Партнер рубрики Події

Сьогодні 22 листопада: події, дати, іменини

Сьогодні 22 листопада: події, дати, іменини

22 листопада 2004 року мітингом на Майдані Незалежності розпочалась Помаранчева революція.

 

Помаранчева революція - кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими нібито переміг його суперник - Віктор Янукович. За п'ять хвилин до дев'ятої мітингувальники перекрили рух на Хрещатику і зайняли місце під майданівською сценою, яку спорудили напередодні. Більше з цього місця протягом доби вони не зійшли, повідомляє Укрінформ.

Завершувався ранковий мітинг уже 40-тисячним зібранням. Увечері на київський Майдан Незалежності прийшли майже 150 тисяч людей. Вже наступного дня почали повсюдно з'являтися помаранчеві стрічки - символ тих революційних подій. Акції громадянської непокори набирали обертів і тривали до 26 грудня, коли у ході другого туру голосування стало відомо, що переміг Віктор Ющенко. Спроба прихильників Віктора Януковича опротестувати результати повторно проведеного другого туру виборів не принесла результатів, і ще до закінчення судового засідання Віктор Ющенко був офіційно визнаний обраним Президентом України. 23 січня 2005 року він офіційно склав присягу і заступив на посаду Президента України. У зв'язку з цим було багато надій і сподівань. Але досить скоро ілюзії суспільства щодо змін на краще розвіялися - реформи захлинулися, так і не розпочавшись, вся влада сконцентрувалася в руках "любих друзів" новообраного (хоч і ліберального) президента.

За п'ять років президентства Ющенка ставлення людей зміниться на протилежне, практично всі українці вважатимуть цей час - часом втрачених можливостей. Через дев'ять років громадяни України знову вийшли на площі та майдани, але цього разу привід для масових виступів був серйозніший: на кону стояла незалежність держави і відстоювати її довелося ціною власного життя.

Відео дня

22 листопада сталась низка важливих історичних подій:

1087 — вбитий святий Ярополк Ізяславович.
1675 — Оле Крістенсен Ремер представив в Паризьку академію звіт про визначення швидкості світла
1708 — РПЦ, з ініціативи Петра І, проголосила анафему гетьману Івану Мазепі, яка, попри майже трьохсотлітню давність та неправомірність накладення і досі вважається Московським партіархатом легетимною.
1906 — у Російській імперії почалася аграрна Столипінська реформа.
1938 — Чехословаччина визнала автономію Закарпаття.
1975 — В Іспанії відновлена монархія — по смерті диктатора Франсиско Франко влада в країні перейшла до призначеного ним спадкоємця, 37-річного принца Хуана Карлоса Бурбона, котрий цього дня став королем Іспанії.
1990 — 65-річна Маргарет Тетчер оголосила про свою відставку з поста прем'єр-міністра країни.
2004 — початок Помаранчевої революції.
2010 — початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова, які підтримували акціями по всій Україні.

22 листопада народились:

1722 — Григорій Сковорода, найвидатніший український просвітитель-гуманіст, та філософ. Ім’ям Сковороди названо село Сковородинівка, Золочівського району на Харківщині; вулиці у Києві, Харкові, Полтаві, Одесі та інших містах; Харківський педагогічний інститут та Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди носять ім’я Сковороди. Іменем філософа названо також Інститут філософії НАН України.

1872 — Володимир Даль, письменник, лексикограф, етнограф. Основна праця: «Толковый словарь велікорусского наречія русского языка»)(томи 1-4, 1863–1866). Літературний псевдонім: Козак Луганський.
1869 — Андре Жід, французький письменник, лауреат Нобелівської премії (1947).

1890 — Шарль де Голль, французький військовий та політичний діяч, президент Франції (1958–1969).

1952 — Савік Шустер, російський і український журналіст і телеведучий.

1984 - Скарлет Йохансон, американська кіноакторка. Отримала визнання завдяки ролям в фільмах «Світ примар» та «Труднощі перекладу», за які отримала «Золотий глобус» у 2003 році.

22 листопада іменини святкують: Олександр, Антон, Артемон, Юхим, Іван, Матрона, Порфирій, Семен, Тимофій, Христофор.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up