Халявний компост закінчився. Комунальники віддали все підприємцю

Халявний компост закінчився. Комунальники віддали все підприємцю
  • Якщо листя і гілки збирають в парку, в садку, далеких від траси місцях – це  прекрасний компост.
  • Якщо листя зібране, скажімо, на вул. Руській – там величезна кількість свинцю і всіх важких металів. 
  • Штраф за спалювання листя – 340-1700 гривень.

Забирати компост для власних потреб пропонували тернополянам у міськраді.

Мовляв, подрібнене листя з вулиць Тернополя охочі можуть використати для власних господарських цілей. Екологи застерігають: такий компост допоможе рослинам, якщо листя – з паркової зони. Якщо з дерев, що ростуть попри траси – такий компост може зашкодити городнім культурам. Хіба підійде для квітів.

Нещодавно у Тернополі запрацювало нове обладнання для збору листя, яке має здатність не лише засмоктувати листя, але й подрібнює його на дрібну фракцію. Потужна техніка заміняє добрий десяток працівників  і вже працює у повну потужність, повідомив заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський.

Відео дня
  • “Листевсмоктувач” дуже потужно збирає листя, гілки, каштани, а при виході всі відходи подрібнюються, - пояснив Олег Соколовський. - Подрібнене обладнанням листя можна використовувати як гумус. Ця речовина, яка отримується після прибирання листя, може використовуватися для господарських потреб, відтак усі охочі можуть забирати цей матеріал. Наразі її вивозять на сміттєзвалище, та якщо когось зацікавить цей матеріал для компосту чи для інших цілей, то охочі можуть звертатися до управління.

Органічне добриво чи компост, як переконались журналісти, продають в «дачних» інтернет-магазинах. Щоправда, до такого товару «домішують» різні мінерали та корисні для росту рослин сполуки. І коштує, скажімо упаковка 75 л, - 65-100 грн.

  • Якщо листя і гілки збираються в парку, в садку, далеких від траси місцях – це  прекрасний компост, - пояснила професор Тернопільського державного медуніверситету Світлана Марчишин. - І я навіть радила б людям не спалювати гілки і листя, а засипати в яму і робити компости. Але якщо листя зібране, скажімо, на вул. Руській – там величезна кількість свинця і всіх важких металів. Звичайно, використовувати такий компост не можна. В жодному разі!

Всі шкідливі речовини, яке назбирало в себе листя, ніде не подінуться. Вони будуть в компості. Для того, аби таке добриво принесло користь, дерево має рости мінімум за 500 м від траси.  

В управлінні ЖКГ міськради підтвердили: листя з паркової зони не вивозять. Тому, виходить, те, що пропонували – не надто корисне?

 

Коментар

Олександр ФІЛЬ, голова громадської організації «Екоальянс»:

 

В світі опале листя компостують і використовують як добрива. Але в даному випадку листя дерев, які на магістральних вулицях, прийняли на себе купу токсичних вихлопів від авто і хімічного негативу. Особисто я такий компост не використовував би. Для квітів так, а для овочів чи інших городніх рослин – категорично ні.  

 

 

Довідка

Тернополян, які спалюють листя, штрафуватимуть. Штраф за спалювання листя, згідно з «Правилами благоустрою» для фізичних осіб – від 340 до 1300 гривень, для юридичних – від 800 до 1700 гривень.

Кожного року такі проблеми виникають переважно в приватному секторі Тернополя. Про порушників просять повідомляти на телефон гарячої лінії 15-80 або надавати дані про них до муніципальної поліції.

Коли матеріал готувався до друку, нам стало відомо від управління ЖКГ міськради, що все подрібнене листя і гілки на компост забирає один з місцевих підприємців.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oksana Stoliar

    Цитата: "Якщо листя зібране, скажімо, на вул. Руській – там величезна кількість свинцю і всіх важких металів".

    - а хто міряв? Скільки можна займатися демагогією, спекулюючи на відсутності аналітичної бази і повній хімічній безграмотності населення?

    До речі, "всі важкі метали" у Перпіодичній таблиці починаються з кальцію. То що?

    тойво reply Oksana Stoliar

    То що.Тому що свинець важко виводиться з організму.

    тут більше проблема чого по центр. вулицях їздять старі машини які забруднюють.а люди тим дихають.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up