Дослідження води у Тернопільському ставі: міськрада опублікувала результати аналізів. Що виявили?

Дослідження води у Тернопільському ставі: міськрада опублікувала результати аналізів. Що виявили?
  • Для того, щоб повноцінно підготуватися до очистки ставу потрібно детально вивчити та  дослідити усе, що міститься в Тернопільській водоймі, тому було прийнято рішення провести результати дослідження води. 
  • Що показали аналізи?

Дослідження вмісту забруднюючих речовин в донних відкладах та поверхневих водах Тернопільського cтаву провели у лабораторії Дністровського управління водних ресурсів України, що у Івано-Франківську.

Основною задачею цього року є очистка донних вкладів у трьох ділянках ставу. Для того, щоб повноцінно підготуватися до цих робіт, потрібно детально вивчити склад відкладів, дослідити усе, що міститься в Тернопільській водоймі.

Читайте також: "Такої брудної води не пам'ятаю за 20 років": чи не страшно місцевим їсти рибу з Тернопільського ставу

Відео дня

Начальник лабораторії регіонального офісу водних ресурсів в Тернопільській області Наталія Фатаєва розповіла, що від відбору проб залежить 90 % результату. З метою отримання інформації щодо забруднення Тернопільського водосховища було виконано дослідження проби донних відкладів та поверхневої води ставу. Проби відбирались згідно вимог відбору, зберігання, консервації та транспортування. Складено акт відбору і передано на аналіз до лабораторії Дністровського басейну управління водних ресурсів. Донні відкладення досліджувались на валовий вміст елементів, більшість з яких – важкі метали. А також в донних відкладах було виконано вимірювання вмісту органічної речовини і рухомих форм біогенних сполук (фосфор і нітроген). В поверхневих водах виконано хроматографічне дослідження специфічних, синтетичних речовин за 42 показниками і кількісний спектральний аналіз хімічних елементів за 26 показниками.

Читайте також: «Вода знову «зацвіте»»: екологи пояснили, чому Тернопільський став "очистився"
 

Що показав аналіз?

Токсичних важких металів у поверхневій воді не виявлено, а в донних відкладах вони нижче гранично допустимих нормативів. Крім того, в донних відкладах, якщо взяти вимірювання рухомих форм фосфору нітрогену, за градацією донні відкладення можна класифікувати як забезпеченими елементами живлення фосфору і нітрогену.

У поверхневій воді виявлено перевищення ГДК рибогосподарського призначення. Джерела їх походження ще досліджуватимуться додатково.

Як розповів керівник регіонального офісу водних ресурсів Тарас Капуста, який виступив автором спорудження аераційного фонтану Тернопільського ставу, невдовзі проведуть дослідження, які пов’язані з Малашівським сміттєзвалищем і його впливом на Івачівське водосховище, чи потрапляють у воду складні органічні речовини і чи не потрапляють вони через питні водозабори до тернополян. Розпочинається робота в серпні і деталі будуть відомі згодом.

До слова, на черзі - реконструкція колектора в парку ім. Т. Г. Шевченка, де потрібно провести очистку дощових стоків перед потраплянням води у Тернопільське водосховище; громадське обговорення оцінки впливу на довкілля робіт щодо очистки донних відкладів; модернізацію шлюзового комплексу та роботи з придонного спуску і фонтану.

Читайте також: Вилами та граблями: як у Тернополі очищають став від водоростей та сміття
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оксана

    Вчора купалася в тернопільському ставі, напилася води пока жива!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up