Партнер рубрики Події

Глави ПЦУ та УГКЦ назвали умову перенесення святкування Різдва. А коли святкуєте ви? (ОПИТУВАННЯ)

Глави ПЦУ та УГКЦ назвали умову перенесення святкування Різдва. А коли святкуєте ви? (ОПИТУВАННЯ)

Дату святкування Різдва повинні вирішити самі миряни.

Святкування Різдва в один день 25 грудня в Україні можливе після того, коли до такого рішення "дозріє" церква та віряни. Згідно з даними соціології, українці проти перенесення дати.

Про це заявив в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода" предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній, пише РБК-Україна.

Відео дня

"Загалом я не проти, але я опираюся на думку наших вірних. І ми знаємо чітко соціологію, яка засвідчує, що більше 60% українців проти святкування 25 грудня. І ми як церква опираємося на своїх вірних, бо ми тільки утверджуємося, як визнана помісна ПЦУ. І якщо ми зараз перейдемо на новий календар, то відповідно відбудеться ще один певний розкол", — пояснив він.

За його словами, це питання часу: коли до цього підійде свідомо український народ, православні віруючі і не тільки православні, інші християни, "бо все це взаємопов’язано між собою".

"Коли церква дозріє, коли віруючий народ до цього дозріє, то, звичайно, буде ухвалене відповідне рішення", — зазначив Епіфаній.

Нагадаємо, предстоятель ПЦУ Епіфаній заявив, що ПЦУ перенесе дату святкування Різдва і проведе реформу церковного календаря, коли більшість українців буде до цього готовим. При цьому він додав, що церква не проти перенесення дати святкування Різдва Христового.

Має бути всенародна потреба

Рух за святкування Різдва за новим стилем — 25 грудня — повинен початися знизу, від мирян. Якщо ініціатива календарної реформи виходитиме від церковної єрархії, то це не матиме відповідного ефекту.

Таку думку в ефірі «Живого телебачення» висловив Патріарх УГКЦ Святослав, пише РІСУ.

"Це питання в першу чергу повинні піднімати наші миряни, знизу. Якщо ініціатива календарного питання виходитиме згори, то це чинитиме ще додаткові розколи. Подібні календарні війни, зокрема, були у США після ІІ Світової війни", — сказав першоєрарх.

"Якщо буде знизу, така всенародна потреба, і єрархи відчують, що це не провокуватиме додаткових поділів на місцевому рівні, то тоді почнеться перехідний етап, експериментальний", — додав він.

Блаженніший Святослав зауважив, що календарне питання в УГКЦ вирішується відповідно до місцевих потреб.

"Наприклад, я перебував на першому єпископському служінні в Аргентині, там ніколи не було старого календаря. Там відразу, коли громада почала оформлятися, коли почали священики організовувати парафії, відразу це відбувалося за новим стилем", — пояснив Глава УГКЦ.

Однак в Україні, як підкреслив Патріарх Святослав, УГКЦ на новий календар хотіла б перейти разом і з Православними Церквами.

"Ми з нашого боку, УГКЦ, хочемо це робити разом з нашими братами православними.
Україна має свій особливий контекст, зокрема, екуменічний, традиційний, є певні історичні моменти, які все таки десь там підсвідомо сидять у наших серцях і це потребує не одноосібного, а всенародного міжцерковного, екуменічного обговорення і руху",  —  пояснив він.

"Дуже важливо не забути, що ми святкуємо Різвдо як день, як нагоду пережити народження нашого Спасителя. Часом ми говоримо про Різдво у секулярному аспекті, не кажучи, чиє це Різдво, чиє це народження і таким чином губиться цей джерельний, релігійний, богословський, духовним момент. Секуляризація Різдва впроваджує свою динаміку. Різдво буде, обов'язково буде, Христос народиться, увійде у цей постковідний світ для того, щоби дати нам світло надії", — наголосив Патріарх УГКЦ Святослав.

А коли ви святкуєте Різдво 25 грудня чи 7 січня? Візьміть участь у нашому опитуванні.

Опитування

Коли ви будете святкувати Різдво?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (303)
  • Роман Сомик

    25
  • Muroslav Bakovskiy

    25 грудня
  • Андрій Тихоновський

  • Марійка Музика

    7 січня
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up