Два десятки котів отруюють життя мешканцям будинку на "Новому світі"

Два десятки котів отруюють життя мешканцям будинку на "Новому світі"
  • Мешканці Ділової, 2, що на Новому світі, звернулись за допомогою до журналістів.
  • Люди потерпають від навали котів сусідки, які постійно нявчать і гадять не лише на газонах, а й на пішохідних зонах та в під’їздах.  
  • В управлінні ЖКГ відхрестились від проблеми, муніципали теж, лише повідомили про зміни щодо утримання домашніх тварин та направили журналістів до поліції. Адже утримання більше однієї тваринки в неналежних умовах розцінили як жорстоке поводження з ними. А в поліції теж… умили руки.

Мешканці Ділової, 2 розповіли, що потерпають від сусідства з двома десятками котів, якими опікується одна з мешканок. Спочатку в редакції здивувались, мовляв, чому не повідомляєте орган місцевого самоврядування чи місцевий ЖЕК. Люди запевняють: куди тільки не звертались – всюди їх з їхньою проблемою "футболять". У цьому ж переконались і журналісти – проблему навали котів, яка отруює життя цілого будинку в місті, ніхто вирішити не може. Бо, стверджують, не їхня компетенція.

- Від імені мешканців будинку № 2 на вулиці Ділова просимо прийняти міри до мешканців нашого будинку квартири №10 (мешканці назвали точні дані жінки, вони є у редакції, проте в статті ми їх свідомо не називаємо – прим. авт.), - йшлось у листі, надісланому журналістові "20 хвилин". - Мешканці цієї квартири утримують більше 1 кота, що суперечить закону України "Про утримання домашніх тварин". Коти (яких уже більше 20) розгулюють по коридорах загального користування, на даху будівлі, дворі загального користування без власників. В нічний час нявкання тварин заважає мешканцям будинку, подвір'я загального користування встелене лайном, яке ніхто з мешканців квартири №10 не прибирає. В обов'язки власників тварин входить контролювати приплід тварин (ст. 5 Закону України. У зв'язку з вище вказаним просимо відловити безпритульних котів.

Послали до поліції та суду

Ми одразу ж звернулись за коментарями до управління ЖКГ міськради та до прес-служби міськради, аби ті потурбували муніципальну поліцію.  

Відео дня

Відповідно до п. 5.15 нових правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади, домашні собаки і коти, яких утримують громадяни є особистою власністю і, як кожна власність, охороняється законом, пояснили у прес-службі міськради.

- Тварина може бути вилучена у власника за рішенням суду чи в іншому порядку у випадках, передбачених діючим законодавством України, - повідомили у прес-службі міськради. - Тому мешканцям потрібно звертатися у правоохоронні органи та в суд. Адже зайти на приватну територію і вилучити приватну власність (тварину) ми не маємо повноважень. Уже після рішення суду його виконуватиме виконавча служба.

Двірники відловлювати не мають права

Допомогти із відловом безпритульних котів обслуговуюче підприємство не може. Все, що в силах  управителя – надати мешканці припис щодо порушення "Правил благоустрою м. Тернопіль" чи "Правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади", пояснили в управлінні ЖКГ міськради.

- В обов’язки працівників з комплексного прибирання не входить відлов котів, які докучають жителям багатоповерхівки, двірник також не має повноважень робити зауваження жителям щодо кількості тварин, які утримують тернополяни, адже не має наглядової функції чи функції притягнення до відповідальності, накладення шрафу тощо, - пояснили в управлінні ЖКГ міськради. - Чи не єдиним способом виходу із ситуації є долучення співвласників до прилаштування котів їхньої сусідки, а також проведення стерилізації тварин. Лише свідомість жителів може допомогти вирішити «котячу кризу», адже поки не буде вирішена проблема недобросовісних господарів тварин, які не стерилізують своїх улюбленців, а приплід викидають на вулицю, проблеми з безпритульними котами ніколи не вичерпаються.

Нещодавно були затверджені "Правила утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади", наголосили в управлінні ЖКГ. У них зазначено, що патологічне накопичення тварин - наявність великої кількості домашніх тварин, що потерпають від неналежного утримання, антисанітарії, відсутності достатньої площі для проживання в квартирі (будинку), відсутності догляду, ветеринарного обслуговування, достатнього харчування, тощо оцінюється як жорстоке поводження з тваринами.      

Велика кількість тварин заборонена

Пунктами 5.5. та 5.6. передбачено, що гранична кількість котів, собак в місцях їх утримання визначається, виходячи з можливості утримувача забезпечувати тваринам умови, що відповідають ветеринарним нормам і Правилам, а також з урахуванням дотримання санітарно-епідеміологічних правил і нормативів. Забороняється збирати велику кількість собак, котів (патологічне накопичення тварин) та розводити антисанітарію у приміщеннях, залишати тварин без догляду на довгий час (більше 10-ти годин підряд), сприяти позаконтрольному розмноженню.

Права і обов'язки власників кішок і собак передбачені Законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про благоустрій населених пунктів", "Про захист тварин від жорстокого змісту", "Про ветеринарну медицину", "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", "Про захист населення від інфекційних хвороб" та іншими нормативно-правовими актами. 

Аналогічні і положення ЗУ "Про захист тварин від жорстокого утримання", згідно зі ст. 7, кількість тварин, які утримуються, обмежується можливістю забезпечення їм умов утримання. Місце утримання тварин повинно бути обладнане таким чином, щоб забезпечити необхідний простір, температурно-вологісний режим, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для них середовищем.

- Пунктом 3.4 Правил передбачено, що власникам собак і кішок необхідно забезпечити санітарно-гігієнічні норми і громадський порядок, кажуть в управлінні ЖКГ міськради. - Таким чином, кішки, які доставляють незручності сусідам, порушують їх законні права та інтереси. Відповідно, мешканці зі скаргою можуть звернутися до відповідних органів, а саме – в поліцію.

В управлінні патрульної поліції теж відхрестились від двох десятків котів. Та наголосили, що їхня компетенція – лише жорстоке поводження з тваринами. 

Коментар

Катерина БАСАЛИГА, речник управління патрульної поліції в області:

- За порушення правил тримання котів та собак, людина (власник тварини) може бути притягнута до відповідальності згідно зі ст. 154 КУпАП. Штраф, за рішенням суду, від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17грн до 51 грн) . Окрім того, в кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття за жорстоке поводження з тваринами (ст. 89), в якій вказано, що за жорстоке поводження з тваринами, завдання побоїв або інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин на призволяще - тягнуть за собою накладання штрафу від 3400 грн  до 5100 грн. Це вирішує суд. Також, звертаємо увагу усіх власників улюбленців: не можна вигулювати тварин, якщо ви перебуваєте у стані сп'яніння. Не дозволяється вигулювати собак без повідка чи намордника. Небезпечних собак бійцівських порід дозволено супроводжувати особам від 16 років, а інших тварин — з 14 років. Заборонено купати тварин на території міських пляжів та у фонтанах. Перевозити тварин у міському транспорті можна лише у спеціальних контейнерах чи на задньому майданчику тролейбуса, собак великих порід лише на повідку та у наморднику.

Що робити з котами і куди бігти за допомогою – ми також поцікавились в юриста. Щойно надасть поради – опублікуємо їх.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • David Starr

    За хвоста і до одвірка - та й по котові. Колись по молодості їх товк пачками, теж мені знайшли проблему )
  • Ксюха

    пішліть на хер тих мешканців , люди отруюють  життя

    Ніка reply Ксюха

    так,а хто ж їх зробив безпритульними??!
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Podii/dva-desyatka-kotiv-otruyuyut-zhittya-meshkantsyam-budinku-na-novomu-sv-10913346.html

    Ніка reply Ксюха

    так,а хто ж їх зробив безпритульними??!
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Podii/dva-desyatka-kotiv-otruyuyut-zhittya-meshkantsyam-budinku-na-novomu-sv-10913346.html

  • Ненза

    Швидше,це ті кончені шароватні дибіли зіпсували життя котикам
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up