Партнер рубрики Події

Експертна оцінка майна у питаннях та відповідях Експертна оцінка майна від «А» до «Я» (на правах реклами)

Експертна оцінка майна у питаннях та відповідях Експертна оцінка майна від «А» до «Я» (на правах реклами)
Кожен із нас в своєму житті рано чи пізно неодмінно зустрічається із проблемою переоформлення прав власності на майно.

Адже неодмінно хоча б раз за життя доводиться отримувати автомобіль у спадок, розмінювати квартиру, купувати будинок або ж дарувати дорогий подарунок близьким людям, ефектно вручивши на ювілеї чи весіллі ключі від квартири, будинку, або ж автівки. Приємне хвилювання в такі моменти заполонює кожного, хвилювання від значимості події, від привабливості змін в житті, які неодмінно принесе з собою нове майно.
Але… Як завжди, виникають моменти, які дещо розвіють радісну ейфорію – юридична тяганина, що неодмінно супроводить подібні операції. Треба оформити пакет документів, сплатити державне мито, завірити в нотаріуса, провести експертну оцінку вартості – це все витрати часу і грошей, що безумовно викликають дуже потужний внутрішній спротив: мовляв, «Чому я повинен за це платити?».
Є два варіанти виходу із ситуації. Перший – обуритись несправедливістю і нічого не робити. Все просто зависне у повітрі – авто не перейде у спадок, будинок не стане вашим, а подарунок буде незаконним. Другий – прийняти ситуацію, адже це не чийсь каприз, а продумана система набуття прав власності, узаконена на найвищому рівні. Прийняти ситуацію – означає діяти відповідно до цієї узаконеної схеми , і зрештою насолоджуватись своїм новим майном на цілком законних підставах. Якщо Ви обираєте другий варіант – то спершу вірно обрати інстанцію, що допомагатиме у юридичному оформленні, тобто кваліфікованих спеціалістів, які за помірні гроші запропонують високу якість послуг.
Якщо щодо послуг нотаріуса, сплати мита і тому подібних моментів – все зрозуміло, то тема експертної оцінки майна здається чужою і невідомою. Тож поговоримо про неї детальніше.

Що це?
Експертна оцінка – це процедура визначення вартості майна, майнових і немайнових прав, нематеріальних активів та бізнесу.

Експертна оцінка майна – це процес, коли дипломовані спеціалісти оцінюють потенційну ринкову вартість нерухомого майна, автомобілів, цілісних майнових комплексів, а також найрізноманітнішого обладнання, враховуючи при цьому усі фактори, що можуть вплинути на її ціну на даний момент, і в найближчий період.

Відео дня
>Навіщо?
Експертна оцінка майна є неодмінним аспектом юридичного оформлення зміни прав власності на високовартісне майно. Це стосується договорів спадкування, купівлі-продажу, дарування, міни, передачі в заставу. Якщо незалежна оцінка, оформлена у вигляді спеціалізованого звіту, відсутня – нотаріус неодмінно відмовиться засвідчити законність зміни власника квартири, автомобіля чи підприємства, а отже, з точки зору закону, майно власника не змінить, і угода буде недійсною.

Хто?
Експертна оцінка проводиться висококваліфікованими оцінювачами, які є випускниками одного з п’яти спеціалізованих ВНЗ України. Для початку офіційної діяльності вони неодмінно проходять річне стажування у успішних оціночних компаніях, що спеціалізуються на експертній оцінці майна, а потім здають екзамен на державному рівні перед представниками Фонду Держмайна. Це забезпечує їм сертифікат діяльності, без якого експерт-оцінювач працювати не може. Крім того, кваліфікований експерт повинен мати акредитацію у банках України (для кожного окремо), для того, щоб мати змогу співпраці у питаннях щодо застави майна.

В Тернополі є кілька фірм, що займаються оцінкою нерухомого майна, але з огляду на співвідношення «ціна-якість послуг-надання додаткових послуг-досвід» мабуть найкраще звернутися в Тернопільське експертно-консультаційне бюро, яке успішно функціонує тут ще з буремних 90-х років, і має величезний досвід оцінки різноманітних об’єктів.

Що треба зробити для того, щоб Ваше майно оцінили?
Передусім – пакет документів. Різний для кожного типу майна. Для транспортного засобу це свідоцтво про державну реєстрацію засобу (копія), паспорт та ідентифікаційний код власника та замовника послуг (якщо це фізична особа) і свідоцтво про державну реєстрацію підприємства та довідку із статистичного управління (для юридичної особи).
Для нерухомості - це техпаспорт на об’єкт нерухомості (копія), свідоцтво про право власності на цей об’єкт (копія), паспорт та ідентифікаційний код власника-замовника оцінки (якщо це фізична особа) і свідоцтво про державну реєстрацію підприємства та довідку із статистичного управління (для юридичної особи).
Після подачі документів домовляєтесь із експертом щодо зручних строків проведення процедури оцінки.

Умови та особливості проведення.
Умови та особливості проведення експертної оцінки майна залежать від компанії, яка це проводить. Розглянемо це на прикладі вищезгаданого Тернопільського експертно-консультаційного бюро, як одного із кращих експертних юридичних закладів міста. Професіонали ТЕКБ виїздять до клієнта для оцінки в реальному режимі. Об’єкт оглядається, фотографується, оцінюються усі супутні моменти, що можуть вплинути на вартість. Потім за термін до 5 робочих днів проводиться повна всестороння аналітика об’єкта і визначення реальної ринкової вартості. Остаточна цифра залежить від багатьох факторів. Наприклад, для нерухомості це тип об’єкта нерухомості, місце його розташування, вартість будівництва аналогічних об’єктів, загальний рівень цін та оцінка ринку, стан комунікацій та екстер’єру, метраж тощо. Уся аналітика включно з фото є частиною звіту. Там також вказана дата оцінки і термін дії звіту, перелік нормативно-правових актів, відповідно до яких проводиться цей процес, випадки, у яких можна застосувати результат.

Уникнення зловживань
У незаангажованості та адекватності звіту та визначеної вартості можна бути певним з огляду на кілька причин:
- звіти експертів регулярно перевіряються Фондом Держмайна, і будь-які погрішності в звіті є підставою для позбавлення експерта такого важко здобутого сертифіката на діяльність. Свідома чи випадкова помилка в звіті – це втрата роботи і репутації, тому експерти того ж експертно-консультаційного бюро – справжні професіонали.
- вартість оцінки об’єктів стала, і не залежить від вартості об’єкта, тому експерт не завищуватиме штучно ціни, аби отримати вищу оплату за свої послуги.
- за своє життя людина неодноразово змушена звертатись за послугами експертів з оцінки майна, тому спеціалісти зацікавлені в тому, аби наступного разу знову звернулись до них, та ще і знайомим радили.

Отже, ось Вам рекомендація від людини, що перевірила на власному досвіді: якщо треба оцінити майно – звертайтесь в Тернопільське експертно-консультаційне бюро, м.Тернопіль, вул. Крушельницької 39, 2-й поверх.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up