Партнер рубрики Події

Довкілля треба берегти для майбутніх поколінь. Екологічний досвід Польщі

Довкілля треба берегти для майбутніх поколінь. Екологічний досвід Польщі
Агшешка Вольнєвич розповідає про те, як її фірма займається очищенням грунтів після екологічних катастроф. Цей процес може тривати від кількох місяців до кількох років
  •  Польські сусіди готові поділитися з Україною своїм досвідом зі збереження навколишнього середовища.
  • Вони запрошують наші громади та владу до співпраці, вивчення та використання польського досвіду

 

 

Ставлення до природи має бути таким, щоб, використовуючи її багатства, ми зберігали її для майбутніх поколінь. Немає готових рецептів вирішення проблем екології, але треба пробувати. Польщі дуже багато вдалося зробити у цій сфері. Тому польський і загалом європейський досвід може стати дуже корисним для України. Так вважає віце-міністр охорони навколишнього природного середовища Республіки Польща Славомір Мазурек.

— Треба ділитися набутим досвідом, використовувати законодавство і бути відкритими до інновацій, — каже він.

Відео дня

З паном Мазуреком та іншими фахівцями у сфері екології ми поспілкувалися під час

Роботи багато

У рамках конгресу відбувся міжнародний ярмарок Pol-Eco System 2016. Тем для спілкування було багато: очищення води, використання сонячної енергії, екомашинобудування, переробка сміття, фінансування та інвестиції, формування екосвідомості громадян. Польські сусіди готові поділитися з Україною своїм досвідом збереження довкілля. Спікери наголошують, що вирішити ряд болючих екологічних питань можна. І для цього не обов'язково мати гроші. Україні потрібна добре складена законодавча база. А Польща допоможе навчити грамотно писати проекти для інвесторів. Тому можливості для співпраці величезні...

У Польщі щороку на екологію виділяють приблизно 15 мільярдів злотих, повідомив голова Фонду охорони природного навколишнього середовища Республіки Польща Казімєж Куйда. Джерел надходжень є багато. Кошти видають воєводські фонди охорони природного навколишнього середовища, національний фонд, підприємства, Євросоюз, інвестиційні програми. Тож нині, як запевняє пан Куйда, Польща не має надто великих проблем у сфері екології.

— За 25 років формування системи опіки над охороною природи ми зробили багато  помилок, але разом із цим надбали цінний досвід. За цей час вдалося зробити дуже багато, — каже Казімєж Куйда. — Тому великих проблем ми поки що не маємо. Нині триває робота над тим, щоб збільшити кількість коштів від Євросоюзу. І тут головне — вміння грамотно кваліфіковано написати проекти. У цій співпраці намагаємося вносити щось нове і поступово йти вперед.

Можливості співпраці Польщі з Україною не тільки великі, а величезні, вважає Казімєж Куйда.

— Нещодавно я був у Львові на екофорумі. Спілкувався з мером та віце-міністром охорони навколишнього природного середовища України, — каже він. — І я побачив, що в Україні є дуже багато роботи у сфері охорони довкілля. Це стосується водно-каналізаційного і комунального господарства, відходів. Я переконаний, що ми маємо в цій галузі більше досвіду й охоче поділимося ним. Треба мати добру законодавчу базу в охороні довкілля. Також ми маємо великий досвід у налагодженні  системи фінансування охорони довкілля, а ще готові поділитися знаннями, як готувати проекти і як їх реалізувати. У всіх цих напрямках ми могли б співпрацювати. Можемо вивчити український досвід, якщо він є.

Енергія сонця

Під час міжнародного ярмарку Pol-Eco System 2016 можна було побачити новинки екотехніки, про які можна тільки мріяти. Це обладнання, машини, технології, які працюють на охорону навколишнього середовища. Серед них є сучасні сміттєсортувальні лінії, машини для збору сміття, прибиральна техніка. Родзинками ярмарку були екомобілі – від BMW й Tesla. Приміром, Tesla незалежна, бо не потребує пального. Заряджається авто від екозаправки, яка працює на сонячних батареях.

Previous Next

Сонячна енергетика є популярним напрямком у Польщі. З кожним роком усе більше громадян та підприємств встановлюють сонячні панелі.

— Є мікроінсталяції — сонячні батареї для дому, а також величезні, призначені для підприємств, — пояснює представник фірми Proenergy, яка займається монтажем сонячних батарей. — Не можу сказати цифру, бо їх встановлюють дуже активно. І в Польщі є багато фірм, які таким займаються.

Скільки енергії можна отримати від сонячних батерей, залежить від того, які потреби має будинок. Спершу треба знати, скільки дім споживає, а тоді підбирають оптимальний варіант і монтують на даху. Це може бути 3, 5, 10 Квт потужності.

Очищення грунтів

Увагу кореспондента “RIA плюс” на ярмарку привернула фірма Prote, яка займається обстеженням та очищенням довкілля після аварій — очищення грунтів від забруднень після екологічних катастроф, хімічних витоків.

— Наприклад, перекинулася цистерна з бензином, а наша фірма все очищає. Оплачує всі послуги той, хто винен. Адже фірма не є урядовою, а приватною, — розповідає керівник відділу перевірки та рекультивації середовищ Агнєшка Вольневич. — Використовуємо для очищення грунту мікроорганізми, біологічні та фізичні методи. Все залежить від того, чим забруднена ділянка. Приміром, якщо розлився бензин, грунт очищують із використанням біопрепаратів. Це може тривати від кількох місяців до кількох років. Ціна теж залежить від масштабів аварії Це може бути від кількох тисяч до кількох мільйонів злотих.

Окрім того, фірма займається біомоніторингом — перевіркою якості питної води за допомогою живих організмів, а саме мідій. Адже ці істоти дуже чутливі до забруднення води чи повітря. А от гірники тримають у копальнях канарок. Коли повітря забруднюється, то пташки реагують на це швидше, ніж людина. Так само мідії реагують на брудну воду. У випадку її забруднення води у молюсків спрацьовує захисний ефект і вони закривають мушлі.

Довідка

Про польський досвід очищення води, поводження з відходами та збереження природи читайте у наступних публікаціях «RIA плюс». Також звертаємося до читачів «RIA плюс»: якщо ви маєте позитивний досвід або плануєте втілювати екологічні проекти з енергозбереження, переробки та сортування сміття, розведення рідкісних рослих і тварин, звертайтеся у редакцію за телефонами: 43-00-50, 0-96-915-39-23. Ми розповімо про вас у нашій газеті.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Почніть із платного в_їзду у місто і окремо у центр приватних авто плюс, відповідно, розвиток громадського електротранспорту.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up