Дерева в парку знищує посуха та грибок

Дерева в парку знищує посуха та грибок

У парку Нацвідродження на галявинах, де масово вирізили сухі чи хворі дерева, невдовзі почнуть висаджувати саджанці. Відтак ні про які будову чи встановлення тимчасових споруд там не йдеться, кажуть відповідальні за парк.  


Причиною масового всихання дерев в парку Нацвідродження є брак вологи та грибок.
- Абсолютно ніяких  питань про забудову не велось і їх не могло бути, - каже завідувачка парком Нацвідродження Галина  Гладинюк. - Це територія парку, і ми її обслуговуємо, чистимо, прибираємо. Про встановлення тимчасових споруд також не йдеться.

Почнуть висаджувати, коли дозволить погода

Нагадаємо, з осені 2017 року тернополяни б'ють на сполох через масову вирізку дерев у парку Нацвідродження. Люди сумніваються, що тепер голі ділянки, не перестануть бути парком або там може вмоститися якийсь МАФ. Особливо великі сумніви в людей виникли після вирубки на доволі великій території у парку, напроти  колишнього “Ювілейного”. Завідувач парку вже неодноразово пояснювала, що вирубують лишень сухі та  хворі дерева. Йшлось про 400  сухих та хворих дерев. Але у редакцію продовжують надходити повідомлення від стурбованих читачів, продовжують тернополяни піднімати це питання у соцмережах. Підіймав питання про вирізку парку  на останній сесії депутат від округу №34 Назар Зелінка. Про цей намір йшлося  статті "RIA плюс" “В парку Нацвідродження ріжуть ялини та буки”.

- Керівництво КП “Об'єдання парків і культури” стверджує, що проводять вирізку сухих та хворих дерев. Є дозвільні документи, - повідомив він на сесії. - Проте варто визначити причину, чому в парках міста сохнуть дерева. Прошу в найкоротші терміни це зробити та забігти знищенню дерев, що залишились цього сезону, закупити саджанці дерев у еквівалентій кількості до зрізаних, і за сприятливих умов висадити. Мешканці виборчого округу №34 Коновальця, Вербицького та Чубинського готові особисто долучитись б до висадки дерев у парку Нацвідродження.

Таку пропозицію депутата колеги підтримали. Однак міський голова зіронізував, що дуже добре виступати із такими зверненнями, наперед знаючи, що саджанці уже закуплені і у будь-якому випадку їх висадять на галявинах.

Чому сохнуть дерева та коли вже почнуть засаджувати голі ділянки,  ми запитали у завідувачки парком Нацвідродження Галини Гладинюк. 

- Є ініціатива пана Зелінки і є виділені кошти, - каже вона. - І думаю, що до Великодня, а можливо після свята, залежно від  погодніх умов та поставки саджанців, ділянки будемо засаджувати новими деревцями. Причому, не лише ту, що навпроти колишнього “Ювілейного”. Ми раніше давали пропозиції, аби нам закупили саджанці — це на ділянки, на яких скинули сухостій, починаючи  від вулиці 15 Квітня.

Відео дня

Березу — продають, ялину — на власну потреби


Наразі у парку, за словами пані Гладинюк,  ще не завершили роботи із видалення сухостою. Залишились цілими ще дві ділянки із запланованих. Однак роботи, через інші нагальні весняні потреби, наразі припинені. Втім повернутись до вирубування сухостою можуть у будь-який час. Ті ж дерева,  які уже вирубані, або продадуть підпримцям, або ж це дерево використають для  різних потреб парку. Зокрема, продають підприємцям березу, а хвойні, йдеться про ділову деревину,  використовують для виготовлення дощок,  брусків, для заміни  брусків на лавочках, сценах, ремонту покриття  дерев'яного на атракціонах. Гілля вивозять за межі парку.

- 50% із видалених дерев — це береза, і 50% - ялини, загалом хвойні, - продовжує вона. - Хвойні у парку хворі, там їх знищує кореневий грибок. У берез — так само коренева система знищується. Проблема в тому, що дерева потребують багато вологи. А через її брак, дерева всихають і кидається грибок. Причому, це проблема не тільки цього парку чи іншого тернопільського, з цією проблемою зіштовхуються в останні роки по всій Україні — у парках, лісництвах.

Що саме висаджуватимуть на місці зрізаних дерев, у парку поки що не можуть сказати. Кажуть, що наразі вивчають, які дерева мають міцну імунну систему проти грибка. 

- Наприклад, там де вирізали хвойні,  будемо саджати дерева інших порід, - каже вона. - Адже хвойних на цих ділянках не можна висаджувати протягом кількох років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Великодні гостинці для військових збирають у Тернополі: що й куди приносити? 18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких», там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільському районі врятували 650 тварин Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up