які мають низький дохід і намагаються заощаджувати.

– Ми бачимо, що Кабінет Міністрів збільшує вимоги до майнового стану осіб, які отримують допомогу, каже юрист. – Але цими заходами не змінюють майновий стан людей, а просто по-іншому його рахують. Якщо людина має низькі доходи, але заощаджує і відкладає гроші на депозит – це не робить її багатою. Тому сам факт наявності депозиту не повинен впливати на можливість отримання соціальної допомоги.  

Опитування

Чому на вашу думку почалась паніка навколо депозитів?

Де вигідніше відкривати депозит?

Можливість відкрити депозит надає будь-який банк. Однак умови є різні. Можна відкрити депозит у гривні, доларах чи євро. Процентні ставки та умови розірвання договору достроково також різні.

До прикладу, можна відкрити депозит на певний термін, який можна в будь-який момент розірвати та забрати гроші. Є і строковий депозит - ви відкриваєте його на конкретний період і не можете достроково його розірвати. Процентна ставка тоді буде вища. 

Читайте також: 

У гривні, доларі чи євро? У якій валюті та де вигідніше відкривати депозит (ГРАФІКА)

Для швидкого пошуку найвигіднішої пропозиції можна скористатися калькулятором Мінфіну. Там ви вводите суму депозиту, валюту та термін вкладу і можете побачити, що ви отримаєте в різних банках. Але для більш детального підрахунку варто користуватися калькулятором самого банку, де ви вже зможете обрати найбільш вигідний тип депозиту, додавати відсотки до вкладу чи виплачувати їх на карту, чи можна розірвати депозит достроково, тощо.

А як ви думаєте, чому почалась паніка навколо депозитів? Проголосуйте та пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Микола Возняк

    Сто доларів тепер теж не гроші, бо українська інфляція їх знецінила
  • Елена Мартынюк

    Читайте всі прийнятий недавно закон,  і самі бігом побіжите знімати гроші зі всіх своіх рахунків
  • Михайло Прлдлппр

    Які в сраці депозити?_)) в валюті тепер біля 0,5%, а в грн біля 7% річних. -20% податок. Банкам гроші вже не потрібні, так шо будьте спокійні.
  • Читач39

    Враховуючи податок з депозиту 18% +  також сплачується військовий збір в розмірі 1,5%. Тобто сумарно вкладник платить до бюджету 19,5% доходу за депозитом,хочу запитати тернополян: Вим дійсно вигідно відкривати свої депозити в банках?Більш раціонального вложення свої коштів не знаходите?

    Jack Green reply Читач39

    Податок не з депозиту, а з відсотків по депозиту.

    Maksym reply Читач39

    Так, це лінива інвестиція, але одна з найменш ризикованих. Якусь мінімальну вигоду люди отримують.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up