"Дзвони Лемківщини" на Монастирищині: пісні, майстер-класи, звичаї та частування

"Дзвони Лемківщини" на Монастирищині: пісні, майстер-класи, звичаї та частування
  • Три дні, з 2 до 4 серпня, жителі Монастирищини та гості фестивалять в урочищі Бичова на ХХ Міжнародному фестивалі лемківської культури "Дзвони Лемківщини".
  • Фест об’єднує гостей не лише веселими забавами, а й унікальними лемківськими піснями, говіркою, звичаями та майстер-класами.

На справжнє унікальне та колоритне свято, яке вражає своєю самобутністю, приїхали лемки не лише з різних куточків України, а й світу. Прибули делегації з Польщі, Сербії, Хорватії, Словаччини, Канади та Сполучених Штатів Америки.

Великою радістю та особливістю ювілейного фестивалю стало те, що він отримав статус міжнародного.

- Цьогорічний фестиваль лемківської культури – особливий, - каже в.о. голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак. -  Міністерство культури України високо оцінило нашу одержимість ідеєю збереження, популяризації і всебічного розвитку в українському культурному просторі своєї самобутньої культурної спадщини, яка викликає велику повагу. Тому своїм наказом Міністерство присвоїло Всеукраїнському фестивалю "Дзвони Лемківщини" новий статус – міжнародного. Проте, відзначаючи радісну подію, ми не забуваємо і про скорботну – 75-ті роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини.

Відео дня

Розпочався другий день фестивалю з урочистої ходи його учасників центральною вулицею міста Монастириська. Дорогою зупинялися, щоб покласти квіти до підніжжя пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку та Пам’ятного знаку депортації. Також відбулася театралізована сповідь, присвячена депортованому лемкові, який загинув від голоду у Донецькому степу. Завершилася урочиста хода молебнем біля каплички.

- Учасники ходи вшанували пам’ять лемків, які після депортації загинули на чужій землі від голоду, а також віддали шану тим країнам, які прийняли їх до себе, - каже директор музейного комплексу "Лемківське село" Віра Дудар. - Це США, Канада, Хорватія, Сербія, Словаччина, Польща. Згадали і про полеглих борців за волю України і лемків, які віддали власне життя захищаючи територіальну цілісність держави у зоні АТО. Лемківська культура є невід’ємною складовою української нації, тому поспілкуватися з її безпосередніми носіями – це ще одна із цілей щорічного фестивалю.

Фест об’єднує гостей не лише веселими забавами, а й унікальними лемківськими піснями, говіркою, звичаями та майстер-класами. Тому кожен охочий зміг оглянути тематичні виставки, долучитися до спортивних змагань, правильно зав’язати лемківську хустку, змолотити зерно, замісити хліб, розмалювати писанки, посікти капусту або зайнятися лозоплетінням.

Завершиться фестиваль 4 серпня в урочищі Бичова.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up