Ганяють на шалених швидкостях з п'яти років: Тернопільські картингісти про перемоги на Чемпіонаті України

Ганяють на шалених швидкостях з п'яти років: Тернопільські картингісти про перемоги на Чемпіонаті України
  • Швидкість це те, заради чого обрали картинг. Так про улюблену справу кажуть учасники III-го етапу змагань з картингу Rotax MAX Ukraine, який відбувся 25-27 червня у місті Кам'янське.

  • Тернополяни привезли декілька призових місць, а найцікавіше, що одне із них отримав навіть 6-річний картингіст. З переможцями спілкувалась журналістка "20 хвилин".

Картинг — вид моторного спорту, у якому застосовуються карти —  невеличкі гоночні автомобілі з відкритими колесами. Карт може розвивати швидкість від 24 км/год (любительські моделі) до 260 км/год (спортивні суперкарти). І важко повірити, що ганяти на картах можуть професійно навіть малюки. Але тернополяни руйнують усі стереотипи. Із змагань, які відбувались у Кам'янському, вони привезли перше, друге та третє місця. 

Тренер юних тернопільських картингістів Андрій Грабець каже, що це лише початок, далі спортсменів чекає ще два етапи змагань, а найголовніше це те, що мають вже чимало перемог.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та дорога

Відео дня

Змагаються за участь в Чемпіонаті Світу

— Особливістю змагань є те, що картингіст, який перемагає за результатами 5-6 етапів, стає чемпіоном та має змогу поїхати на Чемпіонат Світу. Ми привезли перше місце, друге та третє місця. Але переможців визначають за підсумками усіх шести, — розповідає тренер команди. 

І дорога до міста змагань і повернення додому були не з легких. Тернополяни подолали майже тисячу кілометрів в один бік, аби взяти участь у Чемпіонаті.

— Кам'янське у Дніпропетровській області і туди з Тернополя 950 кілометрів. У таку спеку автомобілями дістатись туди не просто. Приїхали втомлені, але задоволені результатами. Я дуже пишаюсь хлопцями і тішусь їх результатам. Бажаю їм перемог і в наступних етапах,  — каже тренер.

На зображенні може бути: мотоцикл та дорога

На зображенні може бути: 5 людей, люди стоять та текст «aBTomo6лbHa фeAepauиR yKpaйHи KOMİTET KapT yKpaйHи mnoHaT yKpa KapTиHry "Rotax M 021" oHaT npo poBcbKoй o6л. иHry 4em FAJ ROTAX MAX ® ax ROTAX ® MAX ROTAX ROTAX MF ROTAX MA) UKRAINE M6 ROTAX O MAX KARI 1 2 3»

Батьки юних картингістів дякують тренеру за його підтримку та настанови та переконують: заслуга дітей стала можливою лише через наполегливість пана Грабця.

— Дякуємо Вам за витрачений час і зусилля, за велику роботу і настанови, які Ви вклали в дітей. Його досягнення – це результат Вашої наполегливої праці. Дякую за віру, за підказки і за успіх. Благополуччя Вам у житті, здібних учнів, багаторазових перемог.

Картинг із дорогих видів спорту

За словами Андрія Грабця, коли йдеться про картинг — усе оцінюється не в гривнях, а у євро. 

— У Тернополі багато команд картингістів. Є спортсмени з міської Федерації, є обласна федерація. Вони також беруть участь в чемпіонатах, але щоб досягти результату потрібно працювати дуже багато, — продовжує тренер. — Оскільки це дуже дорогий вид спорту, не кожна сім'я може собі дозволити брати участь. 

Наприклад на одному з видів змагань лише карт без мотора коштує 4 тисячі доларів, двигун 2,5 тис дол. На змагання потрібні два комплекти резини і практично усе оплачують учасники змагань. 

Тому пан Грабець каже, що його вихованцям підтримка благодійників напередодні змагань 5 та 6 етапів не завадить. 

До слова, раніше ми розповідали історію тернопільського п'ятирічного картингіста. 

На зображенні може бути: мотоцикл та на відкритому повітрі

Змагання у невимовну спеку

Перше місце на чемпіонаті здобув 9-річний Ілля Жеграй, друге 14-річний Матвій Грабець і третє 15-річний Юрій Красуля.

— Боротьба між спортсменами була за соті секунди, — каже пан Грабець. — Хлопці боролись як в останній раз. Але справді є чимало дітей, які горять своєю справою. 

Ми поспілкувались із батьком хлопця, який виборов Перше місце на змаганнях. І він також, разом з сином, їздив у Кам'янське, адже працює автомеханіком. 

 — Син займається картингом вже понад рік. Я люблю авто та карти, і син тепер теж, — каже Володимир Жегрей. — Це заняття подобається йому на всі сто відсотків. Для нього це задоволення, не зважаючи на те, що важко і на те, що йому ще небагато років. 

Змагання були нелегкими. Але за два попередніх етапи Ілля звик до таких навантажень. Крім того, дошкуляла спека. Було близько 40-а градусів, а картингісти повинні обов'язково бути у спорядженні. 

На зображенні може бути: 1 особа та на відкритому повітрі

На карті вже дев'ять років 

Нелегкими змагання називає і 15-річний Матвій Грабець. Але не зважаючи на це цей спорт залишається одним з його улюблених. 

— Мій перший карт мені подарували на День Народження, коли мені було вісім. І з того часу я його не залишав. Емоції з моменту, коли я вперше побачив карти, важко забути. Тоді мій батько також займався картингом і брав мене з собою на змагання. Здається, любов до цього спорту в нього вийшло передати, — говорить Матвій.

Немає опису.

Хлопець каже, що у заїзді Чемпіонату кілька разів був на останньому місці. Але, зрештою більшість суперників обігнати вдалось. До перемоги забракло півкола. 

— Змагання були непростими і через спеку і через те, що були дуже сильними конкуренти. Крім того, кожен з них мав неабиякий досвід. А ми на Чемпіонаті вперше. Боротьба була надзвичайно-сильною, оскільки всі хотіли перемогти. Сталось так, що з другого місця я опинився на шостому. Також під час заїзду сталась аварія і чимало конкурентів просто вибули. З трійки лідерів виїхав тільки я. З рестарту, з останнього місця я виїхав на друге, — розповідає хлопець. 

Редакція "20 хвилин" вітає хлопчиків із перемогами та бажає їм успіху в наступних етапах змагань. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up